Povești inedite despre melodia „Logica Timpului” de Pro Musica și noua ei...

Povești inedite despre melodia „Logica Timpului” de Pro Musica și noua ei variantă realizată de sibienii de la Onenightstand

0
DISTRIBUIȚI
Pro Musica

Piesa „Logica Timpului“, din repertoriul formației timișorene Pro Musica, apărută înițial pe vinilul „Formații Rock Nr. 9“, un LP în care timișorenii au împărțit spațiul cu formația tulceană Accent, are parte de o nouă variantă realizată de formația Onenightstand. Melodia face parte din proiectul „Rockul Carantinei”, inițiat de către Iulian Vrabete, Doru „Rocker” Ionescu și Gabi Pipai Andrieș, în cadrul căruia o serie de melodii de referință din muzica autohtonă sunt readuse în atenția publicului prin interpretări noi.

„Inițial compoziția Logica timpului a făcut parte din opera rock «Introducere într-un concert baroc», care după 11 vizionări ale domnilor de la cenzura de partid a fost un spectacol interizs. Am reușit să salvăm o parte din ariile acestei opere pe cele două discuri Electrecord pe care am apărut. O variantă a textului a fost inițial pe o piesă lentă compusă de Dixie Krauser. După cum se știe, el a părăsit în prima jumătate a anilor ’80 trupa. Avea actele depuse. Noi cântam cu cenaclul Flacăra, iar el a reușit să fugă în Occident. Muzicienii care aveau actele depuse pentru a emigra aveau probleme, în acei ani. A fost foarte greu să mai promovăm muzica lui Dixie în Pro Musica. Pentru această sesiune de înregistrări am compus o piesă pe altă variantă de text. Așa a aparut pe vinil și am cântat-o mai departe în multe din concertele noastre. Textul piesei care ș-așa a fost cumva modificat, pentru a face față cenzurii comuniste, a fost schimbat. La studioul Electrecord, cei de acolo erau speriați și de umbra lor. Erau foarte atenți cu textele. Nu erau oameni proști, erau oameni cu studii care au făcut pactul cu diavolul. Textul spunea «cum ar fi de ar fi un om»… iar imediat cenzura a reacționat… cuvântul «om» trebuia înlocuit. Până la urmă am vorbit cu Marian Odangiu și s-a transformat «om» în «pom». A ajuns o piesă despre mitul pomului….a salvat cumva apaențele“, a spus Ilie Stepan despre această piesă.

Pro Musica

Varianta inițială e acestei piese a fost realizată în formula Ilie Stepan – chitară, Ionel Nae Tarnoczi – voce, Grigore Bujor Hariga – chitară, Richard Schornig – bass și Vasile Dolga – tobe, iar invitatul special al acestei înregistrări a fost Garbis Dedeian – saxofon.


Trupa sibiană Onenightstand activează din 2012 și este compusă din Diana Toader – voce, Dragoș Dicu – chitară, Andrei Simtion – chitară, Mihai Grozavu – bass și Alex Pah – tobe și va susține un concert în această vară la Caransebeș în cadrul festivalului Gugulan Rock Open Air Festival, care va avea loc în perioada 13 – 15 august.

„Când mi-au trimis piesa într- o variantă demo, m-a bucurat această încredere și respect atât de la realizatorii proiectului Rockul Carantinei cât și din partea trupei. A ieșit un lucru bun, e o trupă foarte bună. E un aer proaspăt, un aer modern, o reducție la simplu. În original piesa era mai alambicată, ei au simplificat-o. Are o adresabilitate directa, e bine cântată, redusă la esență. Și mixajul și filmarea au ieșit bine. Colaborarea a fost foarte frumoasă. Din cei șase artiști care am cântat această piesă în original, patru nu mai sunt printre noi: Nae Tarnoczi, Richard Schornig, Lică Dolga și Garbis Dedeian. Așa că… e o piesă și în memoria celor care nu mai sunt printre noi… mă gândesc cu drag la ei. Colaborarea noastră cu Garbis Dedeian s-a născut într-un mod inedit. Noi începusem să înregistrăm la Electrecord și într-o seară ne-am dus la Clubul Arhitecturii, care era un panteon al muzicii românești. Acolo ne-am întâlnit cu Garbis, am intrat cu el in vorbă, am stat la un pahar de vodkă, l-am invitat în studio, am repetat… și a ieșit o colaborare de care sunt mândru“, a mai adăugat Ilie Stepan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.