Care sunt popoarele cele mai avide de lectură și unde se situează...

Care sunt popoarele cele mai avide de lectură și unde se situează România

0
DISTRIBUIȚI

Obiceiurile de lectură variază de la țară la țară și pentru a îndeplini cele mai bune localizări există diferite moduri de a le verifica. Una este să știți care țară are cel mai mare număr de cititori, iar cealaltă este cea care înțelege cel mai bine ceea ce citesc.

În această cursă mondială de cititori există date surprinzătoare.

Dacă începem cu țările care au un procent ridicat de cititori, islandezii citesc aproximativ 40 de cărți pe an, ceea ce îi face aproape cei mai avizi cititori din lume, fiind depășiți doar de Finlanda cu 47 de cărți pe an. Mai mult, unul din zece islandezi a publicat o carte în viața sa. Acest lucru face din Islanda cel mai mare generator de scriitori din lume. Dacă luăm în considerare faptul că Reykjavik, capitala Islandei, are 122.000 de locuitori, putem spune că doar acel oraș are 12.000 de scriitori în rândul populației sale cu cărți publicate. Islandezii cumpără mai multe cărți pe cap de locuitor decât orice altă țară din lume.

Librărie online oferte Emag

Conform raportului de opinie publică din Uniunea Europeană, 80% dintre suedezi au citit cel puțin o carte în viața lor și 71,8% au citit în mod regulat cărți. Statisticile indică faptul că 68% dintre finlandezi citesc cărți. Germania are 67% cititori. Între timp, britanicii, 61%, au citit în medie 2,6 cărți în vacanță. Franța are 56% din locuitori care citesc regulat. De asemenea, 54,9% dintre danezi susțin că le place să citească. Un norvegian mediu citește 18 cărți pe an. Un german, 15 cărți pe an.

Conform acestui raport, în medie, 60% dintre europeni au citit cel puțin o carte în ultimele douăsprezece luni. Europenii din nord citesc mult mai mult decât europenii din sud, în medie 5 cărți pe an.

Spaniolii sunt europenii care profită cel mai puțin de timpul liber de vară pentru a citi. Spania se află în partea de jos a clasamentului cu o medie de 1,7 cărți citite în timpul vacanțelor, sub media europeană de două cărți per persoană.

Potrivit OECD, Finlanda se află în fruntea listei celor care înțeleg cel mai bine ceea ce citesc, urmată de Canada (unde media pe cap de locuitor este de 28 de cărți pe an, cea mai mare din America), Noua Zeelandă, Australia, Irlanda, Coreea de Sud, Regatul Unit, Japonia, Suedia, Austria, Belgia, Islanda și Norvegia.

Dar vorbind despre procentul de cititori pe care o țară îi are și despre calitatea înțelegerii citirii nu este totul.


Pentru a demonstra acest lucru, există rapoartele UNESCO.

Librărie online idei de carti pe eMag

Potrivit UNESCO, Japonia este pe locul 1 în obiceiul de a citi. 91% din populație este obișnuită să citească regulat (cărți, ziare, reviste informative, sport, muzică, manga). De exemplu, un japonez va citi între 46 și 47 de cărți într-un an. Coreea de Sud are 65% din populația sa care are obiceiul de a citi cărți.

Românii, printre codași și la acest capitol

Perspectivele din Europa nu sunt atât de bune pentru toată lumea. Federația editorilor spanioli a anunțat că 46,5% dintre spanioli nu citesc niciodată și, potrivit Eurobarometrului, cele mai scăzute rate de citire din Europa se observă în Portugalia, cu 32% din populație care susțin că nu citesc, în România, unde 35% din cetățeni n-au citit niciodată o carte, și în Grecia, cu 45% care nu aleg niciodată o carte în viața lor.

Potrivit Eurostat, 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an, drept urmare avem cele mai puține librării pe cap de locuitor.

Iată câteva date îngrijorătoare despre consumul de carte în România, din expunerea de motive ale unei inițiative legislative ale unui deputat PNL, care dorea instituirea unei zile naționale a lecturii, pe 15 februarie:

– Românii citesc mai puţin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre români declară că nu au citit niciodată o carte, deşi toate studiile de specialitate indică beneficii clare ale lecturii pentru dezvoltarea armonioasă şi reducerea stresului, la nivel individual, respectiv pentru progresul economic şi social, la nivel colectiv

– 68,5% dintre români nu au citit nicio carte în ultimul an

– Doar 20% dintre români citesc o dată pe lună și 8% zilnic

– 37,5% dintre persoanele de 15 ani nu înțeleg ceea ce citesc. România se află pe penultima poziție dintre statele membre UE la indicatorul „citire”

– 40% este rata analfabetismului funcțional în România (elevul știe să citească, dar nu reușește să înțeleagă textul)

-România se clasează printre ultimele ţări la testele PISA. Rezultatele testelor din 2018 indică o rată a analfabetismului funcţional care ajunge la 41% la evaluarea de citire. Acest procent reprezintă elevii care nu pot identifica ideea principală dintr-un text de lungime medie, nu pot găsi informaţii pe baza unor criterii explicite şi nu pot reflecta asupra scopului unui text. Toate acestea sunt abilităţi care se pot dezvolta prin lectură

– Şase minute de lectură pe zi pot reduce nivelul stresului cu până la 68%, arată un studiu al Universităţii Sussex, alături de creşterea nivelului de empatie, dezvoltarea vocabularului şi creativităţii.