Restricții de circulație în aproape toată țara, din cauza caniculei. Recomandările autorităților...

Restricții de circulație în aproape toată țara, din cauza caniculei. Recomandările autorităților pentru șoferi

0
DISTRIBUIȚI

Ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administrația Națională de Meteorologie, începând de astăzi, 29 iulie, până sâmbătă, 31 iulie, au fost instituite restricții de circulație în toată țara pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. În cele trei zile este restricționată circulația acestui tip de autovehicule în intervalul orar 12.00-20.00. Excepție fac doar patru județe: Botoșani, Harghita, Neamț și Suceava.

Pentru a reduce cât mai mult riscul rutier și a călători în siguranță pe drumurile publice, polițiștii recomandă participanților la trafic:

– Circulați cu viteză adaptată la condiţiile meteo-rutiere, manifestați atenţie sporită la ce se întâmplă în trafic şi adoptați o manieră preventivă de condus!
– Păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
– Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să folosească centura de siguranţă!
– Nu vorbiți la telefon, nu manevrați astfel de dispozitive și nu stați pe rețelele sociale atunci când sunteți la volan! Folosiți dispozitivele speciale de tip „mâini libere” sau opriți în condiții de siguranță, pentru astfel de activități!
– Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării penale, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
– Respectaţi-i pe ceilalţi participanţi la trafic, indiferent dacă sunt pietoni sau conduc biciclete, mopede ori motociclete!
– Respectați indicaţiile polițiștilor rutieri în cazul interzicerii/restricţionării temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.

Având în vedere că în această perioadă, până duminică, 01 august, o parte din județul nostru se află sub un cod portocaliu de căldură persistentă și disconfort termic deosebit de accentuat, recomandăm șoferilor:
– să folosească sistemele de climatizare;
– să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald;
– să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă;
– să nu conducă dacă sunt obosiţi.


Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână;
– să nu vorbească la telefon în timpul mersului, fără a folosi dispozitivele speciale „mâini libere”. Temperatura ridicată din habitaclul maşinii va accentua starea de oboseală ce se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă şi se termină cu adormirea la volan.

De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan.

Poliţiştii recomandă persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea maşinilor în condiţii de siguranţă, să evite pe cât posibil deplasarea cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar, dacă este imperios necesară deplasarea, să aibă un însoţitor în autovehicul.

Și pietonii trebuie să respecte regulile rutiere, iar polițiștii de la Rutieră reamintesc faptul că:

– Pietonii trebuie să circule numai pe trotuare. Dacă trotuarele lipsesc, să meargă pe potecile laterale sau pe acostamentul drumurilor publice.
Când lipsesc și potecile și trotuarele, pietonii trebuie să circule pe partea stângă , în directia lor de mers, cât mai aproape de marginea drumului. Dacă se circulă în grup, să meargă în șir indian.
– Traversarea drumurilor publice se face se face perpendicular pe axa acestora, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa lor, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce v-aţi asigurat că puteţi face acest lucru fără pericol pentru dumneavoastră şi pentru ceilalţi participanţi la trafic,
– Pietonii nu trebuie să staționeze pe carosabil sau să se deplaseze în fugă, traversarea se face de fiecare dată în pas vioi. Trecerea pentru pietoni este un loc de traversare, nu pentru plimbare. Atenție mărită, nu vorbiți la telefon și nu ascultați muzică atunci când vă angajaţi în traversarea străzii!

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.