Operațiune de proporții a DIICOT și DGA împotriva contrabandiștilor de țigări în...

Operațiune de proporții a DIICOT și DGA împotriva contrabandiștilor de țigări în vestul României. Printre cei vizați – șeful Poliției de Frontieră Mehedinți UPDATE Aproape 100 de persoane duse la audieri. Cum acționa gruparea

2
DISTRIBUIȚI

Operațiune de proporții a DIICOT structura centrală și DGA, în această dimineață, în vestul României. În paralel, polițiștii au descins la adrese din Timiș, Mehedinți și Dolj la locuințele membrilor unei grupări specializată în contrabanda cu țigări, la sedii de firmă, dar și la sediul Poliției de Frontieră Mehedinți. Sunt peste 150 de percheziții în desfășurare în această anchetă care a început în 2019.

Conform primelor informații printre cei vizați este și șeful Poliției de Frontieră Mehedinți, structură aflată în subordinea ITPF Timișoara, comisarul Sorin Coman. Acesta a fost, anterior, șeful punctului de trecere a frontierei Porțile de Fier 1. Investigațiile sunt legate de protecția acordată de către polițiștii de frontieră contrabandiștilor care introduceau țigări de contrabandă cu camioanele, iar, ulterior, marfa era distribuită în tot vestul țării. Vom reveni cu amănunte.

UPDATE 1 Acțiunea vizează destructurarea unor grupări infracționale care conlucrează în vederea comiterii infracțiunii de contrabandă. Grupările erau protejate de mai mulți polițiști, în schimbul unor sume de bani pe care aceștia le primeau periodic de la lideri. Peste 50 de persoane urmează să fie aduse pentru audieri la sediul central al DIICOT.

UPDATE 2 Conform unui comunicat al DIICOT, un număr de 167 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj, într-o cauză vizând destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă, trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, compromiterea intereselor justiției și luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată. Țigările erau aduse ilegal din Serbia, Ucraina și Republica Moldova.

Organizarea ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală, a transmis DIICOT.

„Gruparea era coordonată, în calitate de lider, de către un suspect, ce avea rolul de a negocia cu furnizorii prețurile, cantitățile și sortimentele de țigarete pe care intenționa să le cumpere, finanța cumpărarea acestora și coordona activitatea ilicită de comercializare a țigaretelor de către membrii de pe palierele inferioare (de preluare, transport, descărcare, depozitare și vânzare), stabilindu-le acestora sarcini precise și modalitatea de desfășurare a operațiunilor de contrabandă. Membrii grupării acționau din dispoziția liderului, pe linia preluării, transportului, depozitării, deținerii și comercializării de țigarete provenite din contrabandă, după caz, fiecare în raport cu rolul stabilit în cadrul grupării. Membrii entității criminale au beneficiat de sprijinul unor organe de aplicare a legii care, în schimbul unor sume de bani sau favoruri materiale primite periodic sau contextual de la liderul grupării sau de la alți membri, i-au asigurat pe aceștia că nu vor întreprinde demersurile legale în vederea deconspirării activității infracționale derulate și a tragerii la răspundere penală a acestora. De asemenea, organele de poliție asigurau protecția activității infracționale și prin furnizarea către membrii grupării de date și informații din cauzele în care aceștia erau cercetați.


Mulți dintre membrii care sprijineau gruparea infracțională și-au organizat rețele proprii de comercializare a țigaretelor, prin cooptarea în activitatea infracțională a altor persoane cu o situație materială precară care au acceptat să vândă țigarete provenite din contrabandă pentru a-și asigura resursele financiare necesare traiului zilnic. De asemenea, mijloacele de probă administrate în cauză au relevat existența unei alte grupări infracționale care derula activități tot pe linia comercializării de țigarete provenite din contrabandă, însă, în cadrul acestei entități criminale, rolurile și acțiunile desfășurate în concret de fiecare membru în parte nu erau la fel de bine delimitate. Din ansamblul probator rezultă faptul că au existat situații în care factorii decizionali ai celor două structuri au colaborat în sensul că au finanțat împreună anumite transporturi de țigarete de la furnizori comuni și ulterior, la locul de descărcare, au împărțit marfa”, spune comunicatul DIICOT.

Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este în sumă de 3.961.380 lei. La sediile DIICOT – Structura Centrală și Biroul Teritorial Mehedinți vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 90 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO, DICE, SCCO Mehedinți, SCCO Timișoara, SCCO Cluj și BCCO București și al jandarmilor din cadrul BSIJ și Grupării Mobile de Jandarmi Craiova. Oamenii legii fac precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.