O șansă la o viața normală: prin educarea și integrarea tinerilor defavorizați...

O șansă la o viața normală: prin educarea și integrarea tinerilor defavorizați pe piața muncii. Un proiect sprijinit de programul de granturi Raiffeisen Comunități

0
DISTRIBUIȚI

 

Un tânăr care provine dintr-un mediu defavorizat și care mai are și o dizabilitate este de cele mai multe ori condamnat la izolare, la lipsă de educație sau de șanse reale pentru integrarea pe piața muncii. Cu această stigmatizare și-a propus să lupte Asociația Inimi de Gorjeni care prin proiectele derulate încearcă de 14 ani să schimbe paradigma. Încă de la înființare, din 2007, cu fiecare program implementat, îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor defavorizate, încurajarea colaborării între sectorul instituţional public şi societatea civilă și semnalarea acestor probleme în societate, au devenit ținte pentru reprezentanții asociației.

Recent, proiectul „Șanse pe piața forței de muncă pentru tinerii cu dizabilități instituționalizați” a câștigat finanțare prin programul de granturi Raiffeisen Comunități.   Astfel, 15 tineri cu dizabilități instituționalizați din Târgu-Jiu au urmat cursuri de calificare profesională, iar alți 30 au urmat cursuri de educație financiară și prim-ajutor.

În fiecare an, prin acest concurs de granturi pentru proiecte de educație derulate de ONG-uri și instituții de învățământ, Raiffeisen Bank finanțează 10 planuri educaționale care pot schimba în bine viitorul comunităților în care trăim. Anul acesta, toți cei care au un proiect de educație pentru comunitatea lor pot înscrie ideile până pe 29 iulie și pot câștiga până la 50.000 de lei pentru implementarea acestora. Detalii aici. (insert link https://granturi.raiffeisencomunitati.ro/)

Câștigător al ediției din 2020, în concursul de granturi Raiffeisen Comunități, proiectul „Șanse pe piața forței de muncă pentru tinerii cu dizabilități instituționalizați” a reprezentat o șansă în plus la un viitor mai bun pentru tinerii beneficiari. Iată mai jos detaliile proiectului:

Care este misiunea Asociației Inimi de Gorjeni?

Sorin Torop (secretar Asociația Inimi de Gorjeni): Suntem un ONG care de 14 ani militează pentru îmbunătățirea calității vieții în cazul persoanelor defavorizate, atât din punct de vedere social, cât și economic și educațional.


Lucrăm cu copii, tineri și familiile lor pentru ca aceștia să rămână în zona de protecție social și să aibă în continuare acces la educație, la consiliere și la un trai decent. Sprijinim prin programele noastre familiile cu multi copii, reconstruim case, îi ajutăm cu achitarea taxelor școlare în cazul studenților și elevilor proveniți din sistemul de protecție al DGASPC Gorj, acordpm sprijin financiar în vederea efectuării unor tratamente în străinătate în cazul celor cu situații medicale delicate.

Ce rezultate și-a propus proiectul câștigător al grantului oferit de Raiffeisen Comunități?

Sorin Torop (secretar Asociația Inimi de Gorjeni): Proiectul a demarat în 20 noiembrie 2020, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, printr-un curs de acordare prim – ajutor oferit de către Crucea Roșie – Filiala Gorj tinerilor cu dizabilități din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Târgu-Jiu. Între timp am reușit calificarea/recalificarea a 15 tineri cu dizabilități instituționalizați, instruirea a 50 de specialiști în domeniul consilierii vocaționale, formarea de abilități pentru 30 de tineri instituționalizați prin cursuri de educație financiară și acordare de prim-ajutor și instruirea a 50 de specialiști (asistenți sociali, psihologi, educatori, instructori de educație și inspectori de specialitate). Timp de 8 luni am realizat selecția tinerilor cu dizabilități și a specialiștilor, selecția furnizorilor de formare, achiziția a 15 tablete pentru instruirea specialiștilor și tinerilor. Ulterior am derulat cursurile de calificare/recalificare, cursurile de instruire consiliere vocațională, dezvoltare de competențe prin educație financiară, dezvoltare de competențe prin cursuri de acordare prim-ajutor. Pentru acest proiect am primit o finațare din partea Raiffesen Bank în valoare de 45.800 RON.

Cum ați descrie colaborarea cu Raiffeisen Bank?

Sorin Torop (secretar Asociația Inimi de Gorjeni): Concursul de granturi Raiffeisen Comunități reprezintă pentru noi o nouă provocare. În 2013 am câștigat prima data, cu un alt proiect și atunci am reușit să facem 150 de perechi de ochelari pentru beneficiari din centrele de tineri instituționalizați și pentru diferite persoane din grupuri defavorizate. A fost primul semnal că avem un partener de nădejde și imboldul care ne-a impulsionat să aplicăm și cu alte proiecte. Colaborarea cu echipa Raiffeisen Bank a fost excelentă, din toate punctele de vedere și sperăm ca tot mai multe organizații non-profit să aplice în concursul de granturi și să își ducă la bun sfarșit planurile care schimbă în bine viața comunităților.

Asociaţia Inimi de Gorjeni implementează mai multe programe sociale precum: Şcoala Pentru Toți, Şansa la Viaţă, Ajutoare de Urgență, Dacă crezi şi speri, Moş Crăciun vine la tine! și Acţiuni Comunitare.