Fabricat în Canada, cu resurse timișorene: jurnalistul și muzicianul Raul Dudnic a...

Fabricat în Canada, cu resurse timișorene: jurnalistul și muzicianul Raul Dudnic a lansat primul său disc

1
DISTRIBUIȚI

Raul Dudnic, jurnalistul – muzician al diasporei românești din Canada a lansat primul său album de autor, materialul discografic numit „Afrodisimona“ fiind înregistrat în studioul Fandango Recording din Toronto, care îi aparține lui Florin Buciu, fost membru al trupei timișorene Labirint.

„Nu e un album omogen, eu îI zic că e un ghiveci muzical. Și asta pentru că piesele incluse au fost compuse de-a lungul a 35 de ani. Probabil că cea mai veche dintre melodiile de pe album este «Povestea de Paști» compusă prin 1986 , piesă pe care am cântat-o la un festival studențesc într-o formula acustică cu Adi Cornut, Dinel Tolea, Teo Catarov și backing vocals Corina Ozon și Luminița Cicortaș. A fost o formula încropită ad – hoc special pentru festivalul cu pricina. Am scris și pe coperta interioară a disculuii că m-am cam lăsat de muzică în ultimii ani. Responsabilitățile curente în special cele legate de meseria de juurnalist m-au ținut departe de chitară. Totuși, în urmă cu vreo zece ani am avut un puseu muzical și am hotărât să croiesc un album cu muzici. Afrodisimona e un proiect foarte personal în care nu am urmat un stil sau gen anume. Asta și pentru că nu intenționez să comercializez CD-ul, cel mult să-l donez iar încasările fie să rămână la vânzător, ori să fie direcționate în scopuri caritabile“, a spus Raul Dudnic.

Născut la Arad și strămutat la Timișoara la vârsta de 12 ani, Raul Dudnic și-a făcut apariția în scena muzicală a orașului nostru în diverse „combinații“, una memorabilă fiind duetul de folk Dinu – Dudnic, care a dus mai apoi la nașterea formației Abra. Cireașa de pe tort la acest capitol rămâne desigur prezența sa în componența formației Cargo.


În 1995, Raul Dudnic a plecat definitiv în Canada, unde realizează diverse emisiuni dedicate comunității românești. Anul trecut, Raul Dudnic a câștigat premiul pentru televiziune acordat de The Canadian Ethnic Media Association (CEMA), la cea de-a 42-a ediție a evenimentului „Annual Awards for Journalistic Excellence“. Raul Dudnic a primit premiul pentru televiziune pentru emisiunea sa săptămânală „Noi, românii“. În ceea ce privește primul său album, artistul a mai dezvăluit și că acesta cuprinde și două momente speciale, iar în lista de colaboratori se numără și alte nume cunoscute din scena muzicală.

„Piesele sunt făcute pe și pentru chitară. Am optat pentru un sunet mai la zi după ce am colaborat mai mulți ani cu Sași Vușcan, fost Blazzaj, Jais, Burning Table. Fiind o generație mai tânără și fiind priceput în sintetizatoare și procesoare a croit haine noi pentru piese. Așa cum singur nu aș fi făcut-o. Tot ce e sintetizator, tobe, chitare procesate poartă semnătura lui Sași. Am tras vocea în studiul lui Florin Buciu un alt canadian din Timișoara. Masterizarea a făcut-o Cristi Giorgevici, ex Neurotica în studioul căruia am tras și chitările acustice și părțile de bass. Am inclus și două piese speciale pentru a marca două momente speciale. «Poveste somnoroasă» este o piesă a cărei muzică a compus-o Adi Dinu, piesă pe care am cântat-o împreună ani la rând în formula duo. A doua este «Povestea de ieri și de azi», piesă pe care am compus-o pentru Cargo. Fără mari pretenții și așteptări, albumul a apărut datorită unei ambiții personale de a înregistra un CD cu piese proprii, cu vocea proprie. Grafica albumuli e croită de Mircea Bunea, nașul nostru de cununie iar poza coperții provine de la prietena Crina Prida, fotograf extraordinar care se încăpățânează încă a crede că e medic stomatolog“, a mai spus Raul Dudnic despre acest album.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.