Un deceniu de muzică electronică: Thy Veils a lansat o antologie cu...

Un deceniu de muzică electronică: Thy Veils a lansat o antologie cu piese înregistrate la concerte

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul timișorean Thy Veils a lansat „The Vibrant Decennary”, un album ce cuprinde 16 ȋnregistrări live din perioada 2010-2020. Pus ȋn ordine invers cronologică, noul album ȋncepe cu momentul colaborării dintre Thy Veils și artiștii casei de discuri Psihodrom din decembrie 2020, continuă cu înregistrările live din cadrul festivalului Simultan, trece apoi prin concertele de la Mănăstirea Maria Radna și Sziget Festival şi se ȋncheie cu primul concert ȋn afara țării susţinut ȋn Berlin 2010. „The Vibrant Decennary” este al treilea material live oficial în discografia Thy Veils, după „Live in Elisabetin” (2014) și „Live at Gărâna Jazz Festival” (2017).

Proiectul de studio Thy Veils a prins contur în 1995 la inițiativa lui Daniel Dorobanțu, artistul timișorean care între timp a lansat o serie de albume de studio sau live cât și lucrări de artă video, instalații și experimente multimedia.

„În 1995 am înregistrat nişte piese care au făcut parte dintr-un proiect dedicat lui Brâncuşi făcut de un prieten de la Facultatea Tibiscus.


Dacian Vâlcu din Romantic Jurgen ştia că mă pricep să scot sunete din computer şi vroia să îl ajut să facem ceva ce pe vremea aia se numea techno industrial. După aceea, i-am cunoscut pe cei de la Arc Gotic şi toată scena underground din Timişoara. Am descoperit o lume cu sensibilităţi specifice în care m-am simţit imediat acasă. După Arc Gotic, am cântat doi ani la clape cu Negură Bunget, iar după aceea am fost producător executiv la albumul Macadam al celor de la Blazzaj. Am lucrat cu Eddie Neumann care mi-a educat mult gustul în zona de jazz. A fost o frăţie care a contat mult. I-am cunoscut şi pe ceilalţi din Blazzaj şi am absorbit mult din know-how ul lor. Am avut şi o trupă cu Ionuţ Dorobanţu, Moebius Strip. Ionuţ fiind şi profesor, m-a ajutat mult, a avut o influenţă benefică asupra modului în care abordez viaţa. Am înţeles că e un lifestyle”, spune Daniel Dorobanțu despre începuturile sale.

Thy Veils a rămas în format de proiect de studio până în anul 2008, când ȋntâlnirea cu vocalista Manuela Marchiş a făcut ca acest proiect să se extindă în ceea ce ei numesc „the vast expanse of everything”. În scurt timp grupul ȋncepe activitatea live şi să includă ȋn portofoliul său sincretic artă vizuală, fotografie şi dans, devenind un punct de referinţă pe scena electronică românească. În perioada 14-16 mai, Thy Veils va participa la prima ediție a Psihodrom Festival, eveniment online care va aduce impreuna mai mult de 30 de artiști ai muzicii electronice românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.