Nu se oprește furnizarea de gaz la Deta. Ce soluție a fost...

Nu se oprește furnizarea de gaz la Deta. Ce soluție a fost găsită

0
DISTRIBUIȚI

La trei luni distanță de când OMV Petrom anunța epuizarea naturală a zăcământului de gaze naturale din localitatea timișeană Partoș, ultimul din zonă aflat în exploatare, autoritățile au anunțat că au o soluție pentru locuitorii afectați.

Zăcămintele din zonă au alimentat cu gaze naturale, direct, consumatorii din localitățile Banloc, Voiteg, Deta, Denta și Stamora-Moravița, acestea fiind racordate direct la conducta care transporta gazele de transport.

După discuții purtate între diferiți operatori de gaze naturale, la București, se pare că s-a găsit o soluție pentru rezolvarea alimentării cu gaze naturale a zonei Deta și a localităților limitrofe.

Consiliul Județean Timiș a găzduit, joi, o întâlnire la care au participat firme care au activitate în domeniul alimentării cu gaze naturale din zona Deta.

Concluzia a fost că Transgaz va realiza o nouă conductă care să transporte acel gaz, pe un traseu nou, spre zona amintită, iar cei de la OMV, care furnizau gaz bănățean, extras din zona Foeni, nu vor închide alimentarea cu combustibil cel puțin un an de acum înainte.

Secretarul de stat Bogdan Ghelbere a precizat că în rezolvarea situației vor fi „implicate” două conducte, una nouă, care va traversa județul de la Moșnița la Moravița, respectiv deja celebră conductă ciuruită care duce gazul extras de la Foeni de OMV, spre Deta și localitățile din jur.

Va trebui construită o nouă conductă, operațiune care va dura doi, trei ani, pentru a putea suplini lipsa de gaz din zăcământul de la Foeni.


Din păcate, aceasta nu rezolvă o altă problemă, cea a alimentării pentru Banloc și localitățile din jur, pentru că acestea nu se află pe traseul noii conducte, ci pe cea veche, a OMV.

„De când am ajuns la București, am primit în mână un cartof fierbinte (n.r. – alimentarea cu gaze a zonei Deta). A trebuit să aflu datele problemei. Și am aflat că toți operatorii erau foarte bine intenționați, s-au semnat hârtii, dar nu s-au respectat. OMV tot amenință că închide gazul. Pentru rezolvarea problemei, cei de la Transgaz vor realizat o conductă nouă, de la Moșnița la Moravița. Aceasta ne va asigura și conectarea la rețeaua de gaz pentru localitățile de pe traseu”, a spus, joi, Ghelbere.

Problema este că această nouă conductă nu rezolvă decât parțial problema existentă. Motivul este că va avea un traseu diferit de cel al vechii conducte a OMV, care alimentează acum cu gaz zona. Conducta Transgaz va duce gaz la Deta, dar localitățile din zona Banloc nu ar mai avea acces la gaze, ceea ce aduce în ecuație a doua enigmă, cea a țevii vechi, găurite, a OMV, care oferea combustibilul de încălzire și pentru zona amintită.

„Pentru acea țeavă ciuruită (n. r. cea existentă, deținută de OMV), s-au găsit două soluții, fie OMV să o repare și să o licențieze și să o preia Transgaz. Au fost discuții, săptămâna trecută, la discuțiile purtate de cei de la OMV cu premierul Cîțu, ei au luat decizia de a nu opri gazul cel puțin un an. Cea de a doua soluție este construcția unei conducte noi de la Foeni, în locul celei existente, calculele economice vor decide. S-a găsit o soluție, care se va implementa în doi – trei ani, se va realiza investiția (n.r. de către Transgaz) și se va rezolva problema definitiv”, a mai spus secretarul de stat.

Prin noua conductă se va putea furniza gaz care să intre și să compenseze lipsa de presiune și pe cea a OMV, ceea ce va elimina problema alimentării gospodăriilor și instituțiilor din acea zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.