Colaborare între Muzeul de Artă din Timișoara și cel din Novi Sad....

Colaborare între Muzeul de Artă din Timișoara și cel din Novi Sad. Ce expoziție pot vizita timișorenii

0
DISTRIBUIȚI

O nouă expoziție de pictură este vernisată astăzi, 26 iunie, ora 18,00, la muzeul de artă, ca prim rod al colaborării dintre muzeul timișorean și cel din Novi Sad, care va continua în următorii doi ani în contextul manifestărilor cuprinse în agenda celor două capitale culturale europene. La vernisaj vor fi prezente mai multe personalități ale vieții culturale și politice din cele din cele două țări, printre care ministrul Culturii și Informației din Serbia, vicepremier al statului vecin, Maja Gojković.

Expoziția, organizată la Timișoara prin strădania Mihaelei Irimescu și intitulată „Fenomene europene în colecția galeriei Matica srpska”, cuprinde lucrările mai multor artiști sârbi din diferite generații, începând cu mijlocul secolului al XVIII-lea până în contemporaneitate. Tematica, tehnicile utilizate, stilurile artistice și mesajele pe care le transmit cuprind o paletă foarte largă, oferind o sinteză pentru întreaga perioadă de aproape trei veacuri. Cei patru curatori de la Novi Sad – Danilo Vuksanovic, Miroslava Zarkov, Luka Kulic și Stanislava Jovanovic – au selectat cele mai reprezentative lucrări din patrimoniul galeriei Matica srpska, pornind, fiecare, de la câte un concept din motto-ul ales pentru expoziție: libertate, moștenire, progres și diversitate.


Întregul eveniment este centrat pe formularea acelor elemente care constituie, în viziunea curatorilor, expresia pregnantă a culturii europene. Libertatea e văzută în relație cu lupta pentru independență, moștenirea recapitulează mituri și simboluri biblice sau din panteonul antic grec, progresul este considerat o consecință directă a iluminismului și opțiunii pentru raționalitate, în timp ce diversitatea reprezintă încununarea tuturor acestor procese, oferindu-ne lecția la care aspiră întregul fenomen al capitalelor culturale europene.

Expoziția, care prezintă publicului pilonii de bază ai identității europene, așa cum au fost ei imaginați în pictura artiștilor sârbi, va rămâne pe simeze până în 15 septembrie și poate fi vizitată de marți până duminică între orele 10:00 și 18:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.