Măsuri de sprijinire a industriei ospitalității în Timiș. Se înființează clase de...

Măsuri de sprijinire a industriei ospitalității în Timiș. Se înființează clase de profil la câteva licee din județ

0
DISTRIBUIȚI

Liderul CJT, Alin Nica, a anunțat, vineri, în urma unor discuții cu principalii actori din domeniul turismului, învățământului preuniversitar și universitar timișean, decizia înființării unor clase HoReCa în Făget, Sânnicolau Mare, Recaș, Buziaș, dar și școli de vară. Acestea se doresc a fi soluții pentru turismul timișean.

Industria ospitalității din județ și regiune acuză lipsa forței de muncă și a personalului specializat și, luând în calcul relansarea proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, cât și efectele pandemiei de Covid-19 asupra industriei, consiliul județean consideră că este nevoie de măsuri în acest sens.

Astfel, în această dimineață, la sediul instituției a fost semnată o declarație comună ce prevede, printre altele, susținerea organizării unei campanii pentru evidențierea avantajelor învățământului dual, organizarea unor cursuri sau școli de vară pentru elevi, cu participare unor specialiști din domeniu, sprijinirea înființării de clase cu profil turistic/HoReCa inclusiv în localități precum Făget, Sânnicolau Mare, Recaș, Buziaș și altele.

De asemenea, vor fi lansate competiții adresate școlilor sau elevilor de la licee de profil cu teme specifice domeniului turistic, cu scopul de a stimula competitivitatea și dorința de implicare a viitorilor lucrători in domeniul turistic.

În plus, va fi realizată o aplicație, o bază de date cu cei interesați, implicați activ în domeniul HoReCa: elevi practicanți, absolvenți, agenți economici, tutori de practică.

„Cu toții am concluzionat că este nevoie de o colaborare strânsă, de o formă organizată în care să acționăm și să implementăm, în special ținând cont de programul Capitală Europeană a Culturii și de nevoia acută de personal pregătit în domeniul HoReCa.


Ne dorim să conturăm echipe de lucru, care să genereze acțiuni imediate și care să producă rezultate până în 2023”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Declarația semnată astăzi răspunde și obiectivului din Strategia sectorială de dezvoltare turistică a județului Timiș 2018-2028, de creștere cu 10% a personalului angajat în turism în 2025 față de 2018 și creșterea gradului de retenție pe posturi din turism și conexe cu 20% în același interval.

Semnatarii declarației sunt Alexandru Proteasa, vicepreședinte – Consiliul Județean Timiș; Delioara Barbu, director Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș; Marin Popescu, inspector școlar general Inspectoratul Școlar Județean Timiș; Petru Ștefea – Universitatea de Vest din Timișoara; Larisa Ivașcu – Universitatea Politehnica Timișoara; Ioan Brad – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara; Corina Macri – Asociația patronală HORETIM; Călin Ile – Federația Industriei Hoteliere din România; Florina Spălățelu – Colegiul Economic „Francesco Severio Nitti”; Ramona Carmen Românescu – Liceul Tehnologic al Industriei Alimentare Timișoara; Adina Mioc – Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” și Nicoleta Herișeanu – Colegiul Tehnic „Henri Coandă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.