Vernisajul expoziţiei „Politehnica Centenar”, cu priză la foştii fotbalişti alb-violeţi FOTO

Vernisajul expoziţiei „Politehnica Centenar”, cu priză la foştii fotbalişti alb-violeţi FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Anul 100 al clubului de fotbal alb-violet e marcat în această vară şi printr-o expoziţie muzeală inedită. „Politehnica Centenar” şi-a deschis porţile în această seară iar la invitaţia organizatorilor au răspuns multe glorii ale Banatului sportiv. Atât foştii sportivi, cât şi foşti conducători şi alţi apropiaţi ai fenomenului viola s-au arătat impresionaţi de mini-muzeul creat în timp record la Bastionul Theresia.

Printre cei prezenţi din rândul foştilor fotbalişti s-au numărat Emeric Dembroschi, Ioan Igna, Marcel Băban, Aurel Şunda, Remus Steop, Florin Macavei, Nicuşor Tanasoglu, Alin Paleacu, Valentin Velcea, Sorin Brîndescu şi Petru Ţurcaş. Istoria polistă e prezentată în toate perioadele sale prin panouri mari, care cuprind şi imagini de colecţie. Nu lipsesc obiectele de „cult”, precum tricoul marelui Dan Păltinişanu, o medalie de la câştigarea Cupei din 1958, dar şi alte trofee cu importanţă sentimentală şi nu numai. Există o întreagă colecţie de tricouri speciale, dar din păcate lipsesc şi cele două mari trofee pentru Cupa României (1958 şi 1980), care „s-au pierdut”, poate o dovadă a modului cum a fost diriguit fotbalul timişorean în trecut.

Fostul rector Ioan Carţiş s-a arătat impresionat de reuşita evenimentului iniţiat practic de suporteri prin Druckeria, sprijiniţi de Muzeul Banatului, CJ Timiş şi Univ. Politehnica. „Trebuie găsite formule prin care să fie atrase fonduri, dar nu oricum, echipa nu trebuie pierdută şi dată în mâna unor afacerişti care-şi au alte interese, decât ceea ce în suflet ne dorim noi. Eu cred în aceşti tineri, că vor găsi întotdeauna calea prin înţelepciune, prin dăruire, ca lucrurile să fie duse în continuare şi într-un final apropiat să promovăm. Am fost aproape anul acesta, dar din diferite motive… Îi felicit încă o dată pe cei din Druckeria, care sunteţi cu simţul şi cu inima aproape de Poli şi sper să ne revedem curând pe stadion cu echipa în prima ligă şi pe poziţii onorante”, a spus Carţiş cu referire la ASU Politehnica, actualul portdrapel al fotbalului alb-violet timişorean.

Pe viitor dorinţa e de a se crea un muzeu permanent. „Poli merită să aibă un spaţiu al ei, în care să-şi prezinte istoria, aşa cum a fost ea, cu suişuri şi coborâşuri, dar întotdeauna a fost frumoasă şi a făcut generaţii întregi să se îndrăgostească de clubul acesta, să îl ţină în viaţă, ceea ce se întâmplă şi astăzi. De aceea sper şi este un îndemn pentru toţi cei care sunt în sală: să încercăm să construim şi să le lăsăm celor care vor veni după noi mărturii despre ce a fost. E foarte important să ne cunoaştem trecutul. Şi, cum spunea şi domnul profesor Carţiş – ca să avem viitor trebuie să ne cunoaştem trecutul… Sper ca anul acesta centenar să ne prindă cu un muzeu oficial al Politehncii Timişoara”, a spus şi Sebastian Novovic, liderul Druckeria şi directorul de imagine al Politehnicii aflate acum în „B”.

Timişorenii polişti pot intra fără plată la expoziţie, care se va încheia în data de 4 iulie. Până atunci programul de vizitare va fi de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00.


LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.