Tradiționalul „târg de fete” de la muntele Găina revine cu o nouă...

Tradiționalul „târg de fete” de la muntele Găina revine cu o nouă ediție, după un an de pauză

0
DISTRIBUIȚI

După un an de întrerupere din cauza pandemiei, tradiția târgului de fete de pe muntele Găina, una din cele mai vestite și deopotrivă îndrăgite sărbători populare ale românilor, este reluată în acest an și se va desfășura în zilele de 17 și 18 iulie.

Petrecerea câmpenească din Țara Moților, cu cântece din tulnic, dansuri, și mâncăruri tradiționale, are loc în fiecare an pe un platou aflat la o înălțime de aproape 1.500 de metri, în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie. Este o  sărbătoare străveche, de sute de ani, atestată documentar abia din 1816, care adună numeroși locuitori din satele Munților Apuseni, dar nu numai, pentru a face negustorie cu diverse produse locale, ori a pune la cale nunți. Potrivit străvechiului obicei, fetele de măritat, împreună cu zestrea la care lucrau, ani de zile, toate femeile din familie, urcau pe munte sâmbăta, pentru ca duminică, răsăritul soarelui să le găsească sus, iar zestrea era scoasă la vedere, în așteptarea pețitorilor.


Toate își găseau alesul și exista credința că toate cununiile încheiate pe muntele Găina aduc noroc și fericire. Astăzi, o parte din vechile obiceiuri nu se mai practică iar târgul a devenit mai degrabă un festival folcloric, cu o paradă a costumelor populare locale, dansuri și cântece specifice zonei, și gastronomie locală.

La ediția din acest an va fi organizat un târg al meșterilor tradiționali, vor avea loc spectacole folclorice  cu invitați cunoscuți, programe prezentate de fanfare și de tulnicărese, vor fi difuzate filme și vor fi prezentate expoziții de artă fotografică legate de târgul de pe munte și de Țara Moților și nu numai, vor fi depuse coroane în memoria lui Avram Iancu. Prima seară se va încheia cu un recital extraordinar Ducu Bertzi, Vali Șerban și Florin Săsărman, urmat de un spectacol de artificii. Evenimentele se vor desfășura în acest an într-un perimetru special amenajat, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare. Evenimentul va fi transmis online pe paginile de Facebook și Youtube ale Consiliului Județean Alba.

Accesul mijloacelor de transport va fi strict interzis în zona de desfășurare a activităților cultural-artistice, cu excepția celor autorizate, dar vor exista două spații de parcare auto pregătite și marcate corespunzător, pentru care vizitatorii vor primi indicații, la urcarea pe munte, din partea organizatorilor și forțelor de ordine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.