Operație în premieră națională la Spitalul Județean din Timișoara

Operație în premieră națională la Spitalul Județean din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

spitalul judetean

O intervenție chirurgicală în premieră națională a fost efectuată la Spitalul Județean din Timișoara de către o echipă medicală formată din medicul neuroradiolog intervenționist dr. Cristian Mihalea (CHU Bicetre, Paris Franța) dr. Adrian Tutelca, dr. Cătălin Juratu, dr. Dana Crisenescu și dr. Adrian Popica din cadrul compartimentului radiologie intervențională de la unitatea sanitară.

Este vorba despre o intervenție neuro-endovasculară numită ,,Dispozitiv intrasacular de deviere de flux implantat cu succes”.

Astfel o pacientă în vârstă de 64 de ani a primit o a două șansă la viață.


În cursul acestei săptămâni, în cadrul Spitalului Județean a fost efectuată cu succes, pentru prima dată în țara noastră, o procedură de implantare a unui dispozitiv intrasacular de deviere de flux într-un anevrism cerebral intracranian.

Pacienta suferise două anevrisme cerebrale, dintre care unul probabil rupt, cu hemoragie subarahnoidiană abundență dar cu examen neurologic normal și durere de cap puternică. În aceste condiții, echipa medicală a fost nevoită să trateze ambele anevrisme cerebrale (unul a fost tratat cu tehnică clasică de plasare de coiluri în sacul anecrismal, iar al doilea prin tratarea cu acest dispozitiv intrasacular).

Al doilea anevrism era neabordabil neurochirurgical din cauza imediatei vecinătăți cu trunchiul cerebral, structura anatomică vitală. Lipsa acestei intervenții de urgență ar fi fost fatală.

Procedura marchează o nouă etapă în neuroradiologia intervențională românească deoarece acest tip de dispozitiv reprezintă vârful tehnologic actual la nivel mondial în tratamentul minim invaziv al anevrismului cerebral.

Astfel de proceduri trebuie efectuate cât mai repede deoarece în primele 48 de ore resângerarea unui anevrism rupt poate fi fatal.

Pacienta se află în afara oricărui pericol, urmând ca în zilele următoare să fie externată la domiciliu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.