Cum au fost diminuate veniturile Piețe SA cu peste 600.000 lei prin...

Cum au fost diminuate veniturile Piețe SA cu peste 600.000 lei prin ilegalitățile în serie ale fostului director Nasleu

2
DISTRIBUIȚI

Haos total în administrarea spațiilor administrate de Piețe SA Timișoara, care în perioada 2018-2020 a dus la un prejudiciu de peste 600.000 lei – aceasta este concluzia ultimului raport de control al Curții de Conturi. ”Contravaloarea chiriei și contravaloare salubrității  stabilită, calculată și facturată lunar conform contractelor de închiriere, în unele cazuri a fost diminuată concomitent prin emitere de facturi de stornare  a  chiriei  și salubrității calculate în urma unor solicitări scrise către S.C. Piețe SA Timișoara, de unii locatari care au invocat în preambul acestor solicitări, diverse motive” motive de sanătate, concediu de odihnă, datorită faptului că se comercializează pește provenit din Dunăre, iar în această  perioada este prohibiție, reamenajare spațiu ….etc ”cu mențiunea că ”se solicită sistarea chiriei pentru spatiul … din piață … etc .  și lunile pentru care se solicită aceste sistări (scutiri de plata chirie). (…)  Echipa de control reține că,  toate aceste sistări nu sunt susținute cu documente care să dovedească motivul invocat și legalitatea lor în concordanță cu prevederile contractuale (întrucât nu există clauze contractuale referitoare la acest gen de facilități)”, se arată în raport.


Cererile primeau o aprobare de la directorul general, iar apoi erau transmise administratorilor de piață.

Auditorii au constatat că societatea care a fost condusă, în ultimii ani, de omul de încredere a lui Nicolae Robu și ”fratele” liderului interlop Lucian Boncu, Ioan Nasleu, ”nu deține documente  precum că cele invocate  în cererile  de sistare se justifică, respectiv, nu  există  documente (referate care să se justifice verificările efectuate la fața locului privind legalitatea acestor sistări) întocmite de administratorii de piață care să confirme ca respectivul client (locatar)  nu a folosit spațiul pe perioada solicitată, respectiv,  pe perioada de sistare”.

Prin aceste manevre ”au fost diminuate nejustificat, fără bază legală, contul de venituri proprii ale societății cu  valoarea chiriilor și utilităților în  sumă  totală de 616.170,32  lei  din  care: pentru anul 2018 cu suma de  89.349,05 lei, pentru anul 2019 cu  suma de 105.964, 63 lei, pentru anul 2020  cu suma de 390,673,15 lei, pentru perioada 01.01.2021- 02.03.2021  cu suma de 30.183,49 lei”.

Ioan Nasleu a susținut că ”sistările de chirii acordate au fost motivate prin cererile depuse de clienți cu motive obiective cum ar fi: – cazuri de boală, care necesită intervenții chirurgicale chiar în străinătate, întrerupere temporară a activității firmei din diverse motive. Considerăm că aceste măsuri de sistare a unei chirii lunare a fost un ajutor pentru clienții noștri și vederea ieșirii din impas (1 lună, două), iar după aceea să continuăm colaborarea, o perioadă îndelungată de timp, chiar 10 ani. Având în vedere că multe spații erau libere și nu aveam solicitări am considerat că este o măsură managerială pentru societate, și a avut drept scop păstrarea chiriașilor”.

Auditorii Curții de Conturi au concluzionat că ”răspunsurile date nu sunt în măsură să înlăture abaterea constatată întrucât nu există documente justificative care să susțină cele afirmate și nici clauze contractuale în acest sens”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.