Spectacolele lunii iunie pe scenele din vestul țării

Spectacolele lunii iunie pe scenele din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul național din Timișoara readuce în data de 1 și 15 iunie, pe scena sălii mari, spectacolul „Eminul meu iubit”, pe un scenariu semnat de Sabin Popescu, după epistolarul dintre Mihai Eminescu șiVeronica Micle, în 2 iunie, spectacolul „Sunt o babă comunistă”, după romanul lui Dan Lungu, în 3 iunie, o nouă reprezentație a ultimei premiere, „Zorba Grecul”, iar în 20 iunie, spectacolul „Freak Show”, realizat de Florin Piersic jr. Începând cu data de 4 iunie, în Sala 2 sunt programate spectacolele „Alfabet poetic”, un concept de Doru Iosif și Sebastian Hamburger, două reprezentații ale spectacolului „Prin vis”, a cărui coregrafie e realizată de Pál Frenak, ”Cercurile încrederii”, o reprezentație a spectacolului „Freak Show” și „M-am hotărât să devin prost”.

„Doar lejer” e spectacolul prezentat de teatrul maghiar din Timișoara în 2 iunie, în sala Studio, unde mai sunt progrmate în această lună două reprezentații cu spectacolul „Contesa Zeppelin și mobila stil” și „Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea”. Grădina cinematografului Arta va găzdui, începând din 8 iunie, spectacolele „Viteazul László și moara blestemată”, „Văduva Karnyó și cei doi nechibzuiți”, „Táncolnék a boldogságtól” și „Nimic”.

„Muzica filmelor copilăriei”, care cuprinde pagini celebre din creația cinematografică, este adusă în fața publicului de opera timișoreană în 6 iunie, de la ore 19,00. Două reprezentații cu ultima premieră a operei bufe, „La serva padrona” de Giuseppe Battista Pergolesi, cântată în limba italiană și titrată în limba română, vor avea loc în 11 și 30 iunie, în 18 iunie vor fi prezentate fragmente din opereta „Văduva veselă” iar în 27 iunie, grădina de vară „Capitol” va găzdui o gală de operă.

Teatrul german din Timișoara anunță o nouă premieră, „Katzelmacher. Dacă nu ar fi vorba despre iubire”, după un text de Rainer Werner Fassbinder. Un muncitor imigrant grec, Jorgos, tulbură viața locuitorilor dintr-o suburbie bavareză, stârnind o lume imaginară extrem de diversă generată de o mulțime de frustrări și refulări, care se răsfrânge asupra străinului care a deranjat liniștea comunității. Spectacolul este regizat de timișoreanul Eugen Jebeleanu, după ce, în urmă cu patru ani, a pus în scenă acest spectacol la Schauspiel Stuttgart. „Dorința mea de a monta acest text a venit din necesitatea de a chestiona construcția identitară în raport cu teritoriul în care trăim, de a analiza pulsațiile violente și primare ale unei comunități împotriva unui element nou, care nu face (încă) parte din ea și de a cerceta care sunt mecanismele de luptă între individ și colectiv, cum se formează identitatea colectivă” spune regizorul despre spectacolul montat la Timișoara, adăugând: „Totodată, situația muncitorilor români plecați la lucru în străinătate în plină pandemie, fără măsuri de siguranță sanitară, m-a revoltat, pentru că este o mare nedreptate și reprezintă încălcări ale drepturilor omului, eveniment care a determinat și urgența montării acestui text, în România, astăzi”. Absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică București, Eugen Jebeleanu a devenit în scurt timp unul din cei mai importanți reprezentanți ai tinerilor regizori de teatru români, fiind răsplătit și cu premiul „Lucian Pintilie” al UNITER pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul „Itinerarii.


Într-o zi, lumea se va schimba”. Distribuția spectacolului timișorean este alcătuită din Niko Becker, Isa Berger, Silvia Török, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Harald Weisz, Rareș Hontzu, Alex Mihăescu, Radu Brănici. Premiera spectacolului, care beneficiază de supratitrare în limba română,  va avea loc vineri, 11 iunie 2021, de la ora 19,30, în sala mare a teatrului, iar biletele pot fi cumpărate de pe platforma Eventim.

După premiera spectacolului „O scrisoare pierdută”, în viziunea regizorală a lui Ștefan Iordănescu, teatrul clasic „Ioan Slavici” din Arad, va mai avea în această lună două premiere. În 5 iunie, în sala mare va avea loc avanpremiera spectacolului „Ziua când vin marile maree”, după texte de Mihai Vișniec, iar premiera propriu-zisă va avea loc în ziua următoare, de la ora 19,00. În 26 iunie, în sala Studio va avea loc avanpremiera spectacolului „Pisica albastră” de Emil Cătălin Neghină, premiera fiind programată pentru ziua următoare. În programul acestei luni mai sunt incluse spectacolele „One (Wo)Man Show” cu și de Zoltan Lovas, „Giulia/Singură acasă”, un one woman show cu Angela Petrean-Varjasi, musicalul „Terapie de grup”, „Cerere în căsătorie” după A.P.Cehov, „Omul cu mârțoaga” de George Ciprian și „Gunoierul” de Mimi Brănescu. În 15 iunie, „Tatăl” de Florian Zeller îl readuce pe scenă pe actorul Ovidiu Ghiniță, recent pensionat, în rolul care i-a adus cel de-al doilea Oscar actorului Anthony Hopkins.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.