Un ales local și un funcționar public din vestul țării, găsiți incompatibili...

Un ales local și un funcționar public din vestul țării, găsiți incompatibili de ANI

0
DISTRIBUIȚI

Agenția Națională de Integritate a stabilit că viceprimarul comunei Moneasa, Raul Gicu Groza, s-a aflat în stare de incompatibilitate între 22 iunie 2016 și 29 octombrie 2020, deoarece, simultan cu funcția deținută în cadrul administrației locale, a fost și administratorul unei societăți comerciale. Au fost încălcate astfel prevederile legii care prevede transparența în exercitarea demnităților publice a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, conform căreia funcția de viceprimar este incompatibilă cu cea de administrator al unei societăți comerciale.

Firma viceprimarului are ca obiect de activitate turismul, dar acesta susține că aceasta nu a avut nici o activitate, ci doar a fost introdusă într-un Grup de Acțiune Locală (GAL) pentru a accesa mai ușor fonduri europene.


Cu fondurile obținute de GAL, a fost cumpărat un buldoexcavator în valoare de 50.000 de euro.

În cazul lui Dan Daniel, secretar al județului Hunedoara din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Hunedoara, ANI a constatat un conflict de interese admininstrativ, deoarece, în calitate de funcționar public în cadrul CJH, în exercitarea atribuțiilor de serviciu a participat la luarea deciziei privind aprobarea componenței comisiilor de evaluare anuală a managementului Teatrului de Artă Deva și a Teatrului Dramatic „I. D. Sârbu” din Petroșani, comisii din care a făcut parte în calitate de membru. A fost invocată aceeași lege, potrivit căreia au fost încălcate mai multe articole care stabilesc că persoana care exercită o funcție sau o demnitate publică are un interes personal de natură patrimonială care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin, în dauna supremației interesului public.

Între conducerea teatrului din Petroșani și Consiliul Județean Hunedoara există un mai vechi conflict. Cosmin Rădescu, manager al teatrului din 2017, a reclamat mai multe abuzuri ale administrației județene și a recuzat mai multe comisii de evaluare, pe motiv că Dan Daniel, în calitate de secretar al instituției județene, a vizat pentru legalitate propria sa activitate, deși obligația sa era aceea de a verifica și penaliza eventuale greșeli apărute în timpul evaluării. Recent, managerul teatrului din Petroșani a fost concediat după un preaviz care a expirat ieri, deoarece Rădescu nu s-a prezentat la proba interviului pentru finalizarea evaluării. A fost numit un manager interimar, dar decizia CJH a fost atacată în instanță și procesul se află pe rol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.