Percheziții la o grupare care a înșelat autorități din România și Spania...

Percheziții la o grupare care a înșelat autorități din România și Spania cu șapte milioane euro prin fraude informatice UPDATE 1 Societatea de transport din Timișoara, printre firmele înșelate

1
DISTRIBUIȚI

 

Operațiune a DIICOT – Structura Centrală împreună cu IGPF și IGPR în această dimineață – anchetatorii efectuează 17 percheziții în București și alte cinci județe, printre care și Caraș Severin. Acțiunea vizează destructurarea unui grup infracțional organizat, format din peste 300 de persoane, specializat în săvârșirea de fraude informatice, înșelăciune și spălare de bani.

Membrii grupului infracțional induceau în eroare angajații unor autorități publice din România și din străinătate(în special Spania), instituții publice sau instituții de interes public cu privire la schimbarea contului bancar în care urmau a fi efectuate plățile aferente unor facturi neachitate, emise de către furnizorii acestora, iar după încasarea sumelor, acestea erau transferate în alte conturi controlate de grupare, iar mai apoi extrase prin intermediul unor “săgeți”.

În cauză se fac cercetări și pentru spălare de bani, sumele de bani ce au făcut obiectul mecanismului de spălare fiind estimate la peste 7 milioane de euro.

UPDATE Printre societățile care au căzut în plasa acestei grupări se află și Societatea de Transport Public Timișoara.  STPT a primit, în 2016, o adresă falsă prin care era anunțată că furnizorul de energie și-a schimbat contul. Cum documentul părea că este în regulă, cei de la STPT au plătit peste  370.000 lei în conturile grupării de crimă organizată. Și-au dat seama că au fost înșelați când furnizorul de electricitate a avertizat STPT că are plăți restante.

Titularii conturilor în care se făcea virarea sumelor de bani erau racolați de către membrii grupului infracțional, în special, dintre persoanele fără posibilități financiare.


Contra unor sume de bani, cuprinse între 50 și 500 de lei, acestea din urmă deschideau conturi la bănci din România și din străinătate, folosind acte de identitate reale sau falsificate și oferind ca date de contact numere de telefon indicate de către racolatori.
După transferarea de către persoanele vătămate sau de către autorii fraudelor informatice a sumelor de bani în conturile bancare ale intermediarilor, acestea erau ulterior mutate de către un alt membru al grupării în diverse conturi bancare, iar mai apoi erau retrase în numerar de la bancomate de pe teritoriul României sau al altor state europene.
Modul în care era structurată activitatea grupului era menită să asigure un nivel de anonimitate în jurul liderilor marcanți ai acesteia, identitatea lor fiind ascunsă membrilor de rang inferior, cu care nu interacționau niciodată în mod direct, ci doar prin interpuși.
Activitatea infracțională s-a desfășurat pe teritoriul mai multor state, conturile bancare utilizate de membrii grupării fiind deschise în România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania și altele, gruparea devenind cunoscută pe piața spălătorilor de bani din Europa.
Până în prezent, sumele de bani ce au făcut obiectul mecanismului de spălare sunt estimate la peste 7 milioane de euro. În urma perchezițiilor, au fost ridicate 532.133 de lei și 17.000 de euro, aproximativ 250 de telefoane mobile, documente bancare emise în alte state din Uniune Europeană și din Federația Rusă, laptopuri, routere portabile, 719 cartele SIM, 132 de carduri bancare, 1 pistol cu bile fără autorizație și diverse documente privind tranzacții bancare. La sediul DIICOT – Structura Centrală și sediile mai multor structuri din cadrul Ministerului de Interne vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de aproximativ 380 de persoane.

Persoanele fizice sau juridice care consideră ca au fost prejudiciate prin acest mod de operare sunt rugate să se adreseze Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism prin poștă, fax sau pe adresa de e-mail: contact@diicot.ro.

1 COMENTARIU

  1. daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, sigur ca da. asa usor de pacalit sunt autoritatile romane. cu siguranta nu a fost furt cu ajutorul stpt-ului, clar. nu v-ar taia dracu’ voua mainile, talharilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.