Exponatele lunii iunie în muzeele din vestul țării

Exponatele lunii iunie în muzeele din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Gravura „Vânătoarea de iepuri”, semnată de artistul german Johann Elias Riddinger (1698-1767), este exponatul propus de Complexul Muzeal Arad pentru această lună. Nu mai puțin de 36 de gravuri ale artistului german, executate în atelierul său din Augsburg, se află în colecția muzeului arădean. Stampele sunt realizate în tehnică acvaforte și acvatinta pe plăci de cupru, imprimate apoi pe hârtie, și înfățișează cai de școală și campanie, cerbi și alte animale deosebite vânate de nobili sau metode de prindere a vânatului. „Vânătoarea de iepuri”, lucrare care poate fi văzută la muzeul de artă, surprinde o scenă care are loc după vânătoare, în mijlocul unei păduri de stejar, când vânatul este despicat de vânătorul înconjurat de câinii săi, care urmăresc întregul ritual. În imagine poate fi văzută și flinta rezemată de o stâncă alături de restul prăzii. În zare se întrezărește conturul unei biserici dintr-un sat. Lucrarea, semnată, poartă însemnele specifice gravurii din acea perioadă.

Muzeul Banatului Montan din Reșița prezintă o urnă funerară descoperită în localitatea Liubcova din Clisura Dunării.


Este o urnă cu două nivele, fără gât, dar cu două toarte, și este ornamentată cu motive incizate specifice culturii Žuto Brdo-Gârla Mare din epoca bronzului, care aparține grupei răsăritene a complexului câmpurilor de urne funerare, fiind răspândită în sudul Banatului, nord-estul Serbiei, sud-vestul Olteniei și nord-vestul Bulgariei. A fost descoperită în 1979 de un elev, în urma scăderii nivelului Dunării, alături de alte cinci vase similare. După doi ani, au fost începute săpături arheologice în necropola de incinerație de la Liubcova.

Muzeul Național al Banatului a ales un guler din anii ʹ20, cu mărgele de sticlă roz și albastre, cusute pe o pânză de culoare albastră sub formă de franjuri, care ilustrează noua modă apărută după primul război mondial. Gulerul a aparținut Dorinei Minerva Damian, fiica avocatului Ioan Demian și mama scriitorului Radu Ciobanu, și a fost donat muzeului de criticul de artă Ileana Pintilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.