Jazz Updates prezintă în premieră la Timișoara trei dintre cei mai creativi...

Jazz Updates prezintă în premieră la Timișoara trei dintre cei mai creativi muzicieni contemporani

2
DISTRIBUIȚI

Pe parcursul zilelor de 5 și 6 iulie, celebrul clarinetist francez Louis Sclavis alături de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban și trompetistul american Ralph Alessi, unul dintre cei mai importanți exponenți ai instrumentului în jazzul contemporan, vor susține live o serie de solo-uri, duete și trio-uri urmate de dialoguri post concert moderate de Andrei Țărnea.

„Nimeni dintre noi acum un an și jumătate nu și-ar fi închipuit imensă provocare și pierderile umane pe care pandemia le va aduce întregii omeniri. Pentru comunitatea noastră a muzicienilor și artiștilor în general, pandemia a însemnat o criză majoră deoarece concertele, turneele, spectacolele s-au oprit și totul a fost pus în stand by. Pentru mine personal STILL LIVE! reprezintă ocazia primului concert în față unei audiențe live în mai mult de 14 luni, și mai ales speranța unui nou început. Iar dacă jazz-ul ne poate învăța ceva este tocmai această reziliență extraordinară în față provocărilor, această celebrare a libertății prin improvizație. Mă simt norocos că pot să cânt din nou live cu doi prieteni și maeștri ai genului, Louis Sclavis și Ralph Alessi”, a spus Lucian Ban despre concertele și evenimentele Still Live de la Timișoara, din 5 și 6 iulie.

Sub umbrela „Moving Forward” recitalurile vor fi urmate de dialoguri cu muzicienii și invitații lor moderate de Andrei Țărnea, conversații ce-și propun să investigheze jazz-ul și improvizația că practică culturală astăzi și posibilitatea jazz-ului de a deveni un brand de regenerare culturală regională.

Curatoriat de Jazz Updates și Lucian Ban, STILL LIVE! este în același timp o celebrare a restartului cultural post pandemie și o dezbatere creativă a modalităților prin care comunitatea artistică și culturală din Timișoară poate să meargă înainte în contextul Capitalei Europene a Culturii.

Lucian Ban și Ralph Alessi colaborează pentru prima oară în 2009 la octetul Enesco Re-Imagined, un proiect ce reimaginează prin prisma improvizației și a jazz-ului contemporan muzică instrumentală a lui George Enescu pentru un ansamblu de muzicieni internaționali de primă mână. Albumul editat de Sunnyside Records în 2010 se bucură de elogiile presei internaționale și este prezentat live pe marile scene de jazz ale lumii. O decadă mai târziu cei doi muzicieni vor colabora cu renumitul clarinetist francez Louis Sclavis alături de Mat Maneri, Theo Bleckmann, Jen Shyu, John Hebert și Tom Rainey, la Oedipe Redux, o reinterpretare radicală a operei Oedipe de Enescu prezentată în premieră la Opera din Lyon în cadrul Saison Culturelle France – Roumanie. În Noiembrie 2019, cu câteva luni înainte de izbucnirea pandemiei Oedipe Redux se află în turneu în Europa occidentală (Festivalul Europalia) înregistrând proiectul live la Bimhuis în Amsterdam. Un amănunt semnificativ: Louis Sclavis, Lucian Ban și Ralph Alessi înregistrează albume ca lideri pentru celebra casă ECM Records.

Louis Sclavis este unul dintre cei mai buni clarinetisti din avantgardă și este considerat una din figurile cheie ale jazz-ului contemporan european. Cântă muzică improvizată cu o claritate și precizie ieșite din comun și chiar dacă este posesorul unei tehnici de invidiat această nu afectează muzicalitatea și expresivitatea discursului său muzical. Studiază clarinetul de la 9 ani, cânta cu grupuri de brass și absolvă Conservatorul de Muzică din Lyon iar între 1975-1982 cânta cu diverse grupuri, în special cu Henri Texier Quartet și Chris MacGregor Brotherhood of Breath. În 1982 formează propriul grup Tour De France și are șansă să cânte cu pleiadă de muzicieni cheie ai avantgardei europene precum Evan parker, Lol Coxhill, Tony Oxley, Peter Brotzmann înregistrând cu aceștia pentru label-uri precum FMP și Nato. Începe să înregistreze sub nume propriu pentru casă IDA și mai ales ECM, colaborează cu coregrafă Mathilde Monnier la o serie de proiecte și odată cu anii 90’ reputația și renumele său internațional sunt solidificate de o serie de premii precum British Jazz Award (1991), Django D’Or (1993) și Grand Prix SACEM (2009). Colaborează cu Trilok Gurtu, Aldo Româno, Dominique Pifarely, Cecil Taylor Large Ensemble și compune muzică pentru teatru & film fiind considerat unul dintre cei mai importanți muzicieni de jazz europeni.

Numit de ziarul britanic The Guardian „A name to watch” Lucian Ban este un pianist de jazz și compozitor newyorkez de origine română recunoscut internațional pentru fuziunea dintre improvizație și muzică tradițională din Transilvania, dintre muzică clasică Europeană și jazz, și pentru explorările sale sale în vederea unui ideal de jazz cameral modern.. După studii în orașul natal Cluj Napoca, Lucian Ban studiază jazz & compoziție la Academia de Muzică din București, iar în 1999 se mută la New York unde absolvă programul de jazz al New School University. Își câștigă renumele pe scenă newyorkeza grație unei serii de proiecte și albume de primă mână ce au în componentă pe unii dintre cei mai importanți muzicieni de jazz americani contemporani precum octetul Enesco Re-Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de elogiile presei internaționale, câștigând o serie de premii BEST OF 2010 și este prezentat live pe marile scene ale lumii.


În 2013 și-a făcut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records cu Transylvanian Concert, album ce-i va aduce consacrarea internațională iar în 2016 Sunnyside Records lansează „Songs from Afar” cu cvartetul său Elevation, album ce câștigă Downbeat Best Album of The Year. Înregistrează „Sounding Tears” pentru Clean Feed records cu legendarul Evan Parker și Mat Maneri, duete cu saxofonistii Alex Harding și Abraham Burton iar în 2020 Sunnyside lansează „Transylvanian Folk Songs / The Bela Bartok Field Recordings” album nominalizat la 2020 NPR Jazz Critics Poll. www.lucianban.com

Unul dintre cei mai importanți trompetisti și compozitori de jazz contemporan Ralph Alessi activează pe scenă newyorkeza începând cu 1991 fiind considerat unul dintre „cei mai căutați și aventuroși virtuoși capabili să cânte orice”. Născut în 1963 în San Francisco Bay Area, Alessi a crescut într-o familie muzicală cu tatăl său, trompetistul clasic Joe Alessi și mama sa, Maria Leone, cântăreața de operă. La mijlocul anilor ’80, a studiat la California Institute for the Arts cu legendarul bassist Charlie Haden. În această perioadă a cântat cu Haden’s Liberation Music Orchestra, precum și cu mulți alți muzicieni de renume. De-a lungul carierei sale Ralph Alessi a colaborat și a înregistrat alături de Fred Hersch, Steve Coleman, Ravi Coltrane, Jason Moran, Sam Rivers, Tim Berne, Uri Câine și mulți alții. Ralph actualmente înregistrează că și lider pentru ECM records, albumele sale fiind constant elogiate în presă de specialitate. Albumul „This Against That” a fost votat unul dintre Top 10 Albums of 2002 de Jazz Times iar The Guardian recenzand albumul său Quiver spune „tehnică impecabilă a trompetistului Ralph Alessi și abilitatea de a se baza pe tradiția jazz-ului evitând în același timp clișeele sale, i-a câștigat admirația cu mult înainte de debutul său la casa ECM”. În calitate de educator, Ralph Alessi a predat la Eastman School of Music, New York University și la Universitatea din Nevada Reno. De asemenea, este fondatorul / directorul School for Improvisational Music, profesor invitat la Accademia Nazionale del Jazz din Siena, Italia și recent s-a alăturat facultății de la Hochschule der Künste Bern JAZZ.

Andrei Țărnea este director general pentru comunicare și diplomație publică la Ministerul Afacerilor Externe din România. Între 2017 și 2019 a fost comisar pentru sezonul Franța – România, un proiect bilateral de diplomație publică la scară largă. Timp de șapte ani a ocupat funcția de director executiv al Aspen Institute România. Andrei este membru al Aspen Institute și este, de asemenea, membru al consiliului de administrație al ECAS. Este diplomat de carieră care s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe al României în 1998. Carieră să diplomatică includ afacerile bilaterale, poziția de purtător de cuvânt al ministerului și șeful unității de avertizare timpurie în departamentul de planificare a politicilor. A fost consilier al ministrului de externe între 2002 și 2004. Anterior a lucrat pentru Centrul pentru Studii Politice și Analiză Comparativă și a condus un grup de reflecție pentru afaceri politice și sociale. În 1996 a fost director executiv pentru o campanie electorală a primarului din București. Între 2004 și 2010 a fost director al Centrului de Informații al României la Bruxelles și consilier al Ambasadei României. În 2007 a preluat rolul de director al Institutului Cultural Român din Bruxelles și a fost vicepreședinte și apoi președinte al EUNIC Bruxelles între 2008 și 2010. Publică în mod regulat articole de opinie și analize privind politică externă și de securitate, politică și cultură.

Still Live este un eveniment Jazz Updates co-produs împreună cu Primăria Municipiului Timișoară și este parte din inițiativa Jazzed Up Banat 2021.

Program:

> | :
act 1. Lucian Ban, solo piano
act 2. Louis Sclavis, solo bass clarinet
act 3. Ban / Sclavis duo
act 4. Post Concert Talk: Moving Forward: “Jazz as Cultural Practice in Post Pandemic Times”, moderator Andrei Țarnea

> | :
act 1. Alessi / Sclavis DUO
act 2. Ban / Alessi DUO
act 3. Sclavis / Ban / Alessi TRIO
act 4. Post Concert Talk: “Moving forward. Jazz as a brand for cultural rejuvenation”, moderator Andrei Țarnea

Evenimentele vor avea loc în curtea noului Centru de Proiecte al Primăriei Municipiului Timișoara, strada Vasile Alecsandri nr. 1 (Piața Libertatii). Restaurată recent, fosta Cancelarie de Război este una din cele mai vechi clădiri istorice din centrul Timisoarei (secolul XVIII), iar această serie de concerte marchează introducerea ei în circuitul spațiilor culturale din oraș.

Accesul la eveniment se va face în acord cu măsurile în vigoare. Bilete vor fi puse în vanzare în curand și vor fi disponibile doar 90 de locuri, capacitatea spațiului în raport cu regulile de distanțare. Veniturile din bilete vor fi direcționate spre o inițiativă de susținere a scenei muzicale locale din Timișoara.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.