„Marile portrete ale lui Nadar”, o expoziție de neratat la Muzeul de...

„Marile portrete ale lui Nadar”, o expoziție de neratat la Muzeul de Artă din Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

Muzeul de Artă din Timișoara inaugurează o nouă expoziție, „Marile portrete ale lui Nadar – Photographies de Félix Nadar”, care va avea vernisajul în 23 iunie, ora 18,00. Expoziția, organizată în colaborare cu Institutul Francez din Timișoara, aduce în fața publicului chipurile unor scriitori, compozitori sau actori care au marcat epoca romantică a culturii europene.

Considerat o celebritate a epocii romantice în Franța, Felix Tournachon, supranumit Nadar, a marcat prin lucrările sale un punct de cotitură în evoluția artei fotografice, transferând din sfera picturii și a sculpturii preocuparea pentru analiza psihologică a personajului și urmărind, dincolo de chip, intimitatea ființei, atitudinea, raportarea la sfera de idei și valori al celui de-al doilea imperiu francez. Inovator în materie de tehnică fotografică precum și de prelucrare a imaginilor, Nadar a lăsat posterității un impresionant material documentar despre epoca sa și transformările care au marcat-o. Fascinat de boema pariziană de la mijlocul secolului al XIX-lea și absorbit în cele din urmă de ea, a portretizat-o în albumul „Pantheon 1854-58”, care include 300 de portrete ale scriitorilor, actorilor, cântăreților și dansatorilor, fiecare imortalizat într-o ținută sobră, riguroasă, autocenzuarată și apoi minuțios prelucrată din rue Saint Lazare.


Fotografia nu este percepută ca un joc de salon, cum mulți ar fi fost tentați să creadă, ci ca un manifest estetic și valoric al unei lumi care contrapune arta unui regim  politic aflat în declin. De altfel, cariera sa paralelă de caricaturist pentru publicații de opoziție și cea mai scurtă, de jurnalist, precum și respingerea fermă a transformării artei în factor comercial, aveau să vorbească de la sine despre crezul său artistic.

Asociația Jeu de Paume, Mediateca arhitecturii și Patrimoniului din Franța, Institutul Francez și Muzeul Național de Artă din Timișoara prilejuiesc acum o întâlnire cu poeții Charles Baudelaire și Adam Mickiewicz, scriitorii Théophile Gautier, Alexandre Dumas și Émile Zola, economistul Pierre Joseph Proudhon, cu compozitorii Giuseppe Verdi și Hector Berlioz, cu actrița Sarah Bernhardt și cu numeroase alte nume celebre ale culturii romantice, așa cum au fost percepute prin prisma fotografiei și analizei psihologice a lui Felix Nadar. Cu puțin înainte ca francezii și nu numai să descopere bucuria imortalizării în fotografie ca joc de societate, Nadar a lăsat o adevărată enciclopedie vizuală a oamenilor de litere care caută, fiecare, să exprime prin gesturi, costume, postură a corpului, o estetică și o filosofie socială.

Expoziția va fi deschisă din 23 iunie până în 15 septembrie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.