Festivalul medieval „La Obârșii”, într-un loc încărcat de istorie din vestul țării

Festivalul medieval „La Obârșii”, într-un loc încărcat de istorie din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Festivalul medieval „La Obârșii”, organizat de Asociația pentru Promovarea Istoriei și Artei Medievale „Lupus Dacus”, va avea loc duminică, 18 iulie, la cetatea Șiria din județul Arad, începând cu ora 16,00. Este primul eveniment de artă medievală găzduit la Șiria, din dorința organizatorilor de a readuce la viață cetățile arădene. Vizitatorii vor avea parte de ateliere de tir cu arcuri tradiționale, de lupte cavalerești și de muzică medievală iar seara se va încheia cu un concert al formației „Lupus Dacus”, înființată în urmă cu 19 ani, singura formație arădeană care, în urmă cu patru ani, a susținut un concert la Ateneul Român.

Cetatea Șiriei se înalță pe un deal de aproximativ 500 de metri și a fost construită, cel mai probabil, în secolul al XIII-lea, după marea invazie tătară din 1241.


Din vechea cetate se mai păstrează zidurile groase, aproape intacte, care închid o curte interioară, rămășițele unui donjon și fragmente de zid din interiorul cetății. Cetatea, care avea un rol de apărare, era mărginită de un șanț care putea fi trecut pe un pod mobil, aidoma altor cetăți medievale construite în epoca respectivă. Cetatea s-a păstrat aproape întreagă până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când a fost distrusă de habsburgi după răscoala condusă de Horea, Cloșca și Crișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.