Proiecte pentru punerea în valoare a unor obiective turistice de neratat, în...

Proiecte pentru punerea în valoare a unor obiective turistice de neratat, în Banatul Montan

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1302947411">
Cetatea Ladislau

Banatul Montan, o regiune cu peisaje de poveste dar și cu locuri care spun istoria acestui colț de țară din timpuri străvechi, povestite în legende, din vremea cuceritorilor romani, a voievozilor și regilor medievali sau a familiilor de nobili din vremurile mai recente, a fost, în anii postdecembriști, lăsată în paragină, căci toate aceste valori ale trecutului nu s-au bucurat de nici o atenție și au fost lăsate să se ruineze cu bună-știință. De puțină vreme, cei care ar trebui să le poarte de grijă par să le înțeleagă rostul și importanța, inclusiv beneficiile pe care le pot aduce turismului.

Pe urmele lui Hercules, prin Banat

Băile Herculane, odinioară o stațiune de lux, vizitată de multe capete încoronate, a ajuns într-o paragină de nedescris în ultimle decenii, devenind aproape de nerecunoscut. Ministerul Economiei și Turismului a anunțat lansarea unui proiect intitulat Ruta Cultural-Turistică „Pe urmele lui Hercules”, o călătorie care începe cu locurile pe unde, potrivit legendei, a trecut eroul din mitologia greacă, unele aflate chiar în Caraș-Severin, Mehedinți sau Gorj, unde este cunoscut în străvechi povești ale locului cu numele de Iovan Iorgovan, cel care s-a luptat cu hidra.  În cadrul proiectului, rolul cel mai de seamă îl are stațiunea Băile Herculane, care ar urma să redevină o stațiune emblematică a turismului românesc, cu legendele sale dar și cu încântătorul peisaj care străjuiește așezarea, precum și clădirile elegante care au făcut-o faimoasă.

Deocamdată începe restaurarea gării din stațiune, una din cele mai frumoase de pe cuprinsul întregii țări. Construită în 1878, odată cu linia ferată Timișoara-Caransebeș-Orșova, clădirea, monument istoric în stil baroc, este inspirată de un pavilion vienez din secolul al XVIII-lea, construit pentru împăratul Francisc de Lorena și arhiducesa Maria Theresia în apropiere de Schönbrunn. La Herculane sunt însă multe clădiri de patrimoniu care au ajuns într-o stare dezastruoasă și așteaptă să-și recapete strălucirea de odinioară pentru ca prestigiul stațiunii să poată fi recâștigat, numai că disputele juridice aflate pe rol întârzie restaurarea lor, existând riscul unei degradări iremediabile a acestora. S-a discutat și despre proiecte cu finanțare guvernamentală, prin noul plan de redresare și reziliență sau prin viitoarele programe operaționale în care ar putea fi cuprinsă restaurarea mai multor  monumente istorice aflate în proprietate publică și nu numai, care ar putea reda orașului faima de stațiune turistică.

Fonduri pentru monumente medievale

Au început și lucrările de consolidare, restaurare și conservare a cetății medievale Ladislau de lângă Coronini, pentru care s-au obținut fonduri europene, și amenajarea unui punct de belvedere într-unul din turnuri. Cetatea, construită în prima jumătate a secolului al XV-lea, străjuia malul stâng al Dunării, în timp ce pe malul celălalt, fluviul era apărat de vestita cetate Golubac. Cetatea de pe malul sârbesc, deja restaurată, atrage de la an la an un număr tot mai mare de vizitatori, demonstrând că restaurarea unor monumente istorice reprezintă o investiție de succes pentru dezvoltarea turismului. După terminarea lucrărilor, și cetatea Ladislau va fi introdusă în diverse circuite turistice naționale și internaționale, se preconizează o diversificare a serviciilor culturale și mai multe evenimente anuale, cu accent pe păstrarea tradițiilor locale.

Și municipalitatea Caransebeșului continuă demersurile pentru punerea în valoare a ruinelor bisericii medievale din centrul orașului, prin conservarea in situ a acestora. Specialiștii sunt de părere că biserica a fost de rit ortodox, așa cum atestă vestigiile descoperite, și a fost construită în seclele XIII-XIV, în aceeași perioadă fiind datate mormintele descoperite în jurul acesteia. Valoarea proiectului, depus pentru accesarea unor fonduri europene,  este estimată la peste 4,5 milioane de lei, și edilii speră ca în această toamnă să poată începe lucrările. Deocamdată, cercetarea arheologică a scos la iveală un bogat material în comparație cu alte fortificații medievale, alcătuit din arme medievale, fragmente ceramice din vremea dacilor, romanilor și din Evul Mediu, care atestă o continuitate de locuire în zonă, ba chiar câteva complexe dacice care nu au fost  distruse atunci când a fost construită cetatea.

Surse foto: radioresita.ro, expressdebanat.ro, eximtur.ro, rfi.ro, turismistoric.ro, wikipedia.org, caon.ro, fantasticulbanat.com, portalturism.com, caransebesonline.ro, monumenteuitate.blogspot.com, Facebook/ADRVest

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.