Ziua Universală a Iei, celebrată de muzeele din vestul țării FOTO

Ziua Universală a Iei, celebrată de muzeele din vestul țării FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Ziua Universală a Iei, celebrată pe 24 iunie, o dată cu sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea a Sânzienelor, a ajuns la cea de-a IX-a ediție, și este omagiată și de muzee din vestul țării, prin prezentarea unor vechi ii din patrimoniul cultural, căci această piesă vestimentară, mereu la modă, s-a bucurat deopotrivă de prețuirea pictorilor sau a reginelor.

Ii de sărbătoare de pe văile Mureșului și Crișului Alb

Complexul Muzeal Arad organizează două expoziții de cămăși tradiționale femeiești din colecția sa etnografică, în holul consiliului județean și la sala Clio, în cadrul cărora vor fi expuse cele mai frumoase ii de sărbătoare achiziționate de-a lungul timpului din localități de pe Valea Mureșului și Valea Crișului Alb, care au o vechime între 60 și 100 de ani și se remarcă prin calitatea țesăturilor, croi, varietatea motivelor și coloristică. Iile de pe Valea Mureșului se numeau „spăcele”, iar cele de pe Valea Crișului Alb, „spătoaie”, cele mai bogat ornamentate fiind în  zona Șicula, Ineu sau Mocrea.

Confecționate din pânză albă de bumbac, ele sunt împodobite cu cusături de culoare roșie, neagră, albastră sau verde, pe umeri, mâneci și manșete, iar motivele ornamentale sunt florale sau geometrice. În localitățile de pe Valea Mureșului, cămășile au motive ornamentale numite „tabla cu pui”, cusute cu ață de culoare neagră pe mâneci și pe „pumnari”, iar pe piept e întâlnit motivul numit  „brândușat”, cusut cu ață de diferite culori, și nasturi care au, de asemenea, un rol ornamental.

Expoziție dedicată Reginei Maria

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș vernisează în 24 iunie, ora 9,00, expoziția intitulată „Ia românească, un mijloc de promovare a identității românilor”, eveniment dedicat Reginei Maria, care a prețuit și purtat cu multă dragosteportul popular românesc.

La Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, în expoziția de bază a muzeului, pot fi văzute piese de port popular, printre care și numeroase ii din întreg Banatul, pe care muzeograful Marius Matei, el însuși un împătimit colecționar, le consideră un adevărat blazon păstrat peste timp, „doamna vestimentară a tuturor timpurilor”.


Totodată pot fi admirate și piese reprezentative de port tradițional din zona Sălajului, într-o expoziție temporară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.