Ședință cu scântei la Timișoara 2023. Dominic Fritz a propus dizolvarea asociației...

Ședință cu scântei la Timișoara 2023. Dominic Fritz a propus dizolvarea asociației și nu mai vrea ca primăria să o finanțeze

2
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara nu va mai finanța Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, anunță oficial vineri seara reprezentanții municipalității.

Sursele PRESSALERT.ro care au asistat la ședința Adunării Generale a Asociațiilor (AGA) ne-au declarat că la întrunirea ce a avut loc vineri după-amiază în mansarda Bastionului a fost prezentat bilanțul contabil pe anul trecut, raportul cenzorilor și raportul de audit, iar primarul Timișoarei a anunțat că nu mai finanțează asociația deoarece nu mai are încredere nici în această structură și nici în directorul executiv, Simona Neumann, fără să dea argumente solide.

Astfel, Primăria Timișoara nu mai finanțează asociația, ci doar proiecte pentru proiectul Capitală Culturală prin Centrul de Proiecte recent înființat.

Potrivit acelorași surse, Dominic Fritz a propus dizolvarea asociației, însă AGA s-a opus. Primarul chiar a venit cu propunerea să se înființeze Asociația Prietenii Capitalei Culturale.

Liderul administrației județene, Alin Nica, a spus că trebuie refăcut board-ul și să meargă înainte proiectele prin Asociație pentru că altfel Ministerul Culturii ar putea interveni să implementeze proiectul.

A fost votat un board interimar pentru două luni din care fac parte pe lângă Dominic Fritz, Alin Nica și Ada Hausvater, doi oameni noi.


Este vorba despre Ștefan Vădineanu, care va reprezenta mediul de afaceri, și caricaturistul Ștefan Popa Popas ca personalitate culturală românească de renume internațional.

Alin Nica a propus să se facă o analiză a activității directorului executiv Simona Neumann.

Potrivit unui comunicat remis de primărie,  decizia de a nu mai finanța asociația nu va avea niciun impact asupra programului cultural asumat de Timișoara, care va fi implementat de către partenerii culturali prin Centrul de proiecte al Municipiului Timișoara.

„Cred că avem mai multe probleme cu această asociație, probleme care au fost mult discutate și în trecut și care au fost cauzate de executivul acesteia. Avem o lipsă mare de încredere, de implicare și reprezentativitate. Foarte multe asociații culturale partenere s-au retras din asociație din cauza modului în care aceasta a funcționat în ultimii ani,  netransparent, ceea ce e grav pentru că de doi ani are statutul de utilitate publică”, a transmis Dominic Fritz.

Primarul mai precizează că „pentru că nu a reușit să creeze entuziasm și încredere, Asociația nu a reușit nici să atragă finanțări private și depinde de bani publici. Am făcut și o analiză a programului cultural care cu această pandemie trebuie să treacă prin schimbări. E evident că programul cultural așa cum e gândit acum are o lipsă de coerență. Ne-am pierdut și încrederea în capacitatea asociației de a livra programul cultural pentru 2023. Nu mai este timp de lamentări și amânări, prin urmare am decis ca din această săptămână să nu mai finanțăm această asociație până când ea nu va traversa o reformă profundă prin care să recâștige încrederea comunității”.

Edilul este de părere că programul cultural Timișoara 2023 nu este al asociației, este al orașului și el nu trebuie să fie livrat de aceasta.

„Am construit în ultimele luni un ecosistem capabil să livreze acest program și suntem încrezători că acesta va fi un succes în anii care urmează. Vom avea în continuare o serie de întâlniri cu mediul de afaceri, cu parteneri internaționali, cu operatori culturali pentru a recâștiga încrederea în acest proiect. Vrem să îi angrenăm pe toți cei care cred în acest proiect Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, inclusiv și pe cei care încă sunt implicați în asociație, pentru ca proiectul să fie un succes pentru Timișoara și pentru România”, a mai spus Dominic Fritz.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.