Potrivit reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului Timișoara, anul acesta nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor limită la benzen (C6H6). Au fost, însă, depășiri ale valorilor limită zilnice la indicatorul PM10 și ale valorilor limită orare la NO2 (dioxid de azot).
Benzenul este un compus aromatic foarte ușor, volatil și solubil în apă, iar 90% din cantitatea de benzen în aerul ambiental provine din traficul rutier. Restul de zece la sută provine din evaporarea combustibilului la stocarea și distribuția acestuia. Benzenul este o substanță încadrată în clasa A1 de toxicitate, cunoscută drept cancerigenă pentru om deoarece produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central.
Conform prevederilor legale, valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane este de 5 µg/m3.
În 2021, valoarea medie înregistrată până în prezent este de 2,17 µg/m3, iar valorile medii anuale pe ultimii cinci ani înregistrate au fost, de asemenea, cu mult sub valoarea limită anuală prevăzută de lege.
În ceea ce privește, poluarea cu particule în suspensie PM10 (praf), în 2021 au fost înregistrate, până în 12 august, depășiri ale valorii limită zilnice de 50 µg/m3 (metoda gravimetrică) la următoarele stații din Timișoara: Calea Șagului (patru depășiri), CD Loga (cinci depășiri), Calea Aradului (opt depășiri).
În perioada 13-16 august, la stația TM 2 CD LOGA s-au înregistrat depășiri la indicatorul PM10 (metoda nefelometrică) datele fiind în curs de verificare/validare conform metodei de referință. Conform legii, numărul maxim permis de depășiri ale valorii limită zilnice este de 35 depășiri/an calendaristic.
„Având în vedere lucrările de decopertare a străzii efectuate în această perioadă, datele înregistrate ca medii orare pe stația automată de calitate a aerului TM 2-CD LOGA, fenomenul de caniculă, calm atmosferic și dispersia prafului în atmosferă generată de traficul rutier, reprezentanții Primăriei Timișoara au fost solicitați să intervină urgent pentru luarea măsurilor de stropire a străzii și de gestionare corespunzătoare a lucrărilor în șantierul operat de către societatea municipală de drumuri, care să fie respectate pe toată perioada derulării lucrărilor”, au transmis reprezentanții de la Protecția Mediului.
Dioxidul de azot (NO2) este un gaz de culoare brun-roșcat cu un miros puternic, înecăcios, care în combinație cu particule din aer poate forma un strat brun-roșcat.
Surse: oxizii de azot se formează în procesul de combustie atunci când combustibilii sunt arși la temperaturi înalte, dar cel mai adesea ei sunt rezultatul traficului rutier, activităţilor industriale, producerii energiei electrice. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de seră și reducerea vizibilităţii în zonele urbane.
În Timișoara la stația stația TM 5 Calea Aradului la indicatorul NO2 (dioxid de azot) s-au înregistrat, anul trecut, 24 de depășiri, iar anul acesta, până în prezent, s-a înregistrat o singură depășire. Conform legii, numărul permis este de 18 depășiri/an calendaristic.
În cursul acestui an, Primăria Timișoara a demarat procedura de elaborare a Planului integrat de calitate a aerului pentru poluanții PM10 și NO2.
Reprezentanții de la Protecția Mediului precizează că evoluţia calităţii aerului în Timişoara se urmăreşte cu ajutorul a patru staţii automate.
Este vorba despre staţii de trafic (TM-1 şi TM-5) amplasate în două zone cu trafic intens, respectiv Calea Şagului şi Calea Aradului. Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, metale grele (Pb, Ni, Cd, As – din PM10 gravimetric), PM10 nefelometric şi gravimetric, compuşi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o,m,p– xilen).
Staţia industrială (TM-4) este amplasată în apropierea zonei industriale, pe str. I Bulbuca (Soarelui). Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, PM10 nefelometric, compuşi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o,m, p – xilen). Staţia este dotată şi cu senzori de măsurare a parametrilor meteorologici.
Mai există și o staţie de fond urban (TM-2) amplasată pe bd. C.D. Loga, la distanţă de surse de emisii locale, pentru a evidenţia gradul de expunere a populaţiei la nivelul de poluare urbană. Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, metale grele (Pb, Ni, Cd, As – din PM10 gravimetric), PM10 nefelometric şi gravimetric, PM2,5 gravimetric, compuşi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen,o, m, p – xilen ) şi parametrii meteorologici.
Indicele general de calitate a aerului este comunicat zilnic pe site-ul www.calitateaer.ro.
Traiasca Continentalul cand dau drumul la noxe si scot filtrele, de polueaza jumatate de oras