Grupare care încasa până la 5.000 de euro pentru un migrant adus...

Grupare care încasa până la 5.000 de euro pentru un migrant adus în România, anihilată de DIICOT UPDATE Cum acționa gruparea

1
DISTRIBUIȚI

Operațiune de proporții, în această dimineață, a procurorilor DIICOT – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Poliției de Frontieră și „Crimă Organizată” pentru anihilarea unei grupări specializate în traficul cu migranți.

Gruparea, formată din formată din cetățeni sirieni, irakieni, egipteni și români, s-a constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria cât și cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranți. Membrii grupării încasau până la 5.000 de euro pentru fiecare migrant transportat.

În această dimineață se efectuează peste 20 de percheziții domiciliare, inclusiv în Timișoara. Membri grupării sunt anchetați pentru trafic de migranți, trafic de droguri, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României și facilitarea șederii ilegale în România. Vom reveni cu amănunte.

UPDATE Ancheta DIICOT a arătat că, în perioada ianuarie 2020 – iulie 2021, s-a constituit și a acționat concentrat și interdependent o grupare infracțională transfrontalieră, formată din cetățeni sirieni, irakieni, egipteni și români, având pe teritoriul fiecărui stat balcanic, inclusiv România, celule de crimă organizată distincte, responsabile cu efectuarea pe segmente a componentelor de recrutare, găzduire, transferare, călăuzire și transport în scopul trecerii frauduloase a frontierelor de stat ale țărilor aflate pe ruta migratorie Turcia – Grecia – Bulgaria/Serbia – România – Ungaria – Austria – Germania.


Pe teritoriul României s-au constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria cât și cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, prin găzduirea temporară a acestora în diferite locații situate atât în zona adiacentă municipiului București, cât și în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei cu Ungaria, destinația finală fiind Germania.

„În realizarea activităților infracționale, liderii grupării organizate au racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care, animați de promisiunea unor câștiguri materiale într-un termen relativ scurt, au aderat la această grupare și au dezvoltat, la nivel național, propriile rețele de transportatori. Transferurile și transporturile ilegale de migranți au beneficiat de fiecare dată de utilizarea unor autovehicule pe post de antemergător, șoferii utilizați fiind instruiți și coordonați în permanență de către organizatorii transporturilor prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor”, a transmis DIICOT printr-un comunicat.

Investigația care a beneficiat de sprijinul Europol are ramificații și în alte state, opt suspecți în prezent în arest preventiv în Ungaria.

În urma perchezițiilor, au fost indisponibilizate 25 cartuşe de calibrul 7,62 mm, mai multe documente de călătorie ce aparțin unor persoane neidentificate, sumele de 20.000 euro, 1.700 lei și 1.970 dinari, peste 200 de kilograme de tutun de narghilea, documente care atestă tranzacţii bancare, mai multe telefoane şi cartele sim. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor șase autoturisme şi două automarfare. La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 23 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov, al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, al ITPF Timișoara și al unor echipaje de jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Totodată, pe perioada documentării, operațiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Inspectoratului General pentru Imigrări.

Oamenii legii fac precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.