Gustă diversitatea! Sarmalele, micii și berea locală, cele mai cerute produse de...

Gustă diversitatea! Sarmalele, micii și berea locală, cele mai cerute produse de către străinii care vin la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Industria ospitalității din Timișoara își revine cu greu după ce pandemia de coronavirus a afectat serios acest sector.

Restricțiile relaxate din ultima perioadă și numărul tot mai mic de cazuri de Covid 19 au redeschis restaurantele, care așteaptă acum clienți în număr cât mai mare.

Problema este, spune Radu Ianăș, de la Casa Bunicii, vicepreședintele HORETIM, că oamenii s-au obișnuit să comande acasă în pandemie, iar, din păcate mulți nu au renunțat încă la acest obicei.

Pentru a relansa sectorul HORECA din județ, mai ales în așteptarea oaspeților din afara țării, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului  (APDT) în județul Timiș și Asociația Patronală Horetim au pus la cale o inițiativă inedită.

Astfel, asociațiile au lansat, miercuri, la Restaurantul Casa del Sole, proiectul intitulat „Gustă diversitatea în grai bănățean”, care își propune promovarea rețetelor tradiționale din Banat prin intermediul restaurantelor din Timișoara și județ.

În premieră, rețete vechi din bucătăria tradițională bănățeană se vor afla în meniurile restaurantelor timișorene pentru a fi oferite turiștilor care ne vizitează destinația.

„Ne bucurăm să facem parte din acest proiect. Deja noi ne mâine vom avea aceste preparate în meniul nostru”, a declarat Daniel Gologan, reprezentantul restaurantului Casa del Sole.

Corina Macri, președintele HORETIM și proprietarul Casa del Sole, a precizat că cele mai cerute preparate de către turiștii străini care îi calcă pragul sunt sarmalele și micii, precum și berea Timișoreana.

„Domeniul HORECA are nevoie de implicare și de sprijin din partea autorităților. Știm că este foarte important pentru turiști când vin și văd o zonă nouă a țării sau sunt străini, ei vor să guste preparate locale, iar restaurantele nu prea au în meniu preparate tradiționale din Banat.


Avem restaurante mediteraneene, grecești, italiene, pizzerii ș.a.m.d., dar prea puțini s-au aplecat a promova produse locale. Nu avem munți, nu avem acces la mare, deci trebuie să stimulăm acele puncte care ne avantajează”, a spus președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului  (APDT) în județul Timiș, Alexandru Proteasa.

Directorul APDT, Delia Barbu, a precizat că în proiect s-au înscris deja 13 restaurante și lista rămâne deschisă. Potrivit acesteia, se are în vedere realizarea Hărții cu traseul restaurantelor care promovează rețetele din bucătăria tradițională bănățeană, material care va conține toate datele de contact necesare pentru turiști, alături de inserarea și promovarea gratuită a afacerilor în platforma digitală Discover Timiș, dar și tipărirea acestor rețete într-o lucrare bilingvă.

Proiectul „Gustă diversitatea în grai bănățean” este în colaborare cu prof. Mărioara Pisat.

Rețetele propuse de APDT Timiș spre promovare prin intermediul proiectului fac parte dintr-o colecție adunată pe parcursul a 15 ani de prof. Mărioara Pisat, membru în juriul proiectului „Lada cu zestre” derulat pe întreg teritoriul județului Timiș și susținut de Consiliul Județean Timiș.

„Se spune că mâncarea tradițională din pustă nu ne aparține nouă. Mâncarea se particularizează în funcție de zonă. Pentru mine este o mare bucurie ca începând de astăzi să-mi doresc o mâncare tradițională și să mă simt ca în anii copilăriei mele, din păcate, satul de azi nu mai este satul tradițional de ieri. Rețetele care după mine sunt cele tradiționale sunt: colăceii, lacșele, suveaca, păturata, crumpii fripți în cipsie, platouri de Crăciun cu mezeluri tradiționale, mâncare de mazăre cu pui și găluște, supă de găină cu tăieței, turta”, a spus prof. Mărioara Pisat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.