Lucrările unui artist român care a expus la Paris și New York,...

Lucrările unui artist român care a expus la Paris și New York, în expoziție la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Expoziția „Symbiosis. Dan Voinea meeting the Masters”, deschiză la muzeul de artă timișorean între 21 iulie și 31 octombrie, este primul proiect de colaborare între muzeu și artistul aflat în portofoliul Slag Gallery New York și Galerie TX Paris, care, după zece ani de absență, revine într-un gest de admirație la adresa maeștrilor artei românești.

Proiectul, fără precedent în muzeele românești, pune în dialog arta contemporană cu cea modernă, cu accent pe granița fluidă dintre ele, pe metamorfozarea concepțiilor, a convențiilor estetice și dimensiunilor reprezentării, urmărind integrarea unor forme expresive contemporane într-un spațiu transtemporal.  Amplasată în sălile care fac legătura între colecția Corneliu Baba și ce a artiștilor moderni români, expoziția lui Dan Voinea conține pe lângă lucrări recente, o parte fiind prelungiri a expozițiilor începutului de an din Paris și New York, și o selecție din perioada atelierului din Berlin. De altfel, însuși titlul expoziției este o aluzie la ideea de conviețuire și de schimb avantajos de informații, suflu, energii.

„Tema ce caracterizează picturile cele mai recente ale lui Dan Voinea este legată de infinitele posibilități dinamice ale expresivității umane. Chipuri reale și posibile, animale totemice, fațete anticlasice ale portretului capătă contur într-o atmosferă onirică, în care fundalul simplu și intens conține date selective ale unui spațiu cu potențial de peisaj. Autorul păstrează și perpetuează în toate seriile picturale misterul ce caracterizează gustul pentru ceva ce nu este încă desăvârșit, nici creat, dar este pe cale să se contureze. Potențialitatea formei este căutată fie prin suprapuneri palimpsestice de expresii, fie prin tușe impulsive, ca directe descărcări de energie vitală. Această deschidere generoasă către capacitatea modelatoare a ființei crează conexiuni și proiecții posibile, în care scenariul auto-restaurării sau cel al auto-distrugerii devin fațete ale realității iminente.


Tușele largi, culorile saturate, detalile bine gândite și amplasate strategic, creează spații și interspații secvențiale, ca episoade onirice ale unei realități narative care este pe cale să se contureze. Interesul lui Voinea pentru procesualitate este conținut în caracterul dinamic al imaginilor create, în care întâlnim o pluriperspectivare de ordin conceptual și fizic. Pictura lui Dan Voinea este atemporală, gravă, liberă și experimentală”, notează Andreea Foanene, curatorul expoziției.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 21 iulie, ora 18,00, în sala Barocă a muzeului de artă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.