Institutul Francez din Timișoara dorește să atragă un număr cât mai mare de locuitori ai orașului la activitățile culturale, educaționale și distractive pe care le organizează, și a decis ca pe perioada verii să amenajeze grădina institutului într-un spațiu atractiv care poate fi folosit pentru diverse activități. Acesta se va numi „Jardin vivant” și va fi inaugurat marți, 8 iunie, ora 18,00, în prezența Excelenței Sale, doamna Laurence Auer, ambasadorul Franței în România.
În grădina institutului a fost amenajat un foișor unde vor avea loc diverse ateliere, cursuri, întâlniri culturale, o mică scenă pentru spectacole, dar și o căsuță în copac, o bibliotecă originală cu locuri pentru lectură și divertisment și multe alte locuri de explorat. Spațiul din grădină a fost gândit în special pentru tineri, dar și adulții vor găsi destule atracții în „Jardin vivant”.
Cu ocazia inaugurării, copiii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani sunt invitați să ia parte, între orele 18,00-20,00, la activități sportive și de divertisment, zumba pentru copii, atelierele „Goûter philo” și la spectacolul muzical „Pădurea fermecată”. Numărul de locuri este limitat, participarea făcându-se pe bază de rezervare AICI.
Tot în prezența Excelenței Sale doamna Laurence Auer, a lui Tilla Rudel, noul director al Institutului Francez din Timișoara, și a lui François Coste, director general al Groupana Asigurări și președintele Camerei de Comerț și Industrie Franceze, precum și ai altor asociații implicate în proiect, în data de 9 iunie, ora 10,30, va avea loc punerea pietrei de temelie care marchează începerea lucrărilor de renovare a cinematografului Studio, care va deveni cinematograful de artă al orașului.
În data de 25 iunie, Institutul Francez invită publicul la prima „Noapte a Filosofiei”, care va avea loc la sediul institutului și în alte trei locuri din oraș – Faber, La Două Bufnițe și Facultatea de Arte – reunind peste 30 de invitați din România, Franța, Germania și Belgia, pentru o serie de conferințe, dezbateri, proiecții și performance-uri.
Acestea vor fi axate pe anul de pandemie care a produs atâtea dezechilibre și pe complexitatea vieții contemporane, pusă în fața unor crize.
„Prin prelegerile și dezbaterile ce vor avea loc, ne-am propus să punem în lumină atât rolul practic al filosofiei în viața fiecăruia dintre noi, cât și modul în care, prin ea, putem construi o societate mai echilibrată și să pregătim un viitor pentru care, din punct de vedere biologic, nu suntem pregătiți: un viitor în care inteligența artificială se împletește cu inteligența naturală și noile tehnologii vor schimba radical modul în care trăim și ne raportăm la viață”, subliniază Cornel-Florin Moraru, unul din curatorii evenimentului. Programul Nopții Filosofiei va fi completat de o serie de evenimente speciale, care vor fi anunțate pe site-ul institutului și pe pagina de Facebook.