Momente memorabile la festivalul Jazz TM. Legendarul Wynton Marsalis a vorbit despre...

Momente memorabile la festivalul Jazz TM. Legendarul Wynton Marsalis a vorbit despre rolul Timișoarei în Revoluția din 1989

1
DISTRIBUIȚI

Ediția din acest an a festivalului Jazz TM a adus spectatorilor adunați în Piața Libertății din Timișoara o serie de momente memorabile. Dincolo de recitalurile în sine, evenimentul a reușit să inspire speranța unor vremuri mai bune și a adus un strop de normalitate într-o lume cât se poate de schimbătoare.

Primele două seri de concerte au adus cu ele momente interesante. Spectatorii au avut ocazia să asculte recitalul unei dintre cele mai promițătoare voci ale noii generații auothtone, Marta Popovici, care pe un blat traditional de jazz adaugă bucățele de soul și chiar trip-hop. A mai fost și Pino Jodice meets Blewitt, un moment de fuziune de jazz și rock, iar din peisaj n-a lipsit nici Manu Delago, percuționistul binecunoscut melomanilor timișoreni, care în trecut a mai evoluat atât în cadrul festivalului Jazz TM cât și la festivalul Plai și chiar într-n concert memorabil care a avut loc la Ambasada.

După cum era de așteptat trompetistul Ibrahim Maalouf, considerat pe bună dreptate unul dintre cei mai populari instrumentiști de pe scena franceză a zilelor noastre a avut parte de un success deosebit, răspllătindu-I pe mulți dintre spectatorii care au venit în mod special pentru acest recital cu o seară memorabilă. Un alt moment memorabil a fost marcat de Gonzalo Rubalcaba, care a colorat Piața Libertății cu ritmuri jazz de factură afro – cubaneză.

Ultima seară a ediției din acest an a festivalului Jazz TM a fost deschisă de tânăra formație bucureșteană 7th Sense, care s-a achitat cu brio de sarcina de a încălzi atmosfera.

Recitalul formației Bokante a fost un amestec cât se poate de izbutit între Ali Farka Toure și Led Zeppelin, o sărbătoare a muzicii vest africane cu arome de blues american la care s-au adăugat o sumedenie de alte sound-uri exotice, care au creat un ghiveci inedit. Dincolo de categorisiri stilistice recitalul trupei a reușit să încălzească inimile spectatorilor indiferent de gradul lor de cultură muzicală, emanând note de bucurie sufletească. Chiar dacă pe parcursul recitalului au existat mici microfonii, aplauzele de la finalul apariției au demonstrat că misiunea celor de la Bokante – aceea de a degaja explozii de bucurie – a fost atinsă.

Wynton Marsalis, câștigător a numeroase premii Grammy, și-a început recitalul cu câteva cuvinte la adresa orașului nostru, remarcând printre altele că în Piața Libertății avem o facultate de muzică și că este onorat să se afle în orașul care în 1989 a pornit revoluția care a dus la instaurarea democrației în România. Setul realizat de Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis în Timișoara a fost o lecție deschisă de jazz clasic, printre compozițiile care au răsunat aici numărându-se și „A love supreme“ de John Coltrane. A existat și un bis cu o compoziție a lui Duke Ellington, iar adevăratul șarm al acestui concert a fost coeziunea fantastică dintre membrii formației, care au reușit să-și vrăjească publicul prin precizie și virtuozitate.

La fel ca și-n anii trecuți, publicul care participă la festivalul Jazz TM a fost unul pestriț.


Pe lângă melomanii adevărați care au venit la concerte și din alte orașe ale României, s-au regăsit și acum figuri cunoscute ale orașului incluse în categoria „snobi de serviciu“, care vin doar ca să posteze imagini pe rețelele de socializare. Sau oameni care îi enervează pe melomanii adevărați prin comentariile lor zgomotoase din timpul concertelor. Cu toate acestea, date fiind vremurile pe care le trăim, ne-a fost dor de o așa adunare pestriță….

Sărbătoarea jazz-ului continuă și-n zilele următoare cu evenimentele incluse în conceptul Jazzed Up care includ festivalurile „Still Live“ pus la cale de Jazz Updates și Gărâna Jazz Festival, aflat la ediția aniversară cu numărul 25.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.