Expoziție cu lucrări realizate de peste 120 de artiști, la Timișoara

Expoziție cu lucrări realizate de peste 120 de artiști, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Sărbătorirea a 70 de ani de activitate neîntreruptă a filialei timișorene a Uniunii Artiștilor Plastici a prilejuit deschiderea, la galeria Helios, a unei impresionante expoziții curatoriate de Daniela Constantin și Adriana Lucaciu, care reunește lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă, semnate de 124 de artiști plastici.

„Expoziția pe care o propunem publicului este una absolut specială. Nu e puțin lucrur să marchezi 70 de ani de activitate neîntreruptă a filialei noastre, printr-o expoziție care reunește peste 120 de artiști și care e găzduită de o galerie de artă care are la rându-i o activitate de peste cinci decenii” punctează Daniela Constantin particularitatea acestei expoziții.

Filiala timișoreană a UAP, una dintre primele din întreaga țară, a luat ființă în anul 1951după constituirea, cu un an înainte, a UAP din România, prin dizolvarea sindicatelor mixte de artiști plastici care apăruseră în anii interbelici.


În 1923 lua ființă la Timișoara Asociația Bănățeană de Arte Frumoase, în 1926 Asociația Amicilor Artelor Frumoase denumită trei ani mai târziu Societatea Academia Artelor Frumoase, care a elaborat și un proiect de învățământ artistic, iar în anii ʹ30 se inaugura Salonul Artelor Frumoase. Între anii 1933 și 1942 Școala de Arte Frumoase de la Cluj, denumită din 1939 Școala de Arte Decorative, s-a transferat la Timișoara, contribuind la dezvoltarea învățământului academic de artă pe lângă libera profesie de artist, în anii ʹ60 s-a înființat Facultatea de Arte Plastice din cadrul Institutului Pedagogic iar în 1996 s-a constituit actuala Facultate de Arte și Design din cadrul UVT, ai cărei absolvenți devin, an de an, membri ai filialei UAP. Aceasta are, în prezent, peste 260 de mebri stagiari și titulari, și este considerată printre primele trei filiale din țară ca mărime și reputație, fiind cunoscută pentru bogatul palmares artistic al artiștilor, precum și pentru numeroasele expoziții naționale și internaționale ale acestora.  Primii membri au fost cunoscuți pictori și sculptori timișoreni sau proveniți din diferite locuri ale țării și stabiliți în oraș, iar primul președinte al filialei a fost reputatul artist și cadru didactic Iulius Podlipny.

Expoziția de la galeria Helios, vernisată ieri după-masă, va fi deschisă până în data de 18 iunie, galeria fiind deschisă de luni până vineri între orele 10,00 și 18,00 iar sâmbătă, între 10,00 și 20,00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.