Un aparat ultramodern pentru depistarea cancerului va ajunge la Spitalul „Victor Babeș”...

Un aparat ultramodern pentru depistarea cancerului va ajunge la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Ministerul Sănătății a alocat fondurile necesare achiziționării primului aparat PET-CT din zona de vest a țării, dintr-o unitate sanitară din sistemul public de sănătate.

Valoarea investiției este de 13,2 milioane de lei, 90 la sută din fonduri fiind alocate de Ministerul Sănătății, iar zece la sută de la bugetul local al Primăriei Timișoara. Aparatul permite diagnosticarea, stadializarea și monitorizarea pacienților cu diferite forme de cancer.

Contractul cadru a fost semnat încă de anul trecut, iar acum, după alocarea bugetară, urmează achiziția echipamentului și amenajarea spațiului unde va fi amplasat aparatul.

Scanarea PET-CT permite creșterea acurateții, dar și stabilirea cu certitudine a diagnosticului pacienților care prezintă formațiuni tumorale. Examinarea PET-CT duce la obținerea unor informații complete despre localizarea, forma și dimensiunile formelor canceroase, dar și despre metabolismul acestora. Investigația este superioară unui examen imagistic de tip Computer Tomograf și reprezintă una dintre cele mai avansate metode de investigație imagistică.

„Cu ajutorul acestei investigații reușim o diagnosticare precoce a formelor tumorale, vedem activitățile metabolice ale țesuturilor și putem să identificăm tipul de cancer, uneori chiar înainte ca modificările structurale să se producă, localizarea acestuia și posibilele metastaze. De asemenea, după terminarea chimio sau radioterapiei, analiza imagistică cu ajutorul PET-CT-ului ne poate spune dacă tratamentul a avut succes. Investigația se face prin injectarea în organismul pacientului a unei molecule de glucoză radioactivă care, prin fluorescență, permite identificarea zonelor cu probleme”, a spus SL. dr. Diana Manolescu, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Perioada de implementare a proiectului este finalul anului 2021.

„Aș vrea să mulțumesc atât Ministerului Sănătății pentru suma de peste 11 milioane de lei alocată acestui proiect, cât și Primăriei Timișoara pentru partea de zece la sută de cofinanțare. Peste câteva zile vom demara operațiunea de reconstrucție a clădirii unde funcționează acum centrul antifumat.


Vom păstra parte din clădire, dar o vom înălța și recompartimenta. Va fi o clădire P+1 care va include atât spațiul destinat aparatului, cât și birouri și săli de consultații. Termenul este foarte scurt. Dar avem încredere că firma care a câștigat licitația își va respecta angajamentul”, a spus prof. dr. Cristian Oancea, manager la Spitalul de Boli Infecțioase.

Principalii beneficiari ai investigațiilor imagistice realizate cu ajutorul PET-CT-ului vor fi pacienții suspectați de cancer pulmonar, dar analizele imagistice vor putea fi făcute în viitor și pacienților cu alte boli neoplazice.

„Vom propune ca în Comisia de Pneumologie a Ministerului Sănătății investigațiile pentru pacienții cu risc crescut de cancer pulmonar să fie gratuite. Vorbim de tumorile pulmonare. De asemenea, în colaborare cu comisiile de medicină internă, gastroenterologie, cardiologie, oncologie, radioterapie și chiar pediatrie, să realizăm un program prin care investigațiile de acest fel să fie decontate de către Casa Județeană de Sănătate. Banatul este pe primele locuri în ceea ce privește incidența cazurilor de cancer. Aparatul pe care îl vom folosi, PET-CT-ul, sperăm pe cale largă, să depisteze într-un stadiu precoce diversele forme de boli neoplazice și astfel tratamentul ce poate fi administrat pacienților să poată începe cât mai repede”, a mai spus dr. Oancea, managerul de la „Victor Babeș”.

În sistemul sanitar de stat din România mai sunt, în prezent, doar două asemenea aparate, la Clinica de Pneumologie Iași și la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila din București, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș fiind a treia unitate sanitară din țară și prima din vestul României unde va funcționa un PET-CT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.