Ediție aniversară pentru Festivalului Filmului Francez din România. Proiecții programate și la...

Ediție aniversară pentru Festivalului Filmului Francez din România. Proiecții programate și la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

O ediție aniversară a Festivalului Filmului Francez din România, care celebrează 25 de ani, are loc între 1 și 11 iulie în 11 orașe din țară, printre care Timișoara și Arad.

Filmele programate la Timișoara vor fi difuzate între 1 și 4 iulie, atât în Aula Magna a Universității de Vest în timpul zilei, cât și în grădina Institutului Francez, după lăsarea serii, și pentru prima dată în istoria festivalului, vor avea loc și proiecții online.

Acestă ediție se desfășoară sub genericul 25=5×5, respectiv cinci secțiuni a câte cinci filme fiecare, pentru a marca cel mai lung festival din România dedicat unei cinematografii naționale, care este organizat de Institutul Francez. Secțiunea clasică „Panorama filmelor anului” este dedicată succeselor recente ale cinematografiei franceze, răsplătite la festivaluri sau apreciate de publicul larg, și este axată în acest an pe comedie. Festivalul se va deschide în data de 1 iulie cu filmul „Adieu les cons” (Adio proștilor) de Albert Dupontel, câștigător a șapte trofee la premiile César din acest an. În aceeași secțiune au mai fost incluse filmele „Antoinette dans les Cévennes” de Caroline Vignal, recompensat de asemenea la premiile César cu trofeul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal, care a fost câștigat de Laure Calamy, sau „Un Triomphe”, film desemnat drept „comedia anului” la European Film Awards 2020. Comediilor li s-a adăugat și o dramă, „Été 85”, semnată de François Ozon. „Competiția tinerelor talente – Lungmetraj” care își propune să aducă în prim-plan vocile noi ale cinematografiei franceze, include cinci titluri de debut care s-au remarcat la festivalele internaționale din ultimul an și care vor concura pentru „Premiul publicului”, acesta având posibilitatea să voteze atât după vizionarea filmelor cât și online, pe platforma Eventbook, între 5 și 9 iulie. „Carte Blanche pentru 5 cineaști români” este una din secțiunile inedite ale acestei ediții aniversare, care dorește să sublinieze legăturile dintre cinematografia franceză și cea română. Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu și Cristi Puiu propun publicului câte un film francez care i-a impresionat ori i-a inspirat în mod deosebit, iar din această categorie, publicul timișorean va putea vedea filmul ales de Adina Pintilie, „Holy Motors”, în regia lui Leos Carax.


Retrospectiva online „Le Meilleur du Festival du film français” propune spectatorilor să revadă cinci filme din edițiile anterioare care au marcat debutul unor tineri regizori deveniți ulterior nume tot mai prezente în cinematografia franceză. Rebecca Zlotowsky cu „Grand Central”, Agnès Jaoui cu „Le Goût des autres”, Céline Sciamma cu „Naissance des pieuvres…” sunt câteva dintre acestea și sunt disponibile pe platforma Elvire Chez Vous. Toate filmele festivalului sunt subtitrate în limba română iar accesul este gratuit, pe bază de înscriere prealabilă, formularele fiind disponibile pe site-ul Institutului Francez.

La Timișoara, festivalul va avea următorul program:

Joi, 1 iulie:

– ora 19,00 – Seize Printemps – Aula Magna UVT

– ora 21,30 – Deschiderea oficială: Adieu les cons – grădina Institutului Francez

Vineri, 2 iulie:

– 19,00 – Antoinette dans les Cévennes – Aula Magna UVT

– 21,30 – Vaurien – grădina Institutului Francez

Sâmbătă, 3 iulie:

– 16,30 – Au nom de la Terre – Aula Magna UVT

– 19,00 – Été 85 – Aula Magna UVT

– 21,30 – Holy Motors – grădin Institutului Francez

Duminică, 4 iulie:

– 16,30 – La Troisième Guerre – Aula Magna UVT

– 19,00 – Un Triomphe – Aula Magna UVT

– 21,30 – Slalom – grădina Institutului Francez

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.