Momente artistice deosebite la lansarea cărții „Mica Enciclopedie Rock” de la Timișoara...

Momente artistice deosebite la lansarea cărții „Mica Enciclopedie Rock” de la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Hambarul din Muzeul Satului Bănățean din Timișoara a fost gazda unui eveniment aparte joi, odată cu lansarea primelor două volume ale cărții „Mica Enciclopedie Rock”, de Constantin Borozan.

„Am făcut o comparație între două fenomene: fenomenul rock și fenomenul Politehnica Timișoara. Iar pentru lansare am apelat la o îmbinare… pe deoparte e vorba de partea academică a lucrurilor, iar pe de altă parte… cea culturală. Eu am venit de la țară și am ajuns la Politehnica Timișoara, unde l-am întâlnit pe Ioan Dumitriu (DJ Colo). Am avut activități nebunatice și știam să ne distrăm. În 1972 am fost la celebra discotecă 1 MV, care aduna tineri și studenți și care prezenta muzică de dincolo de hotarele țării. Vremurile au trecut, prietenul meu DJ Colo a plecat în America. Iar prin anul 2000 am dat peste site-ul allmusic. Între timp m-am mai ocupat și de muzică, am ținut discotecă cu copii mei în Bocșa și aveam o serie de notițe despre muzică. La un moment dat m-am hotărât să le dau și la alții. Așa a apărut ideea Mica Enciclopedie Rock. Volumele sunt scrise cu foarte multă atenție, am consultat multe site-uri. Există o prezentare a genurilor rock, după care artiștii sunt ordonați alphabetic. O să găsiți și nume grele, iar toată prezentarea e la nivelul anului 2021. Interesant este că majoritatea artiștilor și formațiilor prezente în această carte sunt talentați și vor să dea muzica mai departe. Nu cântă pentru bani. Din păcate, la noi în țară nu se îîntâmplă asta, sunt mulți care cântă numai pentru bani. Sunt alții care încearcă să profite de acești artiști. E drept, asta se întâmplă și altundeva, dar la modul responsabil. Am terminat primele cinci volume și sper ca până la sfârșitul acestui an să termin cu toate. M-aș bucura foarte mult ca această carte să nu mă reprezinte pe mine, ci să ajungă la sufleul oamenilor“, a declarat Constantin Borozan în cadrul acestei lansări.

Dincolo de speech-urile rostite la fața locului, evenimentul a avut un șarm aparte mai ales datorită momentelor artistice care s-au îmbinat la fix cu latura „academică“ a lansării. Prima surpriză de la fața locului a fost un mini – recital susținut de Cristi Iakab și The Road Band, unde artiștii au cântat șase piese din repertoriul propriu. Mai apoi, Rozalia Pataky a interpretat la harpă cîteva evergreen-uri din muzica rock, iar momentul a avut parte și de un happening inedit, când Cristi Iakab a cântat alături de artistă o piesă din repertoriul celor de la The Beatles. Un alt moment care a beneficiat de aplauzele sincere ale celor prezenți a fost dansul modern realizat de cu Iulia Borozan și Vlad Borcheș, iar cireașa de pe tort a fost încă un recital susținut de trupa lui Cristi Iakab.

„Contribuția mea a fost una mică la această carte. Mă simt onorat să fiu parte din acest proiect. Domnul Borozan Constantin numit Ginel în familie și Baluba de către colegii de facultate e scriitorul ideal pentru această enciclopedie. E un mare iubitor al muzicii rock. Este un inginer mecanic… meserie care poate fi luată în seamă după 15 ani de activitate… Este o enciclopedie ușor accesibilă. E o plăcere să o citești. E scrisă pe înțelesul tuturor. Această diversitate extraordinară a muzicii rock este bine explicată în volumele care conțin peste 800 de pagini fiecare. Vă recomand cu căldură această enciclopedie. Cu câțiva ani în urmă, Baluba a discutat cu diferite personalități din mass-media. Mulți i-au spus că nu are rost să scrie așa ceva.


Alții i-au spus să-I dea bătaie, că e ceva care va rămâne. Eu de mai multe decenii încerc să țin cultura românească accesibilă și celor care trăiesc în S.U.A. și încă mai sunt DJ. Uneori ca să țin lumea pe ringul de dans, am nevoie de melodia aia. Nu știu exact care. Dar… atunci folosesc liste scrise de mine. Și ghicesc. E bine să ai o documentație scrisă. Dacă n-ai un ghid serios e cam dificil să exprimi ceee ce vrei. Povești despre asta ar fi foarte multe, dar vă recomand să citiți Mica Enciclopedie Rock“, a spus Ioan „Colo“ Dumitriu, alias DJ Colo, cel care a scris și prefața acestor volume apărute la Editura Politehnica.

Prima lansare Mica Enciclopedie Rock a avut loc în orașul natal al autorului, Bocșa, iar în data de 29 iulie Constantin Borozan va fi invitatul emisiunii Psihologul Muzical / Foc de PAE, realizate de Andrei Partoș, pe acest subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.