Traseul Revoluției, cinci noi pasarele pietonale sau înlocuirea conductelor Colterm, printre planurile...

Traseul Revoluției, cinci noi pasarele pietonale sau înlocuirea conductelor Colterm, printre planurile Primăriei Timișoara pentru banii de la PNRR

0
DISTRIBUIȚI

Aproape 30 de miliarde de euro vor fi disponibile pentru România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Din toată această sumă, primarul Dominic Fritz este de părere că, realist vorbind, Timișoara ar putea absorbi 250 de milioane de euro.

Fritz a explicat, marți, că nu există o listă de proiecte aprobate, ci mai degrabă o linie de finanțare. Primăria Timișoara a trimis 45 de propuneri de idei de proiecte care ar valora în total 1 miliard de euro.

„Prioritățile PNRR sunt și cele pe care le avem în Timișoara: tranziția verde, tranziția digitală, investițiile în educație, în sănătate, în mobilitate. Viziunea noastră pentru dezvoltarea Timișoarei se pliază foarte bine. O mică dezamăgire este că din fondul de tranziție verde de două miliarde de euro este prevăzut ca fiecare oraș și comună să primească o sumă prestabilită indiferent de numărul locuitorilor. Timișoara va primi în prima tură doar 11,4 milioane de euro. Nu știu dacă este în spiritul competitivității.”, a fost de părere Dominic Fritz.

Primarul a dat, marți, exemple de câteva proiecte pe care vrea să le finanțeze prin PNRR.

„Un proiect despre care nu am discutat încă în public, dar sunt mândru de el, este Traseul Revoluției. Trebuie să reflectăm mult mai bine Revoluția în spațiul public. Un turist care vine în oraș trebuie să simtă, să vadă: aici s-a întâmplat, în 1989 a început revoluția română împotriva comunismului. Am propus un proiect de amploare de aproape patru milioane de euro, care va regândi spațiul public în locurile unde s-a întâmplat revoluția. Vorbim de Piața Maria, Podul Maria, Piața Victoriei, Piața Libertății, Palatul Administrativ, Podul Decebal și alte locații unde vrem să marcăm și să semnalizăm o rută a revoluționarilor de atunci.


Vrem să dezvoltăm o infrastructură mică, locuri de odihnă, puncte de belvedere, vom reabilita peisagistic aceste zone. Vom lucra și cu niște elemente digitale. De exemplu, un turist în Piața Maria să poată asculta printr-o aplicație cum a sunat revoluția în 15-16 decembrie 1989”, a declarat Dominic Fritz. Proiectul trebuie să fie gata în 2023, cel puțin în mare parte dacă nu integral.

Tot prin PNRR, primarul este optimist că se va reuși finanțarea cu 73 de milioane de euro pentru noua maternitate Odobescu.

„Așteptăm doar un contract de finanțare. Nu putem demara licitația prin PNRR înainte de a semna contractul de finanțare, de aceea vrem să așteptăm până când se clarifică acest aspect”, a spus edilul.

Un spital oncologic este absolut necesar prin PNRR, dar și dotări pentru Spitalul de Copii în valoare de 12 milioane de euro, care va fi cel mai modern din țară. În curând, noua clădire va fi finalizată cu bani de la bugetul local.

Alte proiecte pe care municipalitatea le vrea finanțate prin PNRR pe partea de mobilitate sunt Trafic management și E-ticketing în valoare de 22 milioane de euro.

„În încercarea noastră de a face Timișoara un oraș mai prietenos pentru pietoni vrem nu doar să reabilităm cele trei pasarele existente, Podul de Fier, podul de la Parcul Copiilor și Pasarela Gelu, ci să construim până la cinci noi pasarele pietonale și velo. Planurile noastre sunt să le facem la Universitatea de Vest, la Solventul, la Parcul Uzinei și între Parcul Copiilor și Parcul Corneliu Coposu. Aceste pasarele o să ne coste în jur de 16 milioane de euro și ar fi un proiect eligibil prin PNRR”, a declarat, marți, Dominic Fritz. Primarul a mai spus că pe partea de educație a depus la CNI două proiecte pentru creșe.

De asemenea, pe partea de tranziție verde, primăria se va înscrie în proiectele de eficientizare energetică pentru reabilitarea blocurilor. „Pe partea de reformă a serviciului de termoficare avem mai multe proiecte de retehnologizare și pe partea de producție, energie verde și schimbarea de conducte pentru a reduce pierderile de pe rețea. Sunt șanse mari pentru Timișoara în acest plan și când PNRR va fi finalizat și aprobat de Comisia Europeană vom putea spune cu exactitate cu ce proiecte vom aplica”, a mai precizat Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.