Seară specială cu Mircea Bodolan, la Timișoara: „Folkul e o stare de...

Seară specială cu Mircea Bodolan, la Timișoara: „Folkul e o stare de spirit, nu un gen muzical, nu e entertainment“

0
DISTRIBUIȚI

Ieri seară, scena din Manufactura a găzduit o cântare mai aparte în care folkul a smuls aplauze sincere în rîndul spectatorilor care au asistat la un concert cât se poate de intim, alături de Mircea Bodolan și Monica Mihaela Cojocaru.

Arădeanca Monica Mihaela Cojocaru a început să cânte la mijlocul anilor ’80 și a revenit în atenția melomanilor cu cinci ani în urmă, la festivalul de folk de la Pecica. În prezent, artista lucrează la albumul de debut.

O figură aparte în peisajul muzicii autohtone, Mircea Bodolan este cunoscut ca artist, actor, director de teatru și de centru cultural. Dincolo de toate, artistul a compus câteva cântece de referință din folkul românesc. Chiar dacă a editat un singur album oficial (Rănitul dintre linii), repertoriul său are parte de o sumedenie de piese, iar spectacolele sale intră în categoria celor interesante și datorită faptului că pe scenă Mircea Bodolan este întruchiparea izbutită a îmbinării între un povestitor/actor și un muzician.

„Pe vremuri, dacă aveam o piesă pe mai mult de trei acorduri… era o performanță. Folkul ăla arhaic s-a dus. Încă de atunci, tindeam spre sound-ul folkiștilor din Occident.


De aceea n-am acceptat ideea de cover in folk. Nu accept așa ceva. Desigur, poți cânta piesa unui alt autor cu un scop anume. Ori că îl iubești foarte tare…ori că nu mai e printre noi… Însă nu poți să-ți faci un spectacol în care să cânți numai piesele altora. Uneori și fără să le prezinți“, ne-a declarat Mircea Bodolan.

Artistul care a devenit cunoscut în cadrul Cenaclului Flacăra a părăsit o vreme scena muzicală, unde a revenit în 1995, la insistențele bunului său prieten Valeriu Sterian și este răspunzător pentru câteva balade din categoria oldies but goldies din folkul românesc. Prestația sa a fost una plină de șarm iar aplauzele binemeritate ale spectatorilor au punctat așa cum se cuvine o seară specială, în care muzica și poezia s-au reunit într-un melanj care te unge la suflet.

„Nu am de ce să mă plâng. E clar că n-o să vină puștimea să vadă un folkist de 66 de ani pe scenă. Ceea ce mă bucură este că lumea ascultă folk acasă. Nu am foarte multe piese în repertoriu. Poate vreo 70 – 80. Din astea, sunt multe pe care nu le-am cântat niciodată în spectacol, le știu doar prietenii mei. În concerte am rulat poate 30 – 40. Unele au devenit șlagăre. Compun în continuare. Despre un disc… el poate să apară și poimâine. Am materialul imprimat. M-am simțit foarte bine la acest concert, a fost o atmosferă aparte. Nu-I totuna să vezi un folkist unde-s 3.000 de oameni, sau unde-s sub 50. Folkul e o stare de spirit nu un gen muzical, nu e entertainment“, a mai spus Mircea Bodolan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.