AGA de la Colterm – planul de restructurare bazat pe banii datorați...

AGA de la Colterm – planul de restructurare bazat pe banii datorați de Primăria Timișoara și nu pe soluții pentru creșterea surselor de venit

0
DISTRIBUIȚI

Situația de la Colterm SA este extrem de critică din cauza unui ghem încâlcit de probleme legale, de patrimoniu și financiare, iar soluțiile nu se întrevăd – aceasta a fost concluzia ședinței de astăzi a AGA. După ce consilierilor locali din Timișoara li s-a prezentat un plan de restructurare a companiei de termoficare și o nouă organigramă, care nu are, însă, la bază nicio notă de fundamentare scrisă a consiliului de administrație, a venit încă o confirmare a situației dezastruoase de la firma de avocatură Schönherr și Asociații SCA, angajată de Primăria Timișoara să găsească un plan de rezolvare pentru situația de la Colterm cu oferta cea mai scumpă dintre cele primite.

Avocatul Matei Florea le-a explicat celor din AGA că ”urmărim trei obiective în serviciul pe care îl prestăm pentru dumneavoastră, și anume securizarea bunurilor, continuitatea serviciului public de termoficare și reducerea, în măsura posibilă, a presiunilor pe bugetul municipiului. În contextul acesta, am început să analizăm situația de fapt și de drept ca să ne dăm seama de unde preluăm situația curentă, care sunt litigiile în care trebuie să intervenim, cum putem să lucrăm, să asigurăm premisele pentru securizarea bunurilor, continuitatea serviciului public și reducerea presiunii pe buget”.

Acesta a anunțat ce se știa deja în cazul amenzii de peste 100 milioane de lei primită de Colterm pentru că nu a achizionat în termen certificatele pentru gazele de seră -faptul că
amenda are termen de plată 20 iunie. ”Serviciul Juridic al Colterm astăzi a depus o contestație argumentată, am susținut și noi acolo pe motive tehnice.


În paralel, pentru cauțiune e o întreagă argumentație făcută în cererea de suspendare despre cum ar trebui să fie scutiți pe OG 22. Contestația depusă nu suspendă executarea, nici cererea de suspendare nu suspendă executarea, trebuie să se judece și să vedem când se va obține termen la Curtea de Apel Timișoara. Pe 30 aprilie anul viitor se depun certificate și pentru anul 2021, dar și cele pentru 2020”, le-a reamintit avocatul consilierilor cele discutate la ședința anterioară a AGA .

Cât privește planurile de restructurare, avocatul Matei Florea a reamintit că ” s-a depus anul trecut un plan, a picat pentru că nu au existat resursele financiare să se plătească datoriile curente. Anul acesta, trebuie depus planul de restructurare pe șapte ani și plătite lunar datoriile fiscale. Dacă nu plătește, ANAF poate începe executarea silită și poate cere intrarea în insolvență. ANAF așteaptă un plan de restructurare și așa-numitul test al investitorului privat. Adică restructurarea pe fond există, afacerea o să producă suficient cash-flow încât să se susțină și să susțină plățile către buget reeșalonate pe șapte ani. E destul de simplu”.

Acesta a avertizat că ”proiectul de plan de restructurare și studiul investitorului privat, care înțeleg că au fost pregătite de un consultant contract de mai mult timp, bazează restructurarea pe o resursă principală, și anume aceste creanțe pe care Colterm le are sau crede că le are față de primărie. E vorba fie de pierderi tehnologice fie de pierderi financiare. Noi acum încercăm să înțelegem care sunt, au fost aprobate, n-au fost aprobate. Cu titlu intermediar ce pot să vă raportez este că sunt foarte vechi, din 2013, nu de acum unul-doi ani. Genul ăsta de pierderi se pot susține de municipiu, dar nu există vreo obligație de susținere”. Unul dintre avertismente a fost că planul de restructurare nu prevede cum ar putea să crească sumele încasate, ci este fundamentat doar pe banii pe care municipalitatea ar trebui să-i dea.

O altă problemă arzătoare este faptul că în luna august expiră și prelungirea contractului de delegare a serviciilor de termoficare către Colterm, încercându-se acum să se găsească o soluție prin care acesta să fie ”înnodat” cu cele două contracte de concesiune existente între Primăria Timișoara și societatea de termoficare. Indiferent de soluție, nimic nu se poate realiza până nu va exista un inventar exact al activelor și nu se va stabili care sunt în proprietatea statului român, a Primăriei Timișoara sau a Colterm, acest proces fiind demarat.

Avocatul a recunoscut că sunt șanse mici ca societatea de termoficare să câștige în apel procesele cu furnizorii pentru sumele datorate, chiar dacă, în baza contractului de un milion de lei, acestea au fost preluate de casa de avocatură. ”Există o a doua cerere de insolvență a Colterm care are termen la instanță în 17 septembrie. Și pentru insolvență ne trebuie inventarul bunurilor”, a anunțat avocatul.

Consilierii locali au stabilit să se reîntâlnească în AGA imediat ce raportul final privind situația Colterm și soluțiile propuse va fi gata la finalul lunii iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.