Se apropie o nouă ediție a Festivalului Dinozaurilor, în situl UNESCO din...

Se apropie o nouă ediție a Festivalului Dinozaurilor, în situl UNESCO din Țara Hațegului

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1655032148">

O nouă ediție a Festivalului Dinozaurilor, intitulată în acest an „On air, on line & on art” va avea loc în geoparcul din Țara  Hațegului, din 30 iulie până în 1 august, și va cuprinde o mulțime de evenimente pentru toate vârstele și gusturile.

Insula dinozaurilor pitici

Geoparcul internațional din Țara Hațegului are statut de sit UNESCO și este parte a Programului Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri care reunește 169 de teritorii din 44 de țări încluse în rețeaua globală a geoparcurilor. Valorile naturale  și culturale din Țara Hațegului invită la o călătorie în îndepărtate ere geologice ale pământului sau în timpuri mai recente, marcate de artefacte arheologice sau istorice. Fosilele descoperite atestă că dinozaurii care au trăit în Țara Hațegului sunt unici în lume, iar cuiburile de ouă și embrioni de dinozauri care au ieșit la iveală în urma cercetărilor, precum și urmele unei reptile zburătoare gigantice din grupul pterosaurilor sporesc atractivitatea geoparcului. În urmă cu 70 de milioane de ani, Țara Hațegului se afla pe o insulă cu vegetație tropicală care plutea pe Marea Tethys, iar dinozaurii pitici, reptilele zburătoare uriașe și crocodilii care trăiau aici s-au adaptat resurselor de hrană modeste oferite de un spațiu nu prea întins.

Primele descoperiri de resturi pietrificate ale unor oase de dinozauri au fost făcute în secolul al XIX-lea de Franz Nopcea, un aristocrat din Țara Hațegului care a studiat la Viena geologia și paleontologia. În urma cercetărilor din ultimele decenii  ale secolului trecut, întreaga zonă a devenit arie protejată  în care este conservat patrimoniul natural și s-a constituit un parc al dinozaurilor, unde s-au făcut mai multe amenajări care evocă îndepărtatele ere geologice. Parcul are o suprafață de aproape 1.200 de kilometri pătrați, și este recunoscut și susținut de UNESCO.

Muzică, filme și distracții în zilele festivalului

În seara zilei de 31iulie, în satul Peșteana (comuna Densuș) va avea loc un recital extraordinar de chitară clasică intitulat „Evening Guitar Moments”, care va fi susținut de cunoscutul și apreciatul chitarist Adrian Mardan. În 1 august, celebrul documentar „A sauropod abroad” (Un sauropod peste hotare), o poveste a dinozaurului călător, care a participat la diverse festivaluri de film și a obținut mai multe premii, va putea fi văzut în premieră în România, în mai multe locuri de pe teritoriul geoparcului. În toate cele trei zile ale festivalului, copiii vor avea parte de numeroase distracții și aventuri, de diferite jocuri care îi vor familiariza cu poveștile geoparcului.

Evenimentele din geoparcul internațional din Țara Hațegului vor fi popularizate în întreaga lume prin mesaje care vor fi aduse la cunoștința radioamatorilor din țări care au pe teritoriul lor geoparcuri din rețeaua internațională UNESCO, de către membrii clubului sportiv Silver Fox din Deva. Participanții la festival trebuie să respecte toate reglementările în vigoare pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus.

GEOfood inspirat din patrimoniul geologic

Turiștii care vizitează parcul dinozaurilor în acest an au prilejul de a degusta produse gastronomice exclusiviste, dedicate exclusiv geoparcurilor internaționale UNESCO, cu trimitere la un patrimoniu geologic a cărui identitate este recunoscută.

Acestea respectă cerințele impuse de brandul internațional GEOfood și se pot găsi într-un local aflat chiar în apropierea sediului geoparcului, printre curiozitățile culinare numărându-se pastele „Cuib de dinozaur”, sandwichurile „Straturi geologice” sau feluri de pizza care poartă numele unor specii de dinozauri. GEOfood este partener al geoparcului iar prin produsele folosite, care sunt în cea mai mare parte de provenință locală, își aduce  contribuția la susținerea comunităților locale.

Surse foto: proalpin.ro,  ziaruldeiasi.ro, planiada.ro, mapio.net, xplorio.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.