Arafat: Clar că varianta asta are un impact mai mare pe tineri...

Arafat: Clar că varianta asta are un impact mai mare pe tineri și pe copii. Ce spune despre un nou lockdown

0
DISTRIBUIȚI

Noua variantă a coronavirusului are un impact mai mare pe tineri și pe copii, a spus, duminică seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, care a precizat că tineri de 30 de ani, fără alte afecțiuni, au murit, infectați cu SARS-CoV-2.

Raed Arafat a declarat, duminică seara, la Digi 24, că varianta nouă se transmite foarte ușor, practic, după un contact de 2-3 minute este posibil ca o persoană să se infecteze.

„Va fi o diferență între valurile trecute și acest val. Acum mulți și-au asumat riscul. Înainte nu aveam armă. Acum am avut o armă și am avut luni de zile în care ne puteam apăra mult mai bine. Faptul că unii au hotărât să nu se protejeze este alegerea lor, dar este și un risc asumat”, a declarat Raed Arafat.

Arafat a precizat că au fost discuții pentru a se pregăti, în România, inclusiv locuri de terapie intensivă pentru copii, în cazul în care vor fi astfel de cazuri.

„La acest moment încă nu (mă îngrijorează – n.r.) dar este posibil să ajungem la un număr mai mare pentru că asta s-a întâmplat în alte țări.


În SUA s-a ajuns și copii de 7 și de 6 și de 5 ani la spital din cauza COVID-ului. Copii care nu se pot vaccina și care trebuie protejați altfel, prin faptul ca restul familiei să respecte niște reguli, să fie vaccinați. Clar că varianta asta are un impact mai mare pe tineri și pe copii. Știm că am avut, din păcate, acum o perioadă, două decese la 30 de ani fără comorbidități, astăzi vorbeam cu cineva de o fată de 25 de ani fără comorbidități, care este într-o terapie intensivă într-un județ aproape de București. Sunt tineri care ajung în Terapie Intensivă”, a mai spus Arafat.

Șeful DSU insistă că singura „armă” în fața COVID-ului este vaccinul și acesta este folosit de toată lumea la acest moment.

Raed Arafat, a declarat că nu se așteaptă la un nou lockdown în România, dacă va crește numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.

„Clar, (luăm decizii – n.r.) evitând închiderea economiei și închiderea școlilor și încercând să mergem mai mult pe soluții țintite local, zonal, pe anumite activități poate să limităm accesul parțial, dar nu total, pentru a proteja și personalul care lucrează și pentru a evita răspândirea. Este o răspândire care se face foarte ușor a variantei Delta”, a spus Raed Arafat.

Întrebat dacă va mai fi un lockdown în România, Arafat a spus că nu asta este intenția și nu crede că se va întâmpla.

„Nu asta e intenția și nu cred. Totuși, avem și câteva milioane de persoane vaccinate. Asta va avea un efect să scadă impactul pe sistemul sanitar sau să limiteze impactul. Nu mă aștept la un lockdown sau la măsuri dure cum au fost luate în alte state pe parcursul valurilor trecute”, a mai spus șeful DSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.