100 de ani de la naşterea lui Iosif Petschovschi, timişoreanul care a...

100 de ani de la naşterea lui Iosif Petschovschi, timişoreanul care a devenit simbol al UTA-ei

0
DISTRIBUIȚI
Foto: arhivă

Astăzi se împlineşte un secol de la naşterea unuia dintre cei mai mari fotbalişti din istoria Banatului şi nu numai. József Pecsovszky (sau Iosif Petschovschi) s-a născut la Timişoara, dar a intrat cu adevărat în legendă pe alte meleaguri. La Oradea, dar mai ales în oraşul de pe Mureş, unde a cucerit trei titluri de campion naţional cu UTA (ITA în acele vremuri)!

„Peci” a început fotbalul la Chinezul, dar într-o perioadă în care clubul alb-violet se stingea treptat, şi a mai evoluat în oraşul natal la CAMT. Înainte de a i se alătura lui CAO. La bihoreni a jucat sub numele de József Perényi în campionatul Ungariei, unde s-a încoronat campion cu „NAC” (1943-44). A intrat apoi în legendă pentru „textilişti”, cucerind trei titluri (1947, 1948 şi 1950), dar şi o Cupă (1948 contra CFR-ului timişorean). A scris o pagină importantă de istorie şi la CCA (Steaua mai târziu), unde a mai adăugat două campionate (1952 şi 1953) şi o cupă la palmares (1952).


A marcat 11 goluri în 32 de selecţii la naţionala României.

Iosif Petschovschi s-a stins pe 6 octombrie 1968, la Arad, unde locuia. Este timişoreanul cu statuie în faţa stadionului UTA. Maestru Emerit al Sportului şi un exemplu de fairplay. În semn de omagiu, ziarul „Sportul” a întemeiat „Trofeul Petschovschi”, care era acordat în fiecare an orașului care ocupa primul loc într-un clasament al sportivității. Atât clubul CAO, care s-a reînfiinţat şi e în prezent în Liga 3, cât şi UTA, actuala prim-divizionară, i-au adus astăzi un omagiu marelui Petchovschi pe paginile sociale ale cluburilor. Chinezul, primul său club, nu mai există.

Un articol amplu despre cariera şi viaţa legendarului fotbalistul bănăţean puteţi citi AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.