Spasmele robuliene ale primarului Fritz

Spasmele robuliene ale primarului Fritz

9
DISTRIBUIȚI

Primarul Dominic Fritz a dat, ieri, la propriu, cu pumnul în masă la ședința Consiliului Local Timișoara. Și nu pentru că aleșii s-ar fi opus vreunui proiect major de dezvoltare a orașului, ci pentru că și-au permis să aprobe două hotărâri prin care toți aleșii locali sunt obligați să-și facă publice diplomele de studii și actele care dovedesc domiciliul. Trecând prin votul lor peste voința edilului și a celor din USR PLUS.

Înfricoșător nu este gestul în sine, ci explicațiile cu care Fritz a venit în spațiul public, fundamentate pe același tip de discurs promovat de Nicolae Robu ani de zile. Zice actualul primar că ”s-a format o coaliție conjuncturală între PNL, PSD și Pro România al cărei obiectiv este să-mi caute mie domiciliul, nu să lucreze pentru Timișoara. Și-au investit energia și votul dat de timișoreni într-o hotărâre de Consiliu Local care încearcă să ne oblige să ne publicăm actele de identitate pe site-ul Primăriei”. Altfel spus, niște hateri care vor, pe scurt, răul orașului. Adică al lui, primarul ales de popor, care este împiedicat să ”croșeteze” evoluția Timișoarei pentru că trebuie să facă publice trei, patru documente.

Dacă totul se reduce la domiciliul său și chiar nu există niciun fel de problemă, stau și mă întreb de ce primarul nu le-a dat cu flit complotiștilor și să-și publice cu jumătate de oră înainte de plen și documentele care dovedesc domiciliul, dar și actele de studii? Se închidea discuția și era mai mult timp pentru problemele reale ale Timișoarei. Cum ar fi situația critică de la Colterm, subiect la care Dominic Fritz refuză, ca și predecesorul său, să vină cu răspunsuri clare la întrebările incomode și pasează responsabilitatea. Cel puțin deocamdată, rămâne un mister ce deranjează mai tare – chestiunea cu domiciliu sau cu actele de studii.

Fix după modelul Robu, Fritz le dă cu flit celor care au votat proiectul, amintindu-le că au pierdut alegerile ”pentru că s-au ocupat de penibile jocuri politice și probleme false, nu de provocările și ambițiile orașului”. Este irelevant că Marius Craina a luat puține procente în cursa pentru funcția de primar. A luat destule de la cetățeni cât să fie unul dintre consilierii locali, care are dreptul de a iniția proiecte de hotărâre. Iar dacă propunerea sa este bună sau rea pentru Timișoara, vor decide cetățenii la viitoarele alegeri și justiția dacă hotărârile de consiliu local vor fi contestate în instanță. Consilierul Pro România nu a pus nimănui pistolul la cap să fie de acord, ci o majoritate a votat.


Democratic. Chiar dacă asta îl deranjează pe cel care și-a făcut din transparență steag în campania electorală.

Scrie primarul Fritz pe pagina sa de Facebook că au votat proiectele cei ”care nu pot accepta că timișorenii au făcut o alegere”. Ce are publicarea diplomei de studii sau a actelor de identitate cu votul? Dacă, presupunând, teoria conform căreia Dominic Fritz nu ar putea să ocupe funcția de primar pentru că are reședință în România și nu domiciliu este adevărată și acest lucru este stabilit de justiție, însemnă că voturile timișorenilor nu contează sau că se respectă legea? Nu se uită ușor că Nicolae Robu a sfidat, ani la rând opoziția, aruncându-le adversarilor politici că au frustrări pentru că pe el l-au votat timișorenii.

Printre spasmele robuliene ale primarului Dominic Fritz, nu pot să nu remarc anunțul tristului susținător, până mai ieri, al ”fratelui” interlopilor, că va candida pentru un nou mandat. Nicolae Robu are acum cel mult șansa de a fi ales președinte la scara de bloc.

Finalul mesajului lui Fritz, cel care s-a prezentat ca alternativă la vechea clasă politică, este de un populism grețos. ”Lăsați ipocrizia și apucați-vă să contribuiți pentru timișoreni. Timișoara are nevoie de proiecte, avem nevoie de subpasaj și pod la Solventul, avem nevoie de transport în comun performant și spitale renovate. Și noi le vom face! Eu cel puțin nu mă voi lăsa intimidat și voi lupta în continuare ca Timișoara să-și atingă pe deplin potențialul european”, le-a transmis primarul Fritz consilierilor locali. Contribuția consilierilor locali este, în primul rând, prin voturile date de proiectele Executivului. Nu consilierii locali sunt ”motorul” pentru noi proiecte, ci chiar primarul, care a fost ales pentru că le-a promis timișorenilor diverse lucruri. Acum ar trebui să le transforme în realitate prin proiecte.

Ca și în cazul lui Nicolae Robu, rămâne un mister și în cazul lui Dominic Fritz cu cine se luptă în condițiile în care toate-i trec ca prin brânză în consiliul local. Că nu prea a venit cu prea multe actualul primar, asta este o altă discuție. Vrăjelile de PR cu ”ambițiile orașului” și ”potențialul european” nu mai păcălesc pe mai nimeni. Atât de ”ambițios” este orașul că, deși mai sunt mai puțin de un an și jumătate până când Timișoara va fi capitală europeană a culturii, nu are niciun plan concret pentru timpul rămas, nicio structură cu adevărat funcțională, nimic. În afară de multe orgolii și câteva găști care-și dau în cap ca să fie cele care decid ce se vor întâmpla cu zecile de milioane de euro care vor fi în joc.

Campania electorală s-a încheiat și cei care l-au făcut prin votul său primar pe Fritz vor să vadă lucruri concrete realizate, nu lozinci bine ”strunite” din pix. Până acum singurul lucru cu care administrația Dominic Fritz va rămâne în istoria premierelor Timișoarei este cea mai mare amendă încasată vreodată – 20 de milioane de euro pentru certificatele lipsă de la Colterm.

P.S. Cât despre mizeria cu primarul ”neamț” și consiliul local ”român”, ea nu are nicio legătură cu ce înseamnă toleranța și buna înțelegere din ADN-ul spiritului Timișoarei. Că, de fapt, neamțul Fritz are din metehnele românului verde Robu este doar o chestiune de… politică.

 

 

9 COMENTARII

 1. asta cioara asta vocsita nu e neamtz ,e neamu lu Morgenstern,is curios citi stiti asta ,lupul la oi a ajuns din prostia voastra ,mult succes in continoare

 2. Robu e un primar poate nici de nota 8, nu e vreun Bolojan, dar eu ii vad niste merite. Iar Fritz daca vine la noi in tara ar trebui sa fie cel mai cooperant. Press Alert a fost echidistant. Ar putea fi marea coalitie anti Ciolos, dar daca formatiunea aceea nu isi face treaba…

 3. Neamțule de ce nu îți dai demisia și să fie ales în locul tău un român adevărat.
  Fritz tu ai fost ales ca ziaristul Boța și a făcut datoria și el la scos pe Robu din cursă nu tu.
  Fritz știu că citești mesajele și trebuie să ști bine că tu ai fost ales deoarece timișorenii au votat împotriva lui Robu și ca Boța a câștigat pe dreptate războiul cu Robu.
  Zicala când 2 se bat al treilea întotdeauna câștiga ca,, prostu,,.
  Deci nu te umfla în pene ca ai câștigat alegerile, nu tu le ai castigat….
  Dragoș Boța ar trebui poate să se ocupe și să fie atent cu tine de acum în colo deoarece eu cred că nu ești acela cinstit din campanie cum tot strigai.
  Domnule ziarist Dragoș Boța poate faceți unele săpături mai intense și ne aduceți și noua publicului adevărată fata a lui Fritz și să scoateți la lumina adevăratul caracter a primarului care crede deja că este buricul Timișoarei.

 4. La partea cu domiciliul nu cred ca sunt probleme, in schimb la diplome ar fi interesant de vazut, mai ales ca USR au antecedente la umflarea studiilor si realizarilor profesionale.
  Provocare: cautati pe Google „Dominic Fritz”, exact asa intre ghilimele, si de la Instrumente setati intervalul de timp in care sa caute rezultatele. Puneti din 2009 pana in 2016-2017 sa zicem. La setari de cautare (iconita dreapta sus) selectati la regiune Germania si la limbi germana.
  Acum spuneti-mi cate pagini gasiti in germana despre Fritz si activitatea lui politica in Germania, in conditiile in care se lauda cu o gramada de realizari. O stire, orice care sa mentioneze ca a facut ce scrie el in CV. Va spun eu, NU GASITI NIMIC care sa mentioneze ca omul asta a miscat un deget dpdv politic in Germania.
  Chiar va rog sa „sapati” un pic cand aveti timp. Cred ca am luat teapa secolului cu primarul asta si toti aghiotantii lui.

 5. O discuție cu adevărat inutilă! Pe bune? A mai explicat odată ce documente are și în cadrul cărei legi a candidat. Nu are buletin pe Timișoara și nici nu are cum să aibe deoarece legea oferă cetățenie română unui cetățean străin după 5 ani de ședere. Are un apartament pe numele său și un act de rezidență, ce e așa greu de înțeles? Judecătorii și biroul electoral i-a validat candidatura deoarece îi este permis prin Constituția Europeană să candideze, el fiind cetățean European.
  Îți mai place și ție bârfa și intrigile domnule Boța, scenarist trebuia să te faci!

 6. Cred că judecătorii i-au validat candidatura apoi mandatul , pe declarația lui Fritz, care se pare că nu e reală. Trebuie verificat. Dacă legea cere domiciliu atunci trebuie domiciliu. Cu rezidența nu e legal. Aici se pare că are dreptate Robu, tăietorul de copaci și banditul imobiliar. Să vadă și el cum e când altul încalcă legea în defavoarea lui.
  Acum se vede că nici Fritz nu-i departe de ilegalitățile lui Robu.

 7. e deajuns sa cititi Wikipedia -Dominic Fritz. Daca intre 2009 si 2019 a fost membru in partidul Grün in Germania , cum putea in 2020 sa candideze in Timisoara ?
  („Von 2009 bis 2019 engagierte sich Fritz in der Partei Bündnis 90/Die Grünen,[11] in deren Frankfurter Kreisverband er 2011 als Beisitzer gewählt wurde.[12] Hier half er bei der Organisation des Wahlkampfes für Kommunalwahlen.[13] 2010 bis 2016 gehörte er dem Rat der Burg Rothenfels an.[4] Von 2009 bis 2012 arbeitete er zudem als Berater der Deutschen Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) in internationalen Entwicklungsprojekten und Friedensmissionen in Afrika.[14] Danach war er von 2016 bis 2019 mit der Amtsbezeichnung eines Ministerialrats[4] als Berater und Büroleiter/Stabschef des ehemaligen deutschen Bundespräsidenten Horst Köhler tätig”)

 8. e deajuns sa cititi Wikipedia -Dominic Fritz. Daca intre 2009 si 2019 a fost membru in partidul Grün in Germania , cum putea in 2020 sa candideze in Timisoara ?
  („Von 2009 bis 2019 engagierte sich Fritz in der Partei Bündnis 90/Die Grünen,[11] in deren Frankfurter Kreisverband er 2011 als Beisitzer gewählt wurde.[12] Hier half er bei der Organisation des Wahlkampfes für Kommunalwahlen.[13] 2010 bis 2016 gehörte er dem Rat der Burg Rothenfels an.[4] Von 2009 bis 2012 arbeitete er zudem als Berater der Deutschen Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) in internationalen Entwicklungsprojekten und Friedensmissionen in Afrika.[14] Danach war er von 2016 bis 2019 mit der Amtsbezeichnung eines Ministerialrats[4] als Berater und Büroleiter/Stabschef des ehemaligen deutschen Bundespräsidenten Horst Köhler tätig”)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.