Centrul de proiecte culturale al Primăriei Timișoara, finanțare pentru o acțiune care...

Centrul de proiecte culturale al Primăriei Timișoara, finanțare pentru o acțiune care s-a încheiat cu patru zile înainte de înscrierea în concurs UPDATE Precizarea organizatorului evenimentului

0
DISTRIBUIȚI

Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Timișoara a publicat, aseară, un prim rezultat al proiectelor selectate pentru a fi finanțate în acest an. Vor fi acordați bani publici nerambursabili pentru doar zece proiecte, în funcție de punctajul obținut în urma evaluării.

Pe primul loc se clasează Bienala Art Encounters 2021 – Our Other Us organizată de Fundația Art Encounters Foundation care a solicitat o finanțare de 399.762 lei, urmată de evenimentul Patrimoniul Timișoarei: Arhitecți al Asociației Prin Banat – 116.200 lei, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, „La Vest de Est/La Este de Vest” (FILTM). Ediția a X-a al Asociației Culturală La Două Bufnițe – 99.400 lei, Școala Kunsthalle – spațiu de proiecte creative și educaționale al Fundația Calina – 216.380 lei, Festivalul PLAI al Asociației Centrul Cultural Plai – 400.000 lei (cea mai mare finanțare), Pune mâna pe chitară – Timișoara (PMC-TM) al Asociației Culturală PLAY – 179.000 lei, Festivalul West Village al Asociației Culturală Bipolar – 100.800 lei, Zilele Culturale Maghiare din Timișoara, ediția a VI-a al Asociației Bastionului Basbastya – 197.498 lei, Central European Film Festival Timișoara CeffTm 2021 al Asociației Euro Fest – 150.000 lei și neoNlitic 3.0 al Asociației Atelierul Wood Be Nice – 61.465 lei.

Festivalul Flight , editia 3-a, al Fundație Flight, a fost admis ca proiect, dar nu a primit finanțare, fiind primul ”sub linie”, urmat de Haos urban al Organizației Studenților din Universitatea de Vest și alte 12 proiecte printre care și Festivalul de Jazz Timișoara.

Proiectul de pe locul 2 –  Patrimoniul Timișoarei: Arhitecți – este un eveniment care, conform informațiilor publice a avut loc deja, încheindu-se cu patru zile înainte depunerea proiectului pentru finanțare din bani publici.


”Heritage of Timișoara este un program pentru promovarea patrimoniului cultural material timişorean, creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei protejării şi conservării acestuia şi încurajarea turismului cultural în cartierele istorice ale oraşului. Heritage of Timișoara: Architects este un proiect organizat de Asociația Prin Banat, susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură, și este realizat cu sprijin din partea Asociației Banat IT”, se arată în prezentările publice ale evenimentului care s-a desfășurat în perioada 21 -26 iunie 2021.

Contactată de PRESSALERT.ro pentru a explica cum se va da finanțare pentru un proiect care a avut loc, Simona Fiț, consilierul personal al primarului Timișoarei, Dominic Fritz,  a declarat că ”nu cunosc detalii, nu am făcut parte nici din comisia de evaluare. Cu siguranță cum spuneți așa este – de abia de la data semnării contractului de finanțare se pot deconta evenimente. S-ar putea să fie un eveniment în curs și ei să fi propus spre finanțare doar activități ulterioare semnării contractului de finanțare, dar asta e presupunere pentru că nu cunosc. O să analizez în detaliu, oricum nu suntem în faza semnării contractelor de finanțare. Acum e perioada de contestații și abia ulterior demarăm semnarea. De abia când publicăm rezultatele finale vom publica și evaluatorii. În urma contestațiilor, ierarhia asta poate suferi modificări”.

UPDATE Asociația prin Banat a trimis un drept la replică în care susține că finanțarea solicitată ”este aferentă celei de-a doua și celei mai importante etape a proiectului nostru, planificată pentru a se desfășura în perioada septembrie – octombrie 2021, constând în: expoziții de ilustrații ale clădirilor de patrimoniu, realizate de artiști timișoreni; lansarea cărții și atelierul „Detaliul Secession: Timișoara”; lansare și proiecții de scurtmetraje animate; realizarea și amplasarea a 18 instalații publice (bilingve) HoT: Architects; dezbateri și conferințe pe tema patrimoniului cultural al Timișoarei, precum și organizarea unui simpozion internațional”.

Niciunde în comunicările publice despre acest eveniment de până acum nu apare nicio informație legată despre o a doua etapă a proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.