Un simbol al Timișoarei, Ceasul floral, ajuns aproape o ruină, este ignorat în continuare de actuala administrație.
Deși la insistențele consilierului local Simion Moșiu (PNL), aleșii au inclus o sumă de bani pentru renovarea obiectivului în bugetul local în data de 22 aprilie, reabilitarea este departe de a începe.
Moșiu atrage atenția că nu peste mult timp expiră autorizația de construire.
„Ceasul floral în orașul supranumit de peste o sută de ani „Orașul florilor” este în continuare neglijat, batjocorit de o administrație incompetentă și total lipsită de respect pentru simbolurile lui. După ce am insistat o lungă perioadă de timp și am reușit să obțin finanțare pentru modernizare, iată că peste o luna și jumătate, respectiv în 19 august 2021 expiră autorizația de construire! Lucrări zero”, a precizat consilierul local.
Simion Moșiu a reușit să obțină suma de 720.000 de lei pentru reabilitarea Ceasului floral.
„Primarul ne tot amenință cu angajarea probabilă a unei domnișoare pe post de „grădinar-șef”, adică un fel de copie a lui Wilhelm Mühle care devine prin 1867 grădinarul-șef al lui Wenceslas Franz Niemitz, proprietarul celei mai importante florării din oraș”, a spus liberalul.
După deschiderea propriei afaceri în 1875, Mühle devine cel mai important florar al Ungariei vânzând în toată Europa de sud-est, Budapesta și Viena.
Creează la Timișoara primul soi de trandafiri produs în Ungaria: „Madame Josephine Mühle“. În 1891 amenajează o grădina regală cu 300 de soiuri de trandafiri vizitată de Împăratul Franz Joseph. Ulterior devine unul dintre cei mai importanți florari ai Europei, primind de la Împărat „Crucea de aur de merit cu coroana“.
După moartea sa în 1908, fiul Arpad continuă tradiția și este principalul furnizor al Caselor Regale din România și Bulgaria. Patentează internațional peste 13 noi soiuri de trandafiri, contribuie la amenajarea Parcului Cișmigiu din București și a Parcului Public din Sinaia.
În 1928 pune bazele împreună cu arhitectul M. Demetrovici și alți horticultori Rozariului din Timișoara, Parcul Rozelor de azi, care cu 1.400 de soiuri de trandafiri devine cel mai important rozariu din Europa de Est.
„Alte vremuri, alți oameni, același oraș! Oare cu ce a greșit frumoasa noastră Timișoara să merite atâta nepăsare din partea unor indivizi care trăiesc și câștigă foarte bine de pe urma ei? Până când?”, se întreabă retoric Simion Moșiu.
Foto: Alin Zelenco