Formația Metamorf revine cu piesa „Melc”. Amintiri inedite din rockul timișorean din...

Formația Metamorf revine cu piesa „Melc”. Amintiri inedite din rockul timișorean din perioada comunistă, cu Adrian Popescu

0
DISTRIBUIȚI

Binecunoscuta formație Metamorf, care a colorat într-un mod cât se poate de inedit viața muzicală a orașului Timișoara în anii ’80, revine în atenția melomanilor, prin reeditarea unor piese din repertoriul lor de către Adrian Popescu, muzicianul care trăiește la Paris din 1990. După ce anul trecut Metamorf a lansat noua variantă a piesei „Energia“, de această dată a venit rândul melodiei „Melc“, care va avea parte în viitorul apropiat de o variantă adaptată vremurilor noastre.

„Vreau să refac un proiect cu piese vechi Metamorf. E un fel de nostalgie, care vine așa… dintr-o dată, un update mai exact. Formația Metamorf n-a avut în acele vremuri nicio înregistrare oficială la radio sau TV. Lumea vorbește de noi… și rarele chestii care se mai găsesc pe internet cu noi sunt piese din concerte. Și nu sună nicicum. În 2020 am reeditat piesa Energia, care era intro-ul nstru de la concerte. Acum pregătim piesa Melc, care la vremea aceea rera unul din hiturile noastre. Și fiindcă Dixie Krauser nu era disponibil să cânte pe această piesă, am ales să-l cooptăm pentru această sarcină pe Fane Dandu. Am făcut o probă cu el și este exact filmul ăla care trebuie. Puteam s-o cântăm și noi dar am ajuns la concluzia că Fane e cel mai potrivit. La piesă ne aducem contribuția cu toții… Dixie a înregistrat clape, Tavi Iepan chitări, Tibi Gajdo ne ajută și el. Vreau să facem și un fel de videoclip cu niște imagini și filmulețe, un fel de colaj. Îl pun la muncă și pe fiul meu care se ocupă de montaje video“, ne-a declarat Adrian Popescu despre nașterea acestei noi variante a piesei „Melc”, de Metamorf.

Muzicianul timișorean care a făcut parte din mai multe trupe printre care se numără Metamorf, Cargo sau Rezident Ex deține un studio de înregitrări personal și a colaborat cu o serie de artiști. După ce a înregistrat diverse melodii pentru alți artiști, Adi s-a hotărât să se concentreze pe proiectele proprii.

„Lucrez în regia de emisie… girez 20 de canale pentru Canal Plus din Franța… e o muncă mai pașnică. Am responsabilitate mare, dar sunt mai odihnit psihic. Așa… am timp și de mini studioul de acasă unde am tot ce-mi trebuie. Acum creez pentru mine, nu mai lucrez pentru alții. Nu mai pot cu pretențiile exaggerate care există. Azi. Meseria de inginer de sunet nu mai e cum a fost pe vremuri. Sper să refac mai multe piese Metamorf. Totul a pornit după ce am regăsit niște înregistrări foarte vechi care sună catastrofal. Au fost înregistrate cu casetofon cu baterii. Tibi Gajdo mi le-a trimis… eu le-am pierdut. Acum jobul îmi permite să fiu mai «free». Nu e vorba de vreun disc Metamorf, ci doar niște piese”, spune Adrian Popescu.

Bătaie cu bastoane de lemn în sediul Securității din Timișoara

Printre cele mai frumoase amintiri ale artistului stabilit la Paris visavis de Metamorf se numără primul concert al trupei susținut în cadrul Cenaclului Flacăra pe stadionul „1 mai” din Timișoara, unde tinerii liceeni (pe atunci) au cântat în fața a 15.000 de oameni (1981) și episodul când muzicianul a primit un telefon de la Aurel Gherghel din București, care l-a invitat să cânte la festivalul de rock de la Costinești în 1982, când acesta l-a cerut pe tatăl său la telefon ca săs-și dea acordul, fiindcă era minor.


Nu toate amintirile din perioada Metamorf au fost plăcute fiindcă artistul a avut probleme cu Securitatea acelor vremuri.

„Prima oară am avut probleme cu Securitatea după un episode  straniu. Eram mai mulți prieteni și mergeam pe jos la ziua lui Tibi Gajdo. La un moment dat a venit o mașină din față. S-au luat de gagicile cu care eram. Au plecat, au revenit. Tavi Iepan a primit un pumn și a ripostat. Doar după aia am aflat că băieții erau de la Securitate. Dintr-o data din întuneric au apărut două potere. Ne-au luat la bătae. Ne-au pus cătușele și ne-au dus în beci la Miliție. Ne-au obligat să ne tundem între noi cu o forfecuță. În arest pe Leontin Sălăjan. Unii au fugit. Cu pile și relații am scăpat. M-am ales cu amendă penală de 1.200 lei. Mai apoi am fost sunat la serviciu… lucram la o centrală telefonică …mi s-a spus «Tovarășull Popescu să te prezinți pe Sălăjan, la ora cutare în data cutare». M-am dus, m-au bătut cu bastoane de lemn. Cică aveau informații că vreau să fug din țară. M-au obligat să semnez o hârtie cum că am cântat împotriva partidului.  Am semnat hârtia. Chiar m-am gândit să fug că altfel era nasol. După ce am demisionat de la postă., am plecat cu Cargo să cânt la mare. Deja vroiam să fug. Cu hârtia semnată că cântam împotriva partidului…era sentință de închisoare la prima abatere. Am plecat cu Cargo am cântat în 1989. Am venit acasă a venit Revoluția și în mai 1990 am plecat în Franța cu Cargo. N-aveam intenția să rămîn acolo. Ne-a prins mineriada în Franța… Când am văzut ce se întâmplă, am zis că toți băieții o să fie la putere… am zis pa și puszi”, a povestit Adi Popescu despre acele vremuri.

De-a lungul anilor, formația Metamorf a avut o serie de schimbări de componență, iar unul din of-urile artistului timișorean stability în Franța este acela că nu a fost creditat ca și chitarist pe coperta albumului Povestiri din Gară al formației Cargo. În ceea ce privește muzica românească actuală, Adrian Popescu este de părere că aceasta este în mare măsură aceeași ca și cea cu 30 de ani în urmă…

„Nu-mi pare rău că am plecat. Pe albumul Povestiri din gară eu am cântat… piesele au fost trase in Franța și am înregistrat aproape tot discul. Fiind plecat din țară, regretatul Adi Bărar m-a pus la capitolul au colaborat și alții. Mi-ar fi plăcut să fiu creditat, fiindcă e un album de referință. Nu am căutat să fac tam -tam pe această temă. Am avut o discuție cu Adi Bărar și asta a fost tot. Mă mândresc și cu Locatarii și cu Rezident Ex. Sunt foarte mândru de albumul Alpha. În ceea ce privește o posibilă reîntoarcere pe scenă Metamorf… nu cred că e un lucru posibil. Mai bine rămânem cu ideea de ce a fost. Cu amintirile plăcute. Muzica romnească actuală… mi se pare aceeași supă ca și acum 30 de ani. Sunt sigur că există și trupe tinere faine dar nimeni nu le promovează. Singura trupă care m-a dat pe spate a fost Burning Table. Aveau smanes și cojones. Asta lipsește …cojones. Cee ace se cântă acum…. e un fel de Dan Spătaru și Angela Similea, un pic mai rock. Nu urmăresc eu foarte mult scena românească actuală… dar din ceea ce prind eu… nu mă impresionează nimic”, ne-a declarat Adrian Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.