Directorul executiv al Asociației Timișoara 2023, în război cu administrația locală: „Consider...

Directorul executiv al Asociației Timișoara 2023, în război cu administrația locală: „Consider că suntem profund umiliți”

6
DISTRIBUIȚI

Simona Neumann directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, a publicat astăzi, pe contul său de Facebook, o scrisoare deschisă în care vorbește despre relația sa cu primarul Dominic Fritz și avertizează în privința problemelor pe care le-ar putea avea proiectul din cauza „fricțiunilor” dintre vechea echipă și noua administrație.

Directorul executiv a dezvăluit că edilul-șef i-a cerut să se retragă din funcție „cu acordul părților, pe cale amiabilă”, pe motiv că ar bloca bunul mers al proiectului și că cei doi au decis să nu se atace public pentru a nu periclita imaginea Timișoarei.

„Această înțelegere verbală NU a fost respectată. Am fost mereu atacată, iar în ultima vreme despre Timișoara Capitală Culturală s-au spus multe neadevăruri, cum că nu s-ar fi făcut nimic în toți anii de după caștigarea titlului, s-au folosit expresii incalificabile precum că proiectul ar fi fost găsit «în comă» sau în «moarte clinică» și trebuia «restartat». În privința firmei de consultanță angajată de primărie și a echipei primăriei care lucrează pentru domnul primar Dominic Fritz la «restartarea» Capitalei Culturale, aceștia au încălcat procedurile și chiar legislația în mai multe etape ale colaborării noastre (între asociație și primărie). De asemenea, au fost încălcate procedurile Uniunii Europene privind scrierea și transmiterea raportului de monitorizare, precum și principiile cooperării în sensul respectului reciproc”, spune Simona Neumann în scrisoarea deschisă.

Aceasta acuză ritmul lent în care administrația locală a asigurat finanțarea asociației în acest an. „Pe de altă parte, asociația a primit abia astăzi (adică la mijlocul anului, după nenumărate adrese de solicitare a acesteia) prima tranșă a cotizației la care s-a obligat primăria pentru anul în curs conform prevederilor statutare, respectiv pentru primul trimestru, ianuarie – martie 2021. La acest neajuns se adaugă declarațiile publice privind schimbarea modului de implementare a proiectului fără să existe o schemă clară indicand în ce vor consta coordonarea și relațiile dintre entitățile care vor finanța și implementa proiectul și cum se va realiza managementul și coordonarea unitară a acestuia, adică o organigramă clară.


Astfel, a fost creată o atmosferă de nesiguranță atat în randul partenerilor culturali cu care lucrăm, cat și în rândul echipei operative. Colegii mei, eu însămi, toți suntem supuși unui enorm stres, adică, să răspundem zilnic solicitărilor grupului de consultanță al Primăriei și echipei Primăriei care se ocupă de «restartarea» proiectului și să ascultăm remarci cum că pană acum nu s-a făcut nimic, că programul cultural este incoerent, că am fi lucrat netransparent. Consider că suntem profund umiliți. De ce? Pentru ce? Există rapoarte de monitorizare ale Comisiei Europene că echipa asociației a implementat bine proiectul, rapoarte de audit că banii au fost cheltuiți corect”, a scris Neumann.

Directorul executiv consideră că noia administrație pune în pericol relația asociației cu Comisia Europeană. „La începutul lunii iunie am transmis Primăriei Municipiului Timișoara, echipei care se ocupă de «restartarea Timișoara 2023», raportul de monitorizare pentru perioada iulie 2019 – mai 2020 ce trebuie să ajungă pe masa Comisiei Europene. Persoana care trebuie să transmită raportul este, conform solicitării Comisiei Europene, directorul executiv al asociației care, conform dosarului de candidatură, implementează proiectul Capitală Europeană a Culturii, dar primăria ne-a comunicat că acesta va fi transmis de primar în calitate de președinte al consiliului director al asociației. Azi dimineață, fiind termenul limită de depunere a raportului, am fost nevoită să transmit o notă Comisiei Europene în care să explic de ce nu am trimis raportul și de ce nu mai am control asupra conținutului raportului care în mare parte conține ce s-a făcut în perioada mai sus amintită, adică o perioadă anterioară administrației actuale. Nota a fost transmisă, de asemenea, și autorităților romanești. Da, într-adevăr, raportul trebuie întocmit cu aportul tuturor părților implicate (asociație, primărie, consiliu județean, minister), dar nu cenzurat de echipa primăriei sau oricine altcineva în capitolele de care răspunde asociația”, s-a plâns Simona Neumann.

„Din păcate, prin tensiunile create de Primărie, s-au încălcat condițiile înțelegerii noastre «amiabile» spre a face o tranziție decentă – cu o parte din proiectele Capitalei Culturale – către Centrul de Proiecte altă parte din proiecte rămanand la Asociație (după cum ni s-a adus la cunoștință într-o comunicare recentă din partea Centrului de Proiecte). Ieri a demisionat domnul Ulrich Fuchs din consiliul director, ne aflăm în fața adunării generale de vineri 18 iunie, iar noi avem cea mai gravă criză din ultimii opt ani și jumătate, una care a depășit granițele României. Cred că era cazul să vă scriu toate acestea, un mic rezumat al unei crize mai mari”, mai spune mesajul Simonei Neumann.

6 COMENTARII

  1. da, chiar este din iunie 2021 articolul. am citit un pic nedumerit titlul, ca eu aveam impresia ca vaca asta nu mai exista si s-a potolit lumea cu aberatia asta de timisoara 2073

  2. Ce sa zica si ea, saraca. Scamatoriile sotului de la muzeul de arta s-au gatat, de aici risca sa nu mai ciuguleasca nimic… e stresata tare.
    Ia sa aflam noi cati bani, la virgula, a luar din salarii pana acuma, si sa-i punem in oglinda cu rezultatele de pana azi. Hmm??

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.