Josef Kappl pregătește un nou album Pasărea Rock: „Cultura nu e doar...

Josef Kappl pregătește un nou album Pasărea Rock: „Cultura nu e doar distracție, e o viziune care deschide porțile spre libertate!“

0
DISTRIBUIȚI

Josef Kappl pregătește alături de colegii săi din formația Pasărea Rock un nou material discografic care poartă numele de Cavalcada și care conform mărturisirilor proprii va fi lansat în cursul acestui an. Binecunoscutul compozitor și basist român de muzică rock s-a născut în Petrila (județul Hunedoara) și a absolvit Conservatorul din Timișoara. Zilele acestea s-au împlinit 44 de ani de când Josef Kappl a părăsit țara noastră alături de membrii trupei Phoenix și de-a lungul anilor a cântat și-n Clasic XX, Madhouse, Lake, Heinz Rudolf Kunze & Verstärkung sau Farfarello

Binecunoscutul muzician a compus opera rock „Meşterul Manole”, a cărei premieră naţională a avut loc în luna noiembrie a anului 2013, la Filarmonica Banatul. Am realizat un interviu cu legendarul muzician care trăiește de peste 4 decenii în Germania din care am aflat cum a trecut acesta prin complicata perioadă de pandemie, când apare noul disc Pasărea Rock și cum vede el de la distanță pașii care se fac pentru implementarea proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.

– Zilele acestea se împlinesc 44 de ani de când ai fugit în Germania, alături de membrii de atunci ai formației Phoenix. Cum vezi astăzi acest fapt?

– A fost pur și simplu răspunsul nostru la interdicțiile și modul în care am fost tratați de zbirii regimul totalitar în care am trăit. Nu e ușor să-ți părăsești țara în care te-ai născut și ai crescut, familia și pe cei dragi, fanii care ți-au ținut spatele și pe deasupra și în culmea succesului, dar libertatea a fost și este mai presus de orice.

– Cum ai trecut prin pandemie?

– Pandemia mi-a creat o stare de plutire, o senzație de încetinire a tuturor funcțiunilor, o inerție generală, chiar o stagnare în multe domenii ale vieții zilnice. Parcă a stat timpul în loc, deși zilele și săptămânile trec cu o rapiditate extremă. Însă mi-a dat și posibilitatea unor reflectări și cugetări nemaiîntâlnite de mult, ca în tinerețe. Însă văd că noi vorbim deja de „fosta pandemie”, dar nu știm încă ce ne mai așteaptă. Privind situația globală a pandemiei, trebuie să avem grijă în continuare să nu cauzăm un regres.

– Ce planuri ai avut care nu s-au mai materializat?

– Împărtășesc aceeași soartă cu prietenii și colegii mei de breaslă, care au întâmpinat cu bucurie și încredere anul 2020. Însă mare mi-a fost dezamăgirea atunci când aflam rând pe rând anularea tuturor evenimentelor trecute deja cu mare grijă și bucurie în calendar. Amintesc doar câteva dintre ele: un turneu de trei concerte cu Pasărea Rock în Canada în Aprilie ‘20, tot cu Pasărea Rock la Festivalul Folk in în Pitești în iulie ‘20, altele nu au mai urmat să fie programate. Dar cea mai mare pierdere pentru mine a fost anularea reprezentației Operei Meșterul Manole programată in iunie ‘20 la Brașov.

– Ai avut o perioadă creativă?

– Cu toate acestea da! Mulțumită internetului am putut să lucrez în continuare cu colegii mei de trupă la albumul „Cavalcada”, într-un tempou mult mai lent decât normal, dar cât de cât, astfel că sper să-l putem lansa încă în acest an.

Ce planuri noi aveți cu Pasărea Rock?

În primul rând Pasărea Rock are o componență nouă: Josef Ioji Kappl-bas, voce, Ovidiu Lipan Țăndărică – tobe și tobițe, Nicu Patoi – chitare, Sorin Voinea – clape, Narcis Tran Korsar – voce, chitară acustică și Codruț Croitoru – voce.


Mircea Baniciu a plecat fiindcă dorește să se concentreze maim ult asupra proiectului său solo. Ne-am propus în primul rând lansarea albumului „Cavalcada” și în al doilea rând multe concerte și evenimente, eventual și concerte în cluburi. De asemenea sperăm la o serie de concerte Pasărea Rock – Simfonic, fiind în relație de colaborare permanentă cu Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești condusă de Vlad Mateescu, cu care avusesem deja în trecutul apropiat două colaborări, la Ploiești și Iași. Cu Filarmonica din Ploiești se pare că voi avea ocazia repunerii în scenă a Meșterului Manole.

– Crezi că vom reveni la „normalitatea” de dinainte de pandemie în ceea ce privește concertele cu public în viitorul apropiat?

– Va fi o altă normalitate! Depinde de noi toți. Deoarece pandemia nu a trecut încă, oricât am vrea noi, nu e bine să trecem brusc la „normalitate”, uitând de măsurile de siguranță necesare pentru a împiedica răspândirea virusului. Acesta se poate reîntoarce oricând. Concerte cu public da, dar nu toată lumea buluc, ci cu măsură și cumpătare!

– Ce se va schimba?

– După părerea mea se vor schimba unele lucruri în legătură cu finanțarea evenimentelor legate de „Zilele orașului” și festivalurile prefinanțate de orașe, pentru că acești bani vor lipsi o perioadă! S-ar putea să mă-nșel, dar sfatul meu ar fi ca artiștii și muzicienii să înceapă îndrumarea și cultivarea publicului spre a prețui arta lor prin cumpărarea de bilete!

– Cum ți se par pașii care se fac în direcția proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană?

– Nu sunt prea bine informat din acest punct de vedere, dar nici n-am sesizat prea mulți pași în direcția proiectului TCCE 2023. Pot să spun mai multe despre startul proiectului de acu’ vreo 10 ani, dacă nu mă-nșel, când aveam onoarea să fiu printre primii colaboratori ai proiectului, cu Opera mea Rock – Simfonic „Meșterul Manole”, denumit atunci simbolic „Vârf de lance” al proiectului. Dar de-atunci a trecut multă vreme și a curs multă apă pe Timiș în jos. Însă după câte îmi dau seama, în această fază a proiectului se dezbate încă subiectul competenței. Mi-e teamă ca acest subiect să nu se înece într-o dezbatere în stil politic și sunt convins de faptul că Timișoara și timișorenii dispun de solidaritatea necesară pentru a demonstra că acest proiect este proiectul lor. De aceea dragi timișoreni, mobilizați-vă artiștii, că aveți destui și deosebiți, slavă Domnului, motivați-i, ascultați-le sfaturile, pentru că ei sunt creatorii de artă și reprezentanții culturii!

– Vom avea un boom cultural 2023 la Timișoara după care vom reveni la perioada de dinainte …sau vom rămâne cu ceva din această experiență?

– Da, va fi doar o flacără scurtă, dacă veți fi nepregătiți și veți apela la „colacul de salvare” reprezentat prin evenimentele gen „Festivalul berii”, sau „Zilele orașului” cu joc de artificii și alte acțiuni menite să distreze mulțimea. Cultura nu e doar distracție! Cultura e o viziune care deschide porțile spre libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.