Clădiri încărcate de istorie dar neglijate de proprietari sau autorități, salvate de...

Clădiri încărcate de istorie dar neglijate de proprietari sau autorități, salvate de Ambulanța pentru Monumente

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1558639040">
Furnalul din Bocșa

Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat în urmă cu cinci ani pentru punerea în siguranță, cu ajutorul voluntarilor, a unor obiective de patrimoniu imobil aflate în stare avansată de degradare, pentru salvarea acestora.

Această inițiativă, care se bucură de susținerea Prințului Charles, s-a născut ca urmare numărului tot mai mare de monumente istorice care se degradează și a nepăsării oficialităților, și deopotrivă a comunităților, care nu fac nimic sau intervin prea puțin  pentru a le păstra. Asociațiile implicate în acest proiect și-au propus să realizeze o evidență a patrimoniului imobil și să intervină pentru protejarea acestuia folosind tehnici tradiționale de lucru, și totodată să implice comunitățile în efortul de protejare a acestora. Și în acest an, în zona de vest a țării au fost alese mai multe monumente pentru a se împiedica degradarea lor.

Intervenții la bisericile din Ofsenița și Bobda

În acest an, Ambulanța pentru Monumente Banat a continuat șantierul început la biserica romano-catolică „Sfântul Vendelin” din satul Ofsenița (comuna Banloc), început în toamna anului trecut. Biserica a fost ridicată în 1882 cu sprijinul  familiei Karátsony, care stăpânea domeniul Banloc. A suferit numeroase avarii în urma cutremurului din 1991, iar turnul a căzut câțiva ani mai târziu. Ambulanța pentru Monumente și-a propus să o salveze și până acum s-a finalizat structura de protecție a coronamentului zidului nordic al navei, s-a completat învelitoarea și s-au făcut  unele intervenții deasupra altarului. S-a completat, de asemenea, zidăria din partea superioară a turnului, pentru a putea fi montat un nou coif deasupra acestuia.

Intervențiile au continuat la biserica romano-catolică din satul Bobda, cunoscută și sub numele de mausoleul Csávossy. Este una din cele mai frumoase biserici din Banat, a cărei arhitectură e inspirată de basilica Sf. Petru din Roma și de cea din Esztergom, a fost clasată drept monument istoric de interes național, dar s-a degradat de la an la an, în ciuda semnalelor de alarmă trase. Mausoleul a fost profanat imediat după al doilea război mondial, chiar de noii reprezentanți ai puterii comuniste, iar batjocura a continuat până la începutul noului mileniu, când mausoleul a fost, timp de câteva săptămâni, discotecă. În tot acest interval, edificiul spa degradat vizibil și multe lucruri de valoare din interiorul bisericii au dispărut.

Ambulanța pentru Monumente și-a propus să intervină pentru salvarea bisericii. Intervenția din acest an presupune igienizarea terenului din jurul monumentului, defrișări, înlăturarea molozului din interiorul edificiului și din exterior, inventarierea și clasificarea pieselor de patrimoniu și o scanare cu laser a întregului edificiu, pentru elaborarea unui studiu de specialitate pentru continuarea intervențiilor în viitor.

Monumente laice puse în siguranță de voluntari

Un monument de importanță locală este și depozitul de cereale din Giera, monument istoric de interes local, construit în secolul al XIX-lea de familia Gyertyánffy, care avea o capacitate de 700 de tone. După instaurarea regimului comunist, depozitul a fost naționalizat și a ajuns o ruină. Ambulanța pentru Monumente  dorește acum completarea și consolidarea căii de acces în clădire, cea mai afectată parte a construcției. Intervenții vor fi făcute și la nivelul șarpantei prin înlocuirea părților degradate, și vor fi completate părțile care lipsesc din învelitoare.

În Caraș-Severin, sunt preconizate intervenții pentru punerea în siguranță a ansamblului format din turnul de alimentare a furnalului, stăvilar și canalul de aducțiune a apei din Bocșa, așezare economică importantă în Banatul Montan, după instaurarea stăpânirii habsburgice. Turnul de alimentare a furnalului figurează pe lista monumentelor istorice și este datat în 1719, an în care s-a construit la Bocșa un furnal pentru topirea fierului, care folosea ca forță motrice căderea hidraulică a râului Bârzava.  Prima etapă a intervenției, care va avea loc în această vară, presupune demontarea elementelor șarpantelor și ale învelitorii, care sunt în stare avansată de degradare, și refacerea acestora și  realizarea unei noi structuri de acoperire a turnului furnalului. Totodată, va fi verificată starea canalului de aducțiune, precum și aliniamentul de arbori seculari din vecinătatea ansamblului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.