Via Transilvanica, prin Terra Banatica. Cum a fost amenajată porțiunea cărășeană a...

Via Transilvanica, prin Terra Banatica. Cum a fost amenajată porțiunea cărășeană a ambițiosului traseu turistic FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


p>

În urmă cu trei ani, la împlinirea unui veac de la Marea Unire din 1918, prindea viață „Via Transilvanica”, un proiect al asociației Tășuleasa Social, care a marcat un traseu destinat celor care iubesc natura, amatorilor de drumeții și celor care doresc să facă pelerinaje, cu bicicleta, ATV-urile sau pe jos, pentru a afla o mulțime de povești necunoscute.

„Via Transilvanica”, drumul care unește

Traseul străbate România din nord-estul țării, de la Putna, până în partea de sud-vest, la Drobeta Turnu- Severin,  prin 10 județe, are o lungime de aproximativ 1.400 de kilometri, și este considerat cel mai frumos proiect turistic de mare anvergură din ultimii ani, menit să lege comunitățile din întreaga țară.

În această vară a început amenajarea traseului turistic „Via Transilvanica” în județul cel mai sălbatic, Caraș-Severin, pe o distanță de aproape 300 de kilometri, cea mai lungă într-un județ, cu o ofertă de excepție, atât în privința frumuseților naturale cât și a patrimoniului cultural, iar lansarea noului tronson care străbate Carașul are loc în 24 iulie, la Gărâna, începând cu ora 11,00, pentru ca Terra Banatica să poată fi parcursă de drumeții curioși încă din acest sezon.

Traseul este marcat cu borne din andezit lucrate de 40 de sculptori, pentru a contribui la punerea în valoare a celor mai importante obiective turistice ale județului, dar și la dezvoltarea localităților prin care trece drumul, acestea având posibilitatea de a promova turismul rural și gastronomia tradiționalăsau de a pune în valoare frumusețile naturale, evenimentele culturale locale sau vestigiile cultural-istorice. Cu sprijinul administrației locale, în Caraș-Severin se montează nu mai puțin de 256 de borne. Una dintre acestea, lucrată de sculptorul bulgar Ivan Ivanov, îl înfățișează pe Regele Mihai și va marca vila Klaus de lângă Văliug, unde cel care avea să fie regele României a petrecut o vreme, pe când era elev în clasele primare. La recepția bornelor a fost prezent și Principele Nicolae, voluntar al asociației „Tășuleasa Social” și ambasador al proiectului, pe care l-a promovat.

Prin Terra Banatica

Drumul trece și prin peste 20 de localități din județul Caraș-Severin: Băuțar, Marga, Zăvoi, Oțelu Roșu, Glimboca, Obreja, Turnu Ruieni, Buchin, Bolovașnița, Bucoșnița, Brebu Nou, Văliug, Caransebeș, Târnova, Reșița, Carașova, Bozovici, Prigor, Lăpușnicel, Iablanița, Cornereva, Cornea, Mehadia, străbate vechi trasee cum ar fi drumul pemilor, sau locuri puțin umblate astăzi.

Întregul traseu va fi finalizat anul viitor, cu amenajările turistice din județele Hunedoara și Alba, și potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Turismului, „Via Transilvanica” va fi străbătută în fiecare an de aproximativ 30.000 de drumeți.

Surse foto: Facebook / Via Transilvanica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.