Fritz, Nica și Gheorghiu cer Comisiei Europene o amânare pentru raportul privind...

Fritz, Nica și Gheorghiu cer Comisiei Europene o amânare pentru raportul privind Timișoara 2023. Se vorbește de neîncredere în asociație și de o schimbare a strategiei

1
DISTRIBUIȚI

Avem mari îndoieli în ceea ce privește capacitatea Asociaței Timișoara 2023-Capitala Europeană a Culturii să acționeze ca corp executiv al Programului Cultural, se arată într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, semnată de ministrul Culturii, președintele CJ Timiș și primarul Timișoarei.

„În ultimele luni, autoritățile implicate în proiectul Timișoara- Capitală Europeană a Culturii 2023 au lucrat împreună să rezolve unele dintre principalele provocări structurale care au blocat până acum dezvoltarea programului și resursele necesare pentru a îndeplini promisiunile făcute cetățenilor orașului, actorilor culturali, partenerilor lor și Comisiei Europeane. Pentru a face asta, am lucrat într-o strânsă colaborare – autoritățile publice locale, județene și naționale, care toate au fost schimbate în urma alegerilor locale și naționale din toamna lui 2020. Ne angajăm personal și instituțional să facem în așa fel încât Capitala Europeană a Culturii să fie un succes pentru Timișoara, România și Europa. Obiectivul nostru a fost să stabilim prin consens cele mai potrivite proceduri de finanțare a programului cultural și a infrastructurii aferente precum și îmbunătățirea cadrului legal pentru finanțarea proiectelor culturale”, potrivit unei scrisori, obținută de MEDIAFAX din surse europene, care este semnată de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, președintele Consiliului Județea Timiș, Alin Nica, și de primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz.

Cei trei precizează că finanțările alocate sunt în derulare și își exprimă neîncrederea în capacitatea Asociației Timișoara 2021-Capitala Europeană a Culturii de a implementa programul cultural.

„Ne-am străduit, de asemenea, să reclădim încrederea partenerilor programului, să deblocăm conducerea executivă a Asociației Timișoara 2021-Capitala Europeană a Culturii și să o reconstruim în așa fel încât să acționeze ca un catalizator artistic și coordonator al programului.


(…) Am contribuit cu toții la un raport sintetic, critic și la obiect, care a permis să se treacă de la observații descriptive la acțiuni concrete și a inclus remarci foarte necesare despre direcția în care se îndreaptă Programul și cum se poate ameliora. Cu toate acestea, evenimentele recente și acțiunile întreprinse de actorii cheie ai Asociaței, nu mai târziu decât ieri, ne fac să reconsiderăm implicarea noastră și eforturile depuse până acuma pentru a reda încredere în această organizație, pentru a o reconstrui în așa fel încât să-și realizeze rolul de coordonator global a Programului Cultural, și pentru a organiza un ecosistem de susținere în jurul ei. Avem mari îndoieli în ceea ce privește capacitatea Asociaței să acționeze ca corp executiv al Programului Cultural. De astăzi, o parte din concluziile prezentate în raportul prealabil nu mai sunt valabile”, arată scrisoarea.

Semnatarii cer o amânare cu 7 – 10 zile a ședinței de monitorizare în așa fel încât să se poată adapta planurile în legătură cu Asociația și viitoarea structură de implementare.

„Suntem cu toții foarte conștienți că aceasta este o situație foarte neplăcută pentru comitetul de monitorizare și, de asemenea, pentru echipa dumneavoastră. Dorim să vă asigurăm că angajamentul nostru ferm pentru Capitala Europeană a Culturii și dorința noastră transparență totală sunt motivele care ne împing să vă adresăm această scrisoare”, conchid cei trei semnatari.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.