Dominic Fritz despre problemele grave de la Colterm: „Nu văd un pericol...

Dominic Fritz despre problemele grave de la Colterm: „Nu văd un pericol pentru furnizarea apei calde în Timișoara”

4
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei a vorbit astăzi despre problemele financiare grave cu care se confruntă Colterm, la care se adaugă acum încă o sancțiune consistentă, însă a evitat o parte din întrebările jurnaliștilor, direcționându-i spre compania în care administrația este acționar.

„Este o întrebare pe care trebuie să o adresați Colterm, pentru că această amendă a fost pentru companie, această obligație de a achiziționa certificate este o obligație a Coltermului. Primăria Timișoara doar în anul acesta a dat 90 de milioane de lei către Colterm. Noi am bugetat pentru tot anul, și era un buget record, 99 de milioane de lei. Am dat 16 milioane de lei pentru cumpărarea certificatelor pentru CET Centru, ceea ce s-a și întâmplat, dar bugetul Timișoarei nu poate să suporte fără un efort și din partea Colterm toate aceste costuri. Vă reamintesc că prețul certificatelor a crescut de la 16 euro la peste 50 de euro în doar 12 luni, probabil o să se dubleze în anul următor, iar Colterm trebuie să se întrebe ce înseamnă asta pentru strategia lor de producție, de ce anul trecut au ars atâta cărbune știind că va crește prețul. Dacă se bazează pe faptul că bugetul lor se închide pe Primăria Timișoara, cred că nu este o strategie comercială de succes. Eu mă aștept ca această amendă să fie contestată de Colterm, dar inclusiv la asta trebuie să răspundă compania. Noi bineînțeles, și cu firma de avocatură cu care Primăria Timișoara a încheiat un contract, lucrăm în fiecare zi la mai multe variante de soluții pentru a ieși din această situație”, a spus Dominic Fritz într-o conferință de presă.

Edilul-șef consideră că timișorenii racordați la sistemul centralizat nu sunt în pericol să rămână fără apă caldă în această vară. „Conturile Colterm au fost blocate o mare parte din această iarnă. Faptul că la cele 300 și ceva de milioane datorie se mai adaugă încă alte câteva milioane nu schimbă situația de fond, care este una destul de dificilă. Tocmai de aceea subvențiile pe care le-am plătit, de multe ori în avans în ultimele luni, au fost atât de importante, pentru că acel cont nu poate fi blocat, ceea ce intră pe contul de trezorerie sunt bani pe care Colterm poate să-i folosească. Suntem în discuții cu toți creditorii și cu AFM, vom vedea care vor fi variantele, dar vreau să spun foarte clar că nu văd un pericol pentru furnizarea apei calde în Timișoara. Au fost și în trecut paroape săptămânal propriri de conturi, e o negociere constantă, și nimeni nu are un interes ca societatea să nu-și mai poată continua activitatea.


Mai ales creditorii au un interes ca Colterm să producă în continuare măcar un mic venit, din care să-și poată plăti datoriile. Niciuna dintre firmele sau instituțiile la care Colterm are datorii nu are interesul ca societatea să închidă mâine și să nu mai poată să furnizeze apă caldă sau căldură”, este de părere Fritz.

Acesta regretă faptul că soluția concordatului a fost ratată, și spune că se lucrează la alte variante pentru redresarea companiei. „Mie îmi pare rău că încercarea de a se folosi de această idee de concordat nu a fost una reușită și acum trebuie să vedem care sunt alternativele. (…) Colterm lucrează din 2019, a intrat într-o procedură de restructurare unde eu cel puțin sunt sceptic dacă propunerea la care știu că se lucrează va fi una realistă, pentru că dacă propunerea depinde de primărie iarăși, și depinde de banii dați. De exemplu, ca să intri în acel plan de restructurare trebuie să dai un avans de 25 de milioane de lei, să plătești toate datoriile la ANAF pe acest an, și nu știu de unde Colterm are acești bani. Dacă planul este ca primăria să plătească acești bani, trebuie să avem o discuție în acest sens. Sunt discuții în curs, se lucrează, vă dați seama, foarte mult, va fi și o adunare generală săptămâna viitoare, și atunci vom avea mai multe răspunsuri. Vă rog să înțelegeți că acestea sunt discuții unde nu fiecare detaliu, fiecare ipoteză, fiecare idee poate fi imediat discutată în spațiul public, pentru că nu toți au protejarea orașului sau a serviciului de termoficare ca interes principal. Tocmai de aceea trebuie să purtăm aceste discuții cu multă responsabilitate”, a declarat Dominic Fritz.

„Este o provocare națională, am fost contactat și de alți primari din țară care se luptă cu probleme similare. Știți că în București situația este și mai dramatică. Cred că România are nevoie urgent de o abordare națională despre cum va fi afectat sistemul de termoficare de această tranziție verde și de sistemul de certificate pentru emisii CO2. Când vorbim despre tranziția unei companii care acum este în pierdere într-o companie profitabilă, vorbim de o perioadă mai lungă de timp în care este nevoie de investiții majore. O parte ar trebui finanțat și prin PNRR, tocmai de aceea vom lucra și cu Banca Mondială și cu posibili alți finanțatori care să investească, pentru că asta este singura variantă prin care ne putem asigura că termoficarea centralizată în Timișoara are un viitor. Dacă folosim energie verde, dacă producem energie verde și căldura este un produs secundar, să zicem. Este mult prea scump să ardem cărbune doar ca să producem căldură. Asta nu se mai potrivește cu strategiile la nivel internațional. Această tranziție nu este vreo mare revelație de a mea, ci pur și simplu este singura alternativă”, a mai spus primarul Timișoarei.

4 COMENTARII

  1. Voi ori Sunteti O gașca de pseudojurnalist amatori frustrați ca nu ciupiti banul primariei, ori chiar proști grămadă. La cîte probleme are orasul ăsta, de la aer ULTRA TOXIC, la mega poluare fonica de la motociclete tunate ilegal, și voi o tineti langa cu Colterm… Nu l-am votat pe Fritz, dar poate va faceți munca de jurnaliști și va aplecați și pe alte probleme NEREZOLVATE ale orașului. Pe care ACEST CONSILIU LOCAL le IGNORĂ. Mai luat-o orasul la pas, trintori de online ce sunteți. Sau măcar cereti la Primărie lista de sesizari/petiții. CIND ATI mai STAT VOI DE VORBA prin cartiere CU CETĂȚENII?! Jurnaliștilor de mucava. Cea mai slaba presa locala din țară o găsești la Timișoara. Faceți orasul de rusine!

    • nu stiu daca realizezi, dar daca incepi sa faci jurnalism adevarat, nu te cauta boncu, te cauta statul roman si te matura sub pres, facut praf si scrum, la propriu. fa-ti tu site de jurnalism, sa vedem cat supravietuiesti.

    • In caz ca nu ai observat, asta e singurul ziar din Timisoara care mai spune lucrurilor pe nume, cu jurnalisti care isi asuma niste riscuri pe care tu nu ti le-ai asuma de frica. Vezi tentativa de asasinat asupra lui Bota. Da, sunt probleme in acest oras, dar ele sunt generate de catre un sistem corupt si decadent, asa cum se spunea pe vremuri despre capitalism. Un sistem bazat pe coruptie care aduce in functii publice indivizi ce servesc interese oligarhice, interese ce n-au legatura cu cele ale cetateanului platitor de impozite. Rezolvarea acelor probleme incepe cu dezvaluirile facute de catre ziaristi curajosi care-si risca uneori si viata pentru a scoate adevarul la lumina. Daca n-ar mai exista si astfel de ziaristi, atunci s-ar duce naibi si bruma de democratie care a mai ramas in tara asta buzunarita de tot soiul de banditi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.